Spousta malých skutků činí život velkým.

speciality

 

 

Tagliatele z mrkve

delší mrkve - podle chuti, máslo, cukr, pepř

Mrkev omyjeme a oloupeme. Pak škrabkou nakrájíme dlouhé tenké pásky připomínající vzhledem tagliatele. Ty chvilku blanšírujeme ve vařící vodě a pak rychle zalijeme vodou studenou. Na pánvi rozpustíme máslo, vhodíme mrkev, chvíli mícháme. Pak přidáme cukr (přibližně jednu malou lžičku na jednu mrkev) a jemně promícháme. Když cukr trochu zkaramelizuje vmícháme ještě hodně čerstvě a spíše na hrubo namletého pepře a po chvíli sundáme z ohně. Podáváme teplé, hodí se například krásně k vepřovému masu.



Krevety s hráškem a brokolicí

400 gramů mražených krevet, 200 gramů brokolice, 200 gramů hrášku, 1 žlutá paprika, šalotka, 1 menší chilli paprička, 1/2 sklenky suchého vína, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek podle chuti, sůl, pepř

Rozmražené krevety hodíme na tři minuty na pánev s rozpáleným olejem. Pak je vyndáme a na stejný tuk dáme nasekanou šalotku, papriku, česnek, hrášek a chilli. Vše promícháme a smažíme asi pět minut. Pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a smažíme tři minuty. Jídlo podlijeme vínem, přidáme bylinky, osolíme, opepříme, vrátíme krevety a chvíli podusíme.



Carpaccio z telecího s rajčaty

200 gramů telecí svíčkové, 150 gramů sherry rajčátek, 2 větvičky tymiánu, 1 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce ořechového oleje, pár oloupaných ořechů,  sůl, pepř

Telecí svíčkovou zabalíme do alobalu a dáme ji na dvě hodiny na mrazák. Nasekaný tymián promícháme s medem, olejem, 2-3 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. S vzniklou omáčkou promícháme rajčátka. Panenku vyndáme z mrazáku a nakrájíme na co nejtenčí plátky, které uložíme na míse a obložíme rajčátky v omáčce. Vše posypeme nasekanými ořechy.



Křupavé srnčí řízky s bylinkami

2 plátky srnčího, 50 gramů bílého pečiva bez kůrky, 1 vejce, 1 lžíce smetany, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky nasekaného tymiánu, 1/2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 1/2 lžičky majoránky, 4 lžíce oleje, sůl, pepř

Pečivo nakrájíme a umeleme a smícháme s bylinkami. Vejce rozkvedláme se smetanou. Srnčí řízky jemně naklepeme, osolíme opepříme, obalíme v mouce, pak ve vejci a na konec v chlebu s bylinkami. Řízky pak usmažíme na rozpáleném oleji do křupava.



Zapékané hrušky v čokoládové polevě

2 hrušky, 150 ml vanilkové zmrzliny, 1 lžíce cukru, vanilka, 50 gramů hořké čokolády, 1 lžíce másla, 30 gramů pražených vyloupaných mandlí

Hrušky oloupeme a odstraníme jadřince. V hrnci dáme vařit vodu s cukrem a vanilkou, pak přidáme hrušky a vaříme je do měkka. Čokoládu dáme rozpustit s máslem a držíme na malém plameni dokud není hladká. Měkké hrušky slijeme, dáme na talíř, zalijeme čokoládou a posypeme nasekanými mandlemi.

Gorgonzolová omáčka s ořechy

150 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 200 gramů gorgonzoly, 50 ml sherry, 80 gramů ořechů, bazalka, sůl, pepř

Vývar promícháme se smetanou a uvedeme do varu. Gorgonzolu si nadrobíme, promícháme s sherry a přidáme ke smetaně. Vše pečlivě zamícháme a vaříme na mírném plameni dokud se gorgonzola nerozpustí. Pak vmícháme na drobno nasekané ořechy, ochutíme solí a pepřem a před podáváním posypeme nasekanou bazalkou.



Jehněčí koule s nádechem skořice

250 gramů jemně nasekaného jehněčího, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, skořice, tymián

Cibuli, česnek a tymián rozmixujeme a přidáme k jehněčímu, podle chuti ještě směs osolíme a opepříme. Z masa vytváříme koule či menší kulky podle chut, které pak osmažíme na rozehřátém másle smíchaném s olejem. Před podáváním posypeme skořicí.



Makrela a pstruh s bylinkami na grilu

2 makrely, 2 pstruzi, pár větviček estragonu, pár větviček zelené petrželky, 4 bobkové listy, 8 lžic oleje, 1 lžička provensálského koření, 2 citrony, sůl, pepř

Dobře omyté vykuchané ryby osolíme a opepříme zevnitř i zvenčí a dáme na deset minut do lednice. Mezitím spaříme citron, nakrájíme ho na kousky a ty spolu s estragonem, petrželkou a bobkovým listem vložíme do každé ryby. Olej promícháme s provensálským kořením, solí a pepřem a část nalijeme na ryby. Ty pak pečeme na grilu přibližně čtvrt hodiny často obracejíce a potírajíce olejem s kořením.



Quiche s bylinkami

200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 1 žloutek, 1 lžíce vody, 1-2 lžičky soli, 200 gramů anglické slaniny, 150 gramů nastrouhaného ementálu, 4 vejce, 250 ml smetany na šlehání, 3-4 lžíce bylinek (čerstvá bazalka, rozmarýn, tymián, oregano - vše dohromady se prodává jako milánský mix), 4 lžíce zelené petrželky, sůl, pepř

Mouku, rozpuštěné máslo, žloutek, vodu a 1-2 lžičky soli zpracujeme na těsto a odložíme do lednice aby trochu ztuhlo. Pak ho vyválíme na tenký plátek a vložíme do vymazané a vysypané moukou formy nebo skleněné zapékací misky. Smetanu rozšleháme s vejci, vmícháme najemno nastrouhaný ementál a na drobno nasekanou anglickou slaninu. Pak přidáme nasekané bylinky, nasekanou petržel a vše dochutíme solí a pepřem (sůl nemusíme dávat pokud je slanina hodně slaná). Pak dáme do trouby rozehřáté na 200 stupňů pekáč s těstem, zapečeme deset minut, vlijeme připravenou quiche směs s bylinkami a vše zapékáme 40-50 minut. Toto quiche podáváme teplé, pokud je necháme vychladnout, tak před podáváním ještě ohřejeme.



Olivovo kaparový dip

20 gramů kaparů, 100 gramů zelených oliv bez pecek, 3 stroužky česneku, 3/4 sklenky majonézy, 5 lžic tučnější smetany, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř

Kapary, olivy a utřený s trochou soli česnek společně rozmixujeme. Během mixování postupně přidáváme citronovou šťávu, smetanu a pepř. Vše pečlivě promícháme s majonézou a dáme trochu vychladit. Tento dip se ideálně hodí ke studenému masu nebo syrové zelenině.

Litevský chlodnik s bramborem

1 litr kefíru, 6 lžic smetany, 3 uvařené a oloupané červené řepy, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 střední okurka, 100 gramů bůčku, 1/2 svazečku pažitky, 5 uvařených brambor, sůl, pepř

Oddělíme žloutky od bílků a utřeme žloutky se solí. Řepu nastrouháme na struhadle s většími oky. K ní přidáme žloutky, nasekanou pažitku, nastrouhanou okurku a smetanu. Promícháme a vmícháme i nasekané bílky a kefír, vše ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit na hodinu v lednici. Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Brambory uložíme na talíř a posypeme bůčkem. Do samostatných mističek nakládáme připravený chlodnik.



Ricotta placičky

250 gramů sýra ricotta, 125 ml mléka, 2 vejce, 100 gramů mouky, 1 lžička prdopeče, ovoce nebo džem, olej

Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme je na tuhou pěnu. Ricottu, mléko, žloutky, mouku a prášek do pečiva pečlivě zpracujeme v misce a nakonci vmícháme ušlehané bílky. Z těsta si vytvoříme placičky, které pak usmažíme na oleji. Podáváme je s ovocem nebo džemem.



Studená cuketová polévka

2 cukety, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 pórku, 1/2 menšího celeru, kostka zeleninového vývaru, sůl, pepř

Celou zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hodíme je pak do hrnce s vodou a vaříme kolem čtvrt hodiny až dvaceti minut spolu s kostkou zeleninového vývaru - vody dáme tolik aby jen přikryla zeleninu. Pak polévku dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme, necháme vychladnout a dáme ještě do lednice. Není špatné ji při podávání posypat ricottou nebo fetou.



Česneková pomazánka bez majonézy

500 gramů tvarohu, 5 lžic smetany, česnek podle výdrže, 200 gramů sýra, sůl, pepř

Tvaroh rozdrobíme nebo umeleme. Pak ho promícháme se smetanou a velmi jemně nasekanými stroužky česneku (minimálně čtyři). Na struhadle s malými oky nastrouháme sýr a vmícháme ho do česnekové pomazánky, kterou ještě dochutíme solí a pepřem.

Jednoduché gazpacho

2 stroužky česneku, okurka, 2 cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1/2 kilogramu rajčat, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Všechnu zeleninu s výjimkou papriky očistíme, nasekáme na drobno, rozmixujeme, přidáme utřený česnek, olej, sůl a pepř. Téměř hotové gazpacho vychladíme v lednici a před podáváním přidáme na drobno nakrájenou červenou a zelenou papriku.

Kuřecí prsíčka po kyjevsku

4 kuřecí prsíčka, 4 lžičky másla, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička nasekané pažitky, 1 lžička nasekané petrželky, 2 utřené stroužky česneku, strouhanka, mouka, 2 vejce, sůl, pepř, olej

Kuřecí prsíčka opláchneme a osušíme. V každém prsíčku vyřízneme menší kapsu, osolíme, opepříme. Máslo promícháme s citronovou šťávou, pažitkou, petrželkou a česnekem a vzniklou směsí naplníme kapsy, které pak připíchneme párátkem. Připravená prsíčka obalíme v mouce, vejci a strouhance, osmažíme je na rozpáleném oleje a pak je dopečeme přibližně čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Quiche Lorraine

těsto na quiche: 250 gramů mouky, 100 gramů másla, 2 vejce, špetka soli, trocha vody

náplň quiche: 4 vejce, 200 gramů bůčky, 200 ml smetany na šlehání, 100 ml mléka, 100 gramů nastrouhaného sýra, pepř, sůl

Mouku promícháme s změklým máslem, vejcem a solí, přimícháme trochu vody a vypracujeme hladké těsto, které dáme aspoň na hodinu do lednice. Bůček nakrájíme na drobno, osmažíme. V misce rozkvedláme vejce, smetanu a mléko, osolíme, opepříme. Těsto rozválíme, oblepíme jím vymazanou a vysypanou formu. Těsto v troubě rozehřáté na 200 stupňů pár minut předpečeme, pak nalijeme do něj náplň na quiche, vsypeme bůček a sýr (můžeme ji vmíchat jemně i dříve) a quiche zapékáme třicet až čtyřicet minut.



Kuřecí játra na víně

1 kilogram kuřecích jater, 4 střední pórky, červená paprika, 2 lžíce mouky, olej, 1/2 sklenky bílého vína, 1 citron, sůl, pepř

Kuřecí játra omyjeme, nakrájíme a poprášíme moukou. Pórek omyjeme, nakrájíme na půlměsíce, papriku opláchneme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Na větší pánvi rozehřejeme olej a postupně vkládáme pórek, papriku a kuřecí játra. Když se kuřecí játra osmahnou, tak přilejeme trochu vody a dusíme několik minut. Pak přilijeme víno, citronovou šťávu, osolíme, opepříme a podusíme přibližně čtvrt hodiny.



 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.01.2009 20:24

novinka od ŠKODOVKY

  Autonovinky 2009: start do nejisté doby   Nic není definitivní. To dnes platí ve světě aut víc než kdy jindy. Kdo ví, jestli ještě na konci roku budou některé značky existovat. Ohlášené novinky už automobilky ale asi na trh uvedou; stály je moc peněz a energie. Česko se v novém roce...
11.01.2009 22:00

CO DĚLAT PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ...DŮLEŽITÉ...

Co dělat při dopravní nehodě: velký průvodce novinkami   Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny...
11.01.2009 10:05

Škoda Tudor II

Češi touží po kupé škodovky: Škoda Tudor dvakrát jinak Čtvrtá modelová řada mladoboleslavské automobilky bude velkoprostorová - to už je jisté. První "roomsterovaté" škodovky se začnou prohánět po silnicích v roce 2006. Kam by pak měla tuzemská automobilka zaměřit svou...
04.01.2009 22:10

PRO ŘIDIČE

Doporučuji každému řidiči a i tomu kdo si hodlá ř.p. udělat.Sám jsem se divil kolik jsem toho už zapomněl a to za volantem sedím denno denně. ...
28.12.2008 14:23

aktuální novinky

  Novinky.cz

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode