Spousta malých skutků činí život velkým.

speciality

 

 

Tagliatele z mrkve

delší mrkve - podle chuti, máslo, cukr, pepř

Mrkev omyjeme a oloupeme. Pak škrabkou nakrájíme dlouhé tenké pásky připomínající vzhledem tagliatele. Ty chvilku blanšírujeme ve vařící vodě a pak rychle zalijeme vodou studenou. Na pánvi rozpustíme máslo, vhodíme mrkev, chvíli mícháme. Pak přidáme cukr (přibližně jednu malou lžičku na jednu mrkev) a jemně promícháme. Když cukr trochu zkaramelizuje vmícháme ještě hodně čerstvě a spíše na hrubo namletého pepře a po chvíli sundáme z ohně. Podáváme teplé, hodí se například krásně k vepřovému masu.



Krevety s hráškem a brokolicí

400 gramů mražených krevet, 200 gramů brokolice, 200 gramů hrášku, 1 žlutá paprika, šalotka, 1 menší chilli paprička, 1/2 sklenky suchého vína, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek podle chuti, sůl, pepř

Rozmražené krevety hodíme na tři minuty na pánev s rozpáleným olejem. Pak je vyndáme a na stejný tuk dáme nasekanou šalotku, papriku, česnek, hrášek a chilli. Vše promícháme a smažíme asi pět minut. Pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a smažíme tři minuty. Jídlo podlijeme vínem, přidáme bylinky, osolíme, opepříme, vrátíme krevety a chvíli podusíme.



Carpaccio z telecího s rajčaty

200 gramů telecí svíčkové, 150 gramů sherry rajčátek, 2 větvičky tymiánu, 1 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce ořechového oleje, pár oloupaných ořechů,  sůl, pepř

Telecí svíčkovou zabalíme do alobalu a dáme ji na dvě hodiny na mrazák. Nasekaný tymián promícháme s medem, olejem, 2-3 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. S vzniklou omáčkou promícháme rajčátka. Panenku vyndáme z mrazáku a nakrájíme na co nejtenčí plátky, které uložíme na míse a obložíme rajčátky v omáčce. Vše posypeme nasekanými ořechy.



Křupavé srnčí řízky s bylinkami

2 plátky srnčího, 50 gramů bílého pečiva bez kůrky, 1 vejce, 1 lžíce smetany, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky nasekaného tymiánu, 1/2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 1/2 lžičky majoránky, 4 lžíce oleje, sůl, pepř

Pečivo nakrájíme a umeleme a smícháme s bylinkami. Vejce rozkvedláme se smetanou. Srnčí řízky jemně naklepeme, osolíme opepříme, obalíme v mouce, pak ve vejci a na konec v chlebu s bylinkami. Řízky pak usmažíme na rozpáleném oleji do křupava.



Zapékané hrušky v čokoládové polevě

2 hrušky, 150 ml vanilkové zmrzliny, 1 lžíce cukru, vanilka, 50 gramů hořké čokolády, 1 lžíce másla, 30 gramů pražených vyloupaných mandlí

Hrušky oloupeme a odstraníme jadřince. V hrnci dáme vařit vodu s cukrem a vanilkou, pak přidáme hrušky a vaříme je do měkka. Čokoládu dáme rozpustit s máslem a držíme na malém plameni dokud není hladká. Měkké hrušky slijeme, dáme na talíř, zalijeme čokoládou a posypeme nasekanými mandlemi.

Gorgonzolová omáčka s ořechy

150 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 200 gramů gorgonzoly, 50 ml sherry, 80 gramů ořechů, bazalka, sůl, pepř

Vývar promícháme se smetanou a uvedeme do varu. Gorgonzolu si nadrobíme, promícháme s sherry a přidáme ke smetaně. Vše pečlivě zamícháme a vaříme na mírném plameni dokud se gorgonzola nerozpustí. Pak vmícháme na drobno nasekané ořechy, ochutíme solí a pepřem a před podáváním posypeme nasekanou bazalkou.



Jehněčí koule s nádechem skořice

250 gramů jemně nasekaného jehněčího, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, skořice, tymián

Cibuli, česnek a tymián rozmixujeme a přidáme k jehněčímu, podle chuti ještě směs osolíme a opepříme. Z masa vytváříme koule či menší kulky podle chut, které pak osmažíme na rozehřátém másle smíchaném s olejem. Před podáváním posypeme skořicí.



Makrela a pstruh s bylinkami na grilu

2 makrely, 2 pstruzi, pár větviček estragonu, pár větviček zelené petrželky, 4 bobkové listy, 8 lžic oleje, 1 lžička provensálského koření, 2 citrony, sůl, pepř

Dobře omyté vykuchané ryby osolíme a opepříme zevnitř i zvenčí a dáme na deset minut do lednice. Mezitím spaříme citron, nakrájíme ho na kousky a ty spolu s estragonem, petrželkou a bobkovým listem vložíme do každé ryby. Olej promícháme s provensálským kořením, solí a pepřem a část nalijeme na ryby. Ty pak pečeme na grilu přibližně čtvrt hodiny často obracejíce a potírajíce olejem s kořením.



Quiche s bylinkami

200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 1 žloutek, 1 lžíce vody, 1-2 lžičky soli, 200 gramů anglické slaniny, 150 gramů nastrouhaného ementálu, 4 vejce, 250 ml smetany na šlehání, 3-4 lžíce bylinek (čerstvá bazalka, rozmarýn, tymián, oregano - vše dohromady se prodává jako milánský mix), 4 lžíce zelené petrželky, sůl, pepř

Mouku, rozpuštěné máslo, žloutek, vodu a 1-2 lžičky soli zpracujeme na těsto a odložíme do lednice aby trochu ztuhlo. Pak ho vyválíme na tenký plátek a vložíme do vymazané a vysypané moukou formy nebo skleněné zapékací misky. Smetanu rozšleháme s vejci, vmícháme najemno nastrouhaný ementál a na drobno nasekanou anglickou slaninu. Pak přidáme nasekané bylinky, nasekanou petržel a vše dochutíme solí a pepřem (sůl nemusíme dávat pokud je slanina hodně slaná). Pak dáme do trouby rozehřáté na 200 stupňů pekáč s těstem, zapečeme deset minut, vlijeme připravenou quiche směs s bylinkami a vše zapékáme 40-50 minut. Toto quiche podáváme teplé, pokud je necháme vychladnout, tak před podáváním ještě ohřejeme.



Olivovo kaparový dip

20 gramů kaparů, 100 gramů zelených oliv bez pecek, 3 stroužky česneku, 3/4 sklenky majonézy, 5 lžic tučnější smetany, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř

Kapary, olivy a utřený s trochou soli česnek společně rozmixujeme. Během mixování postupně přidáváme citronovou šťávu, smetanu a pepř. Vše pečlivě promícháme s majonézou a dáme trochu vychladit. Tento dip se ideálně hodí ke studenému masu nebo syrové zelenině.

Litevský chlodnik s bramborem

1 litr kefíru, 6 lžic smetany, 3 uvařené a oloupané červené řepy, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 střední okurka, 100 gramů bůčku, 1/2 svazečku pažitky, 5 uvařených brambor, sůl, pepř

Oddělíme žloutky od bílků a utřeme žloutky se solí. Řepu nastrouháme na struhadle s většími oky. K ní přidáme žloutky, nasekanou pažitku, nastrouhanou okurku a smetanu. Promícháme a vmícháme i nasekané bílky a kefír, vše ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit na hodinu v lednici. Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Brambory uložíme na talíř a posypeme bůčkem. Do samostatných mističek nakládáme připravený chlodnik.



Ricotta placičky

250 gramů sýra ricotta, 125 ml mléka, 2 vejce, 100 gramů mouky, 1 lžička prdopeče, ovoce nebo džem, olej

Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme je na tuhou pěnu. Ricottu, mléko, žloutky, mouku a prášek do pečiva pečlivě zpracujeme v misce a nakonci vmícháme ušlehané bílky. Z těsta si vytvoříme placičky, které pak usmažíme na oleji. Podáváme je s ovocem nebo džemem.



Studená cuketová polévka

2 cukety, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 pórku, 1/2 menšího celeru, kostka zeleninového vývaru, sůl, pepř

Celou zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hodíme je pak do hrnce s vodou a vaříme kolem čtvrt hodiny až dvaceti minut spolu s kostkou zeleninového vývaru - vody dáme tolik aby jen přikryla zeleninu. Pak polévku dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme, necháme vychladnout a dáme ještě do lednice. Není špatné ji při podávání posypat ricottou nebo fetou.



Česneková pomazánka bez majonézy

500 gramů tvarohu, 5 lžic smetany, česnek podle výdrže, 200 gramů sýra, sůl, pepř

Tvaroh rozdrobíme nebo umeleme. Pak ho promícháme se smetanou a velmi jemně nasekanými stroužky česneku (minimálně čtyři). Na struhadle s malými oky nastrouháme sýr a vmícháme ho do česnekové pomazánky, kterou ještě dochutíme solí a pepřem.

Jednoduché gazpacho

2 stroužky česneku, okurka, 2 cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1/2 kilogramu rajčat, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Všechnu zeleninu s výjimkou papriky očistíme, nasekáme na drobno, rozmixujeme, přidáme utřený česnek, olej, sůl a pepř. Téměř hotové gazpacho vychladíme v lednici a před podáváním přidáme na drobno nakrájenou červenou a zelenou papriku.

Kuřecí prsíčka po kyjevsku

4 kuřecí prsíčka, 4 lžičky másla, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička nasekané pažitky, 1 lžička nasekané petrželky, 2 utřené stroužky česneku, strouhanka, mouka, 2 vejce, sůl, pepř, olej

Kuřecí prsíčka opláchneme a osušíme. V každém prsíčku vyřízneme menší kapsu, osolíme, opepříme. Máslo promícháme s citronovou šťávou, pažitkou, petrželkou a česnekem a vzniklou směsí naplníme kapsy, které pak připíchneme párátkem. Připravená prsíčka obalíme v mouce, vejci a strouhance, osmažíme je na rozpáleném oleje a pak je dopečeme přibližně čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Quiche Lorraine

těsto na quiche: 250 gramů mouky, 100 gramů másla, 2 vejce, špetka soli, trocha vody

náplň quiche: 4 vejce, 200 gramů bůčky, 200 ml smetany na šlehání, 100 ml mléka, 100 gramů nastrouhaného sýra, pepř, sůl

Mouku promícháme s změklým máslem, vejcem a solí, přimícháme trochu vody a vypracujeme hladké těsto, které dáme aspoň na hodinu do lednice. Bůček nakrájíme na drobno, osmažíme. V misce rozkvedláme vejce, smetanu a mléko, osolíme, opepříme. Těsto rozválíme, oblepíme jím vymazanou a vysypanou formu. Těsto v troubě rozehřáté na 200 stupňů pár minut předpečeme, pak nalijeme do něj náplň na quiche, vsypeme bůček a sýr (můžeme ji vmíchat jemně i dříve) a quiche zapékáme třicet až čtyřicet minut.



Kuřecí játra na víně

1 kilogram kuřecích jater, 4 střední pórky, červená paprika, 2 lžíce mouky, olej, 1/2 sklenky bílého vína, 1 citron, sůl, pepř

Kuřecí játra omyjeme, nakrájíme a poprášíme moukou. Pórek omyjeme, nakrájíme na půlměsíce, papriku opláchneme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Na větší pánvi rozehřejeme olej a postupně vkládáme pórek, papriku a kuřecí játra. Když se kuřecí játra osmahnou, tak přilejeme trochu vody a dusíme několik minut. Pak přilijeme víno, citronovou šťávu, osolíme, opepříme a podusíme přibližně čtvrt hodiny.



 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode