Spousta malých skutků činí život velkým.

pizza

 

 

PIZZA

Těsto na italskou pizzu

250 gramů hladké mouky (neuškodí ještě přesít), sklenička vlažné vody, 15 gramů droždí, malá špetka cukru, větší špetka soli

Ve vlažné vodě rozdrolíme droždí a přidáme špetku cukru. Necháme chvilku pracovat. V misce rozmícháme mouku se solí, přidáme droždí a dobrých deset minut zpracováváme (na začátku je lepší použít vidličku a až potom ruce). Pozor, nepřidávejte při zpracovávání často populární olej, těsto hůře kyne a není tak chutné. Po zpracování misku přikryjeme a necháme v teplém místě aspoň půl hodiny stát (dokud nezdvojnásobí svůj objem). Po nakynutí těsto vytáhneme a vyválíme nebo roztáhneme na plech (pomazaný olejem a mírně posypaný moukou). Doplňky přidáváme podle receptu nebo podle chuti (po rozložení na plech již můžeme těsto natřít například olivovým olejem).

 

Rajčatový základ na pizzy

1 lžička másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, plechovka nakrájených rajčat, 1/2 kostky zeleninového bujónu, lžička oregáno, lžička zelené petrželky, lžíce kečupu, sůl, bramborový škrob (např. Solamyl)

Na másle osmažíme nakrájenou cibulku a nakrájený stroužek česneku. Přidáme šťávu z plechovky rajčat a uvedeme do varu. Po několika minutách přidáme půl kostky zeleninového bujónu, oregano, petržel, lžíci kečupu a ještě pět minut vaříme. Mezitím si rozmixujeme rajčata, přidáme je do směsi a vaříme dalších deset minut. Dochutíme rozdrceným nebo utřeným druhým stroužkem česneku, dle chuti osolíme a zahustíme bramborovým škrobem (základ by měl být spíše hustší).

 

 

Pizza s bůčkem, šunkou a špenátem

těsto na pizzu, 100 gramů co nejlibovějšího uzeného bůčku,  200 gramů rajčat, 100 gramů šunky, 200 gramů listového špenátu, 50 gramů salámu, 100 gramů mozarelly, trocha másla, 1 vejce, 1 červená paprika, bazalka,  špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Na másle osmahneme na pánvi nakrájený nadrobno bůček. Přidáme listy omytého a osušeného špenátu a smažíme dokud není měkký. Podle chuti přidáme muškátový oříšek, pepř a sůl. Rajčata oloupeme a nakrájíme na plátky. Vejce uvaříme a také nakrájíme na tenké plátky stejně jako salám. Papriku omyjeme, vybereme pecičky a nakrájíme na kroužky. Na rozválenou nebo roztáhnutou pizzu rovnoměrně rozložíme špenát, rajčata, salám, šunku a vajíčka. Posypeme bazalkou a případně trochou soli a pepře. Na vršek položíme plátky mozzarely a kroužky papriky. Pečeme zhruba 20 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů.

 

 

Pizza čtyři roční období

těsto na pizzu, 100 gramů uvařené šunky, 150 gramů mozzarelly, 100 gramů černých olivek bez pecek, 100 gramů naložených žampiónů, 4 střední rajčata, 100 gramů srdcí artyčoků, 1 červená paprika, lžička olivového oleje, lžička oregana, sůl, pepř

Mozzarellu nakrájíme na plátky, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, odstraníme semínka a vymačkáme šťávu. Šunku nakrájíme na tenké plátky. Papriku omyjeme, odstraníme jádra a nakrájíme na proužky.  Rozválenou (roztaženou) pizzu pokapeme olivovým olejem a rozložíme na ní rozmačkaná rajčata, která mírně opepříme. Potom si naznačíme čtvrtiny a na ně postupně klademe na první papriku, na druhou mozzarellu, na třetí artyčoky se žampióny a na čtvrtou šunku.  Vše posypeme oregánem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 20 až 25 minut.

 

Pizza Hawai

těsto na pizzu, rozmačkaná rajčata (v nejhorším může být i kečup), 1/4 plechovky ananasu, 100 gramů šunky, 250 gramů žlutého sýra, lžička olivového oleje, oregano a bazalka (nejlepší jsou čerstvé

Připravené těsto na pizzu si rozložíme nebo rozválíme na plech, namažeme olivovým olejem a potřeme rajčaty, které posypeme oregánem a bazalkou. Šunku nakrájíme na tenké plátky (nebo můžeme použít  nakrájenou v obchodě), posypeme nastrouhaným sýrem a na vršek naklademe plátky nakrájeného ananasu. Pečeme v troubě na 200 stupňů 20-25 minut.

 

Pizza marinara

těsto na pizzu, rajčatový základ, 1 plechovka tuňáka v oleji, 100 gramů uvařených mušlí (bez skořápky), 100 gramů malých krevet, citrón, několik olivek bez pecek, 3 lžičky oregana, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Připravené a rozválené nebo roztažené těsto namažeme olivovým olejem. Položíme rajčatový základ. Slijeme do nějaké nádobky olej z tuňáka (ale nevyléváme) a rozložíme tuňáka, mušle a krevetky na pizzu. Posypeme oregánem, pepřem a solí, pookapeme olejem z tuňáka, ozdobíme čtvrtkami citrónu a vložíme na čtvrt hodiny do trouby rozpálené na 225 stupňů.

 

Salmon pizza

těsto na pizzu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce omáčky pesto, 200 gramů sýra brie, 3 větší rajčata, 1 malá cibule, 100-150 gramů uzeného lososa, čerstvý kopr, olivky, kapary

Smícháme si olivový olej s omáčkou pesto a vzniklou směsí namažeme rozválenou pizzu. Rozložíme na tenko nakrájené rajčata a sýr. Na to položíme na kroužky připravenou cibuli. Dáme do rozpálené na 225 stupňů trouby na zhruba 12 minut. Na horkou naklademe plátky lososa, posypeme je koprem, vypeckovanými a překrojenými na půlku olivami a případně přidáme kapary. Poté pečeme ještě přibližně minutu.

 

Pizza pescatore

těsto na pizzu, rajčatový základ, 200 gramů nakládaných artyčoků, 2 plechovky tuňáka v oleji, 50 gramů zelených olivek bez pecek, 4 rajčata, 2 lžičky kapary, sůl, pepř, 3 lžičky oregano

Na rozválené nebo roztažené těsto položíme rajčatový základ. Artyčoky nakrájíme na větší kostičky. Z tuňáka slijeme olej do nějaké skleničky. Olivy překrojíme na půl (pokud jsme nedostali bez pecek tak nejdřív vypeckujeme). Rajče nakrájíme na plátky. Všechny suroviny rozložíme rovnoměrně na pizzu, podle chuti osolíme a opepříme, posypeme oreganem a polijeme dvěma lžícemi oleje z tuňáka. Pečeme na 225 stupních 15 minut.

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode