Spousta malých skutků činí život velkým.

Dobroty na víně

 

 

Proč Tramín červený je bílý a Modrý Portugal je červený ?

Barvy v názvech odrůd jsou odvozeny od barvy hroznů dané odrůdy. Takže Tramín červený má červené hrozny z nichž se vyrábí bílé víno a Modrý Portugal má modré hrozny z nichž se vyrábí víno červené.

Proč je na vínu napsáno „suché“ a přitom normálně teče ?

Označení „suché“ pro víno znamená, že má nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
Označení „polosuché“ pro víno znamená, že má 4,1 – 12 g zbytkového cukru/litr
Označení „polosladké“ pro víno znamená, že má 12,1 – 45 g zbytkového cukru/litr
Označení „sladké“ pro víno znamená, že má minimální obsah 45 g zbytkového cukru


Kohout na víně

Tento recept trošku popře doporučení, že k drůbeži se hodí bílé víno.
Ale jak v životě, tak i ve víně zvlášť by se nemělo nic brát dogmaticky, vždyť móda i chutě člověka jsou tak proměnlivé.

(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 1 mladé kuře rozporcované na 4. kusy
  • 3 lžíce másla
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 malých cibulek
  • 1 mrkev
  • 150 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka, bobkový list, tymián
  • 5 cl koňaku (na flambování)
  • láhev červeného vína (Rulandské modré nebo Modrý Portugal)
  • lžíce mouky a oříšek másla na zahuštění

Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, cibulky a mrkev a vše necháme chvilku dusit. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (tj. přidáme koňak a zapálíme). Až se plamen udusí, kuře zahustíme moukou, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a koření a vše dusíme asi 1 - 1/4 hodiny, Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novým vařeným bramborem posypaným čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami.

Kuřecí řízky s broskvemi a karamelovým vínem
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 4. porce kuřecích řízků
  • sůl, chilli koření
  • 60 g mandlí
  • 4. půlky kompotovaných broskví
  • 2 dl bílého kyselejšího vína
  • 4. lžíce cukru
  • 50. g másla

Mandle spaříme, oloupeme, nahrubo nasekáme a na pánvi dorůžova opečeme. Cukr v kastrůlku rozpustíme ve světlý karamel, zalijeme vínem a svaříme hustou omáčku. Přidáme odkapané broskve a vše udržujeme v teple. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, poprášíme kořením, na pánvi dorůžova opečeme a dáme na horké talíře. Na pánev přidáme 2 lžíce vody, povaříme, pak vmícháme máslo a přes řízky přelijeme. Na každý řízek dáme horkou broskev obalenou v karamelu a posypeme nasekanými mandlemi. Podáváme s bramborovými hranolky.

Slepice pečená na zelenině a víně s rozinkami
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • slepice o hmotnosti asi l,5 kg
  • 100 g másla
  • 1 mrkev
  • 1/8 celeru
  • 1/4 l červeného vina
  • sůl
  • 4 zrnka pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • 2 hřebičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g rozinek
  • citrón

Na másle necháme zpěnit oloupanou, na tenké plátky nakrájenou cibuli a osmažíme na ní dobře očištěnou, nastrouhanou mrkev i celer. Na tento základ vložíme očištěnou, na čtvrtky rozdělenou slepici, vše osolíme, doplníme kořením v celku, zalijeme červeným vínem a dusíme přikryté nejméně 40 minut. Během dušení obracíme. Podle potřeby dolijeme vodou. Teprve potom sejmeme vrchní část pekáče nebo pokličku a maso upravujeme v troubě. Během pečeni však musíme tekutinu přilévat, aby se zelenina nepřipálila. Dozlatova upečené a měkké porce slepice vyjmeme, šťávu zahustíme zaprášením hladkou moukou. Mouku v základu osmažíme, pak ji zalijeme vodou a povaříme. Procedíme, do základu vložíme rozinky a ještě znova 5 minut povaříme, aby byly i rozinky měkké. Upečené porce slepice podáváme se šťávou, kterou ještě můžeme dochutit citrónovou šťávou. Jako příloha se k této úpravě nejlépe hodí rýže, připadne rýže kari.

Mladá husa plněná žemlovou nádivkou s vínem
(Rozpočet pro 6. osob)

  • menši mladá husa
  • sůl, pepř
  • 1/2 veky
  • 1/4 l mléka
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • majoránka, pažitka,
  • 100 g strouhanky
  • l dl bílého vina

Dobře očištěnou husu osolíme uvnitř a zevně a naplníme připravenou nádivkou, dobře zašijeme, dáme do pekáče, podlijeme, přikryjeme a zpočátku dusíme, potom za častého poléváni šťávou a podlévání vývarem upečeme doměkka. Po upečeni nitě vyjmeme, husu rozdělíme na porce a podáváme zpravidla s brambory, míchanou zeleninou apod.

Nádivka: máslo utřeme se žloutky a soli, přidáme nakrájenou, změklou, v mléce namočenou veku, kořeni, dobře promícháme a nakonec zamícháme dobře ušlehaný sníh a vino.

Krocan nebo krůta na červeném víně v porcích
(Rozpočet pro 4 - 6. osob)

  • 1/2 krocana nebo krůty
  • sůl
  • 4 zrnka jalovce
  • 2 zrnka pepře
  • 1 hřebiček
  • 1/8 {pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/4 l červeného vína
  • 100 g slaniny

Krocana nebo krůtu rozdělíme na 4-6 porci a potřeme je směsí z tlučeného jalovce, pepře a hřebíčku. Osolíme a dáme do misky nejméně na jednu hodinu odležet. Pak nakrájíme nadrobno slaninu a dáme ji do pekáčku vyškvařit. Odleželé maso ještě osolíme a vložíme na slaninu. Polijeme pomerančovou šťávou nebo džusem a dusíme přikryté. Během dušení porce obracíme. Podle potřeby zalijeme ještě vodou nebo vývarem. Jakmile maso začíná měknout, pokličku sejmeme, maso zalijeme vínem a pečeme. Během pečeni musíme polévat šťávou a podlévat vínem, teplou vodou nebo vývarem. Šťávu procedíme a maso podáváme s bramborovými kroketami, smaženými bramborovými hranolky a brusinkovým nebo jiným výraznějším kompotem.

Pstruh s vinnou omáčkou
(Rozpočet pro 4. osoby)

  • 4 porce pstruha
  • sůl
  • 1/4 l Ryzlinku vlašského
  • 3/4 l vody
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 bílek
  • 1/2 citronu 1/8 l smetany

Omyté pstruhy potřeme solí. V kastrolu povaříme víno, vodu a cibuli, potom vložíme pstruhy a na mírném plameni necháme 15-20 minut natáhnout a uvaříme doměka. Pstruhy vyjmeme a necháme stranou v teple. Připravíme jíšku, zalijeme ji 1/4 l marinády, povaříme, sejmeme z ohně, vmícháme bílek a smetanu. Ochutíme vínem, solí a citrónem. Pstruhy a omáčku podáváme zvlášť. Nejvhodnější přílohou jsou brambory s máslem, posypané nasekaným koprem.

Králík se švestkami na víně

  • 1. králík
  • 400G sušených švestek
  • 100 g slaniny
  • 10 malých cibulek
  • 500 g nadrobno nakrájené mrkve
  • 50 g tuku
  • 0,5 l červeného vína
  • sůl
  • pepř

Švestky na 30 minut namočíme do vody. Na tuku osmahneme cibulku, slaninu a mrkev, vložíme na porce nakrájeného králíka a dorůžova h o osmahneme. Potom přidáme červené víno, sůl, pepř, a nakonec švestky. Všechno ještě 40 minut podusíme a podáváme.

Vepřová pečeně na víně
(Rozpočet pro 2. osoby)

  • 80 dkg libovější vepřové pečeně
  • sůl, tuk, pepř
  • 2. cibule
  • 2 jablka (ne moc sladká)
  • 1/4 l Veltlínského zeleného
  • kari koření, česnek, rajský protlak
  • 2. lžíce smetany
  • 1. středně velká konzerva žampionů

Vepřovou pečeni lehce posolíme, opepříme a v rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Přidáme oloupaná a nakrájená jablka, cibuli a přikrytou pečeni dáme dusit do trouby, Postupně přiléváme víno. Když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme v teple, Omáčku ochutíme trochou rajského protlaku, česnekem a kari kořením. Nakonec přidáme odkapané houby, smetanu a krátce povaříme, Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.

Vinná rýže

  • 300 g rýže
  • l lžička kari
  • 2 dl červeného vína
  • snítka rozdrceného rozmarýnu
  • 8-10 hřebíčků

Rýži smícháme s kari kořením, zalijeme červeným vínem, přidáme hřebíček a rozmarýn a uvaříme. Příprava je jednoduchá, rýže je velmi chutná, spojí-li se se šťávou (sosem) ze zvěřinové nebo jiné pečeně.

Vaječný dezert

"Puding" typu vaječného likéru, který jistě zaujme především ženy.
(Rozpočet pro 4. osoby)

Cukr a žloutky dáme do ohnivzdorné misky a našleháme. Poté misku vnoříme do vodní lázně (tzn. větší hrnec s vařící vodou, do kterého vložíme ohnivzdornou misku s našlehanými žloutky a cukrem). Pomalu přidáváme dezertní víno za neustávajícího šlehání a dále šleháme po dobu 10. minut nebo až je obsah teplý a dosáhne správné konzistence, Výsledný produkt přelijeme do sklenek na šampaňské a podáváme s dezertními piškoty nebo kočičími jazýčky.

Hrušky ve vinném rosolu

  • 2 hrušky
  • 11/2 dl bílého vína
  • trochu sladidla
  • 4 g želatiny

Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřinec. V troše vody je podusíme, necháme okapat a vychladnout. Želatinu vložíme do studené vody, až změkne, vymačkáme ji, v troše horké vody rozpustíme a vmícháme do vína, do kterého jsme přidali trochu sladidla. Hrušky rozložíme do misky a zalijeme želatinou. Postavíme do chladna.

Hrušky na červeném víně

  • 5 dl suchého červeného vína
  • šťáva z půlky citrónu
  • lžička strouhané citrónové kůry
  • 200 g cukru
  • l kousek skořice v celku
  • 4 malé pevné hrušky
  • oloupané s ponechanými stopkami

V hluboké pánvi nebo v zapékací nádobě přivedeme k varu víno, citrónovou šťávu s kůrou/ cukr a skořici. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a pak prudce vaříme po dobu l minuty. Oloupané hrušky postavíme do slabě vroucího vína stopkami nahoru. Pomalu vaříme 20 minut, až budou hrušky měkké, ale ne rozbředlé. Pokud sirup hrušky úplně nezakryje, vaříme je položené na stranu a často je obracíme a poléváme. Hrušky necháme v sirupu ochladit a vyndáme je, když jsou vlažné. Také vyndáme skořici a vyhodíme ji. Pokud je sirup stále dost řídký, vyndáme z něj hrušky a část tekutiny vyvaříme. Poté sirup nalijeme na hrušky a buď dáme zchladli do lednice, nebo podáváme teplé. Hrušky můžeme ozdobit lupínky opražených mandlí a podávat se šlehačkou.

Vinný krém

  • 1/2 l bílého vína
  • 1/2 l vody
  • 175 g cukru
  • citrón
  • 2 vejce
  • 50 g škrobové moučky

Na slabém ohni přivedeme víno, vodu, cukr, žloutky, citrónovou šťávu a škrobovou moučku za stálého míchání téměř do varu, přidáme tuhý sníh a necháme vychladit. Krémem plníme vysoké sklenice a podáváme s oplatkami

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.01.2009 20:24

novinka od ŠKODOVKY

  Autonovinky 2009: start do nejisté doby   Nic není definitivní. To dnes platí ve světě aut víc než kdy jindy. Kdo ví, jestli ještě na konci roku budou některé značky existovat. Ohlášené novinky už automobilky ale asi na trh uvedou; stály je moc peněz a energie. Česko se v novém roce...
11.01.2009 22:00

CO DĚLAT PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ...DŮLEŽITÉ...

Co dělat při dopravní nehodě: velký průvodce novinkami   Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny...
11.01.2009 10:05

Škoda Tudor II

Češi touží po kupé škodovky: Škoda Tudor dvakrát jinak Čtvrtá modelová řada mladoboleslavské automobilky bude velkoprostorová - to už je jisté. První "roomsterovaté" škodovky se začnou prohánět po silnicích v roce 2006. Kam by pak měla tuzemská automobilka zaměřit svou...
04.01.2009 22:10

PRO ŘIDIČE

Doporučuji každému řidiči a i tomu kdo si hodlá ř.p. udělat.Sám jsem se divil kolik jsem toho už zapomněl a to za volantem sedím denno denně. ...
28.12.2008 14:23

aktuální novinky

  Novinky.cz

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode