Spousta malých skutků činí život velkým.

Dobroty na víně

 

 

Proč Tramín červený je bílý a Modrý Portugal je červený ?

Barvy v názvech odrůd jsou odvozeny od barvy hroznů dané odrůdy. Takže Tramín červený má červené hrozny z nichž se vyrábí bílé víno a Modrý Portugal má modré hrozny z nichž se vyrábí víno červené.

Proč je na vínu napsáno „suché“ a přitom normálně teče ?

Označení „suché“ pro víno znamená, že má nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
Označení „polosuché“ pro víno znamená, že má 4,1 – 12 g zbytkového cukru/litr
Označení „polosladké“ pro víno znamená, že má 12,1 – 45 g zbytkového cukru/litr
Označení „sladké“ pro víno znamená, že má minimální obsah 45 g zbytkového cukru


Kohout na víně

Tento recept trošku popře doporučení, že k drůbeži se hodí bílé víno.
Ale jak v životě, tak i ve víně zvlášť by se nemělo nic brát dogmaticky, vždyť móda i chutě člověka jsou tak proměnlivé.

(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 1 mladé kuře rozporcované na 4. kusy
  • 3 lžíce másla
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 malých cibulek
  • 1 mrkev
  • 150 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka, bobkový list, tymián
  • 5 cl koňaku (na flambování)
  • láhev červeného vína (Rulandské modré nebo Modrý Portugal)
  • lžíce mouky a oříšek másla na zahuštění

Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, cibulky a mrkev a vše necháme chvilku dusit. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (tj. přidáme koňak a zapálíme). Až se plamen udusí, kuře zahustíme moukou, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a koření a vše dusíme asi 1 - 1/4 hodiny, Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novým vařeným bramborem posypaným čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami.

Kuřecí řízky s broskvemi a karamelovým vínem
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 4. porce kuřecích řízků
  • sůl, chilli koření
  • 60 g mandlí
  • 4. půlky kompotovaných broskví
  • 2 dl bílého kyselejšího vína
  • 4. lžíce cukru
  • 50. g másla

Mandle spaříme, oloupeme, nahrubo nasekáme a na pánvi dorůžova opečeme. Cukr v kastrůlku rozpustíme ve světlý karamel, zalijeme vínem a svaříme hustou omáčku. Přidáme odkapané broskve a vše udržujeme v teple. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, poprášíme kořením, na pánvi dorůžova opečeme a dáme na horké talíře. Na pánev přidáme 2 lžíce vody, povaříme, pak vmícháme máslo a přes řízky přelijeme. Na každý řízek dáme horkou broskev obalenou v karamelu a posypeme nasekanými mandlemi. Podáváme s bramborovými hranolky.

Slepice pečená na zelenině a víně s rozinkami
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • slepice o hmotnosti asi l,5 kg
  • 100 g másla
  • 1 mrkev
  • 1/8 celeru
  • 1/4 l červeného vina
  • sůl
  • 4 zrnka pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • 2 hřebičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g rozinek
  • citrón

Na másle necháme zpěnit oloupanou, na tenké plátky nakrájenou cibuli a osmažíme na ní dobře očištěnou, nastrouhanou mrkev i celer. Na tento základ vložíme očištěnou, na čtvrtky rozdělenou slepici, vše osolíme, doplníme kořením v celku, zalijeme červeným vínem a dusíme přikryté nejméně 40 minut. Během dušení obracíme. Podle potřeby dolijeme vodou. Teprve potom sejmeme vrchní část pekáče nebo pokličku a maso upravujeme v troubě. Během pečeni však musíme tekutinu přilévat, aby se zelenina nepřipálila. Dozlatova upečené a měkké porce slepice vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením hladkou moukou. Mouku v základu osmažíme, pak ji zalijeme vodou a povaříme. Procedíme, do základu vložíme rozinky a ještě znova 5 minut povaříme, aby byly i rozinky měkké. Upečené porce slepice podáváme se šťávou, kterou ještě můžeme dochutit citrónovou šťávou. Jako příloha se k této úpravě nejlépe hodí rýže, připadne rýže kari.

Mladá husa plněná žemlovou nádivkou s vínem
(Rozpočet pro 6. osob)

  • menši mladá husa
  • sůl, pepř
  • 1/2 veky
  • 1/4 l mléka
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • majoránka, pažitka,
  • 100 g strouhanky
  • l dl bílého vina

Dobře očištěnou husu osolíme uvnitř a zevně a naplníme připravenou nádivkou, dobře zašijeme, dáme do pekáče, podlijeme, přikryjeme a zpočátku dusíme, potom za častého poléváni šťávou a podlévání vývarem upečeme doměkka. Po upečeni nitě vyjmeme, husu rozdělíme na porce a podáváme zpravidla s brambory, míchanou zeleninou apod.

Nádivka: máslo utřeme se žloutky a soli, přidáme nakrájenou, změklou, v mléce namočenou veku, kořeni, dobře promícháme a nakonec zamícháme dobře ušlehaný sníh a vino.

Krocan nebo krůta na červeném víně v porcích
(Rozpočet pro 4 - 6. osob)

  • 1/2 krocana nebo krůty
  • sůl
  • 4 zrnka jalovce
  • 2 zrnka pepře
  • 1 hřebiček
  • 1/8 {pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/4 l červeného vína
  • 100 g slaniny

Krocana nebo krůtu rozdělíme na 4-6 porci a potřeme je směsí z tlučeného jalovce, pepře a hřebíčku. Osolíme a dáme do misky nejméně na jednu hodinu odležet. Pak nakrájíme nadrobno slaninu a dáme ji do pekáčku vyškvařit. Odleželé maso ještě osolíme a vložíme na slaninu. Polijeme pomerančovou šťávou nebo džusem a dusíme přikryté. Během dušení porce obracíme. Podle potřeby zalijeme ještě vodou nebo vývarem. Jakmile maso začíná měknout, pokličku sejmeme, maso zalijeme vínem a pečeme. Během pečeni musíme polévat šťávou a podlévat vínem, teplou vodou nebo vývarem. Šťávu procedíme a maso podáváme s bramborovými kroketami, smaženými bramborovými hranolky a brusinkovým nebo jiným výraznějším kompotem.

Pstruh s vinnou omáčkou
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 4 porce pstruha
  • sůl
  • 1/4 l Ryzlinku vlašského
  • 3/4 l vody
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 bílek
  • 1/2 citronu 1/8 l smetany

Omyté pstruhy potřeme solí. V kastrolu povaříme víno, vodu a cibuli, potom vložíme pstruhy a na mírném plameni necháme 15-20 minut natáhnout a uvaříme doměka. Pstruhy vyjmeme a necháme stranou v teple. Připravíme jíšku, zalijeme ji 1/4 l marinády, povaříme, sejmeme z ohně, vmícháme bílek a smetanu. Ochutíme vínem, solí a citrónem. Pstruhy a omáčku podáváme zvlášť. Nejvhodnější přílohou jsou brambory s máslem, posypané nasekaným koprem.

Králík se švestkami na víně

  • 1. králík
  • 400G sušených švestek
  • 100 g slaniny
  • 10 malých cibulek
  • 500 g nadrobno nakrájené mrkve
  • 50 g tuku
  • 0,5 l červeného vína
  • sůl
  • pepř

Švestky na 30 minut namočíme do vody. Na tuku osmahneme cibulku, slaninu a mrkev, vložíme na porce nakrájeného králíka a dorůžova h o osmahneme. Potom přidáme červené víno, sůl, pepř, a nakonec švestky. Všechno ještě 40 minut podusíme a podáváme.

Vepřová pečeně na víně
(Rozpočet pro 2. osoby)

  • 80 dkg libovější vepřové pečeně
  • sůl, tuk, pepř
  • 2. cibule
  • 2 jablka (ne moc sladká)
  • 1/4 l Veltlínského zeleného
  • kari koření, česnek, rajský protlak
  • 2. lžíce smetany
  • 1. středně velká konzerva žampionů

Vepřovou pečeni lehce posolíme, opepříme a v rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Přidáme oloupaná a nakrájená jablka, cibuli a přikrytou pečeni dáme dusit do trouby, Postupně přiléváme víno. Když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme v teple, Omáčku ochutíme trochou rajského protlaku, česnekem a kari kořením. Nakonec přidáme odkapané houby, smetanu a krátce povaříme, Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.

Vinná rýže

  • 300 g rýže
  • l lžička kari
  • 2 dl červeného vína
  • snítka rozdrceného rozmarýnu
  • 8-10 hřebíčků

Rýži smícháme s kari kořením, zalijeme červeným vínem, přidáme hřebíček a rozmarýn a uvaříme. Příprava je jednoduchá, rýže je velmi chutná, spojí-li se se šťávou (sosem) ze zvěřinové nebo jiné pečeně.

Vaječný dezert

"Puding" typu vaječného likéru, který jistě zaujme především ženy.
(Rozpočet pro 4. osoby)

Cukr a žloutky dáme do ohnivzdorné misky a našleháme. Poté misku vnoříme do vodní lázně (tzn. větší hrnec s vařící vodou, do kterého vložíme ohnivzdornou misku s našlehanými žloutky a cukrem). Pomalu přidáváme dezertní víno za neustávajícího šlehání a dále šleháme po dobu 10. minut nebo až je obsah teplý a dosáhne správné konzistence, Výsledný produkt přelijeme do sklenek na šampaňské a podáváme s dezertními piškoty nebo kočičími jazýčky.

Hrušky ve vinném rosolu

  • 2 hrušky
  • 11/2 dl bílého vína
  • trochu sladidla
  • 4 g želatiny

Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřinec. V troše vody je podusíme, necháme okapat a vychladnout. Želatinu vložíme do studené vody, až změkne, vymačkáme ji, v troše horké vody rozpustíme a vmícháme do vína, do kterého jsme přidali trochu sladidla. Hrušky rozložíme do misky a zalijeme želatinou. Postavíme do chladna.

Hrušky na červeném víně

  • 5 dl suchého červeného vína
  • šťáva z půlky citrónu
  • lžička strouhané citrónové kůry
  • 200 g cukru
  • l kousek skořice v celku
  • 4 malé pevné hrušky
  • oloupané s ponechanými stopkami

V hluboké pánvi nebo v zapékací nádobě přivedeme k varu víno, citrónovou šťávu s kůrou/ cukr a skořici. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a pak prudce vaříme po dobu l minuty. Oloupané hrušky postavíme do slabě vroucího vína stopkami nahoru. Pomalu vaříme 20 minut, až budou hrušky měkké, ale ne rozbředlé. Pokud sirup hrušky úplně nezakryje, vaříme je položené na stranu a často je obracíme a poléváme. Hrušky necháme v sirupu ochladit a vyndáme je, když jsou vlažné. Také vyndáme skořici a vyhodíme ji. Pokud je sirup stále dost řídký, vyndáme z něj hrušky a část tekutiny vyvaříme. Poté sirup nalijeme na hrušky a buď dáme zchladli do lednice, nebo podáváme teplé. Hrušky můžeme ozdobit lupínky opražených mandlí a podávat se šlehačkou.

Vinný krém

  • 1/2 l bílého vína
  • 1/2 l vody
  • 175 g cukru
  • citrón
  • 2 vejce
  • 50 g škrobové moučky

Na slabém ohni přivedeme víno, vodu, cukr, žloutky, citrónovou šťávu a škrobovou moučku za stálého míchání téměř do varu, přidáme tuhý sníh a necháme vychladit. Krémem plníme vysoké sklenice a podáváme s oplatkami

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode