Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí kuchařka-cejn

 

1. Curry z cejna

700 g cejnů, 2 lžičky karí koření, 5 lžic Vegetolu, sůl, 2 cibule

Naporcované cejny osolíme, posypeme silně karí kořením a necháme hodinu odležet. Dále ryby opečeme na oleji do měkka. Porce rozdělíme na talíře a obložíme kolečky na zbylém oleji opečené cibule. Podávám s dušenou rýží.

 

2. Cejn s křenovou šlehačkou

3 porce cejna, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 6 zrn pepře, bobkový list, 4 lžičky octa, 3/8 l šlehačky, 3 lžíce nastrouhaného křenu, zelená petržel

Asi litr vody svaříme s nakrájenou zeleninou a kořením, dobře povařenou zeleninu scedíme, do odvaru vložíme porce cejna a na mírném ohni zvolna vaříme asi 10 minut. Vařené porce vyndáme, rozdělíme na talíře, posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s ušlehanou smetanou promíchanou s nastrouhaným křenem. Přílohou jsou vařené brambory.

 

3. Cejn zapečený na žampiónech

3 porce cejna, 150 g žampiónů, 60 g másla, 2 žloutky, 2 dcl smetany, 60 g strouhaného ementálu, 100 g kořenové zeleniny, ocet, sůl

Zeleninu nakrájíme na slabé plátky a povaříme ji ve vodě s octem a solí. Pak přidáme porce cejna a zvolna vaříme asi 10 minut. Povařenou rybu vyjmeme, stáhneme kůži a porce narovnáme do zapékací misky, na jejíž dno jsme dali na slabé plátky nakrájené žámpióny podušené samostatně na malé části másla. Smetanu rozmícháme s nastrouhaným sýrem a žloutky, podle chuti osolíme a zalijeme jí porce cejna. Povrch pokrmu zalijeme zbytky másla a zapečeme v troubě. Podáváme s opečenými brambory.

4. Cejn smažený ve vinném těstíčku

Asi kilový cejn, 2 vejce, 1 dcl bílého vína, lžíce oleje, polohrubá mouka, citrón, ztužený pokrmový tuk, sůl

Cejna rozdělíme na porce asi po 200 g a dobře osolíme. Rozšleháním bílého vína , oleje, vajec, soli a mouky připravíme zahoustlé těstíčko jako na kapání. V připraveném těstíčku namáčíme dvakrát jednotlivé porce a osmažíme je ihned v rozpáleném tuku do zlatova. Osmažené porce ryby rozdělíme na talíře, poklademe plátky citrónu a podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.

 

5. Cejn po uhersku

1 velký nebo 2 menší cejni, 100 g jablečných křížal,  cibule, mletý pepř, zázvor, muškátový květ, 1/8 l bílého vína, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, sůl

Do větší nádoby dáme vodu okyselenou octem nebo citrónovou šťávou, přidáme víno, částečně vykostěné ryby, jablečné křížaly a nahrubo nakrájenou cibuli. Na mírném ohni uvaříme vše do měkka, před skončením varu opepříme, okořeníme špetkou zázvoru a muškátového květu. Podáváme s chlebem.

 

6. Cejn s houbami a zeleninou

1/2 kg cejna, 200 g hřibů, 4 rajčata, zelená paprika, olej, stroužek česneku, kmín, pažitka, sůl

Cejna opečeme na oleji, vyjmeme, nakrájíme na porce a vykostíme. Hřiby nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, přidáme sloupnutá rajčata, nakrájená na silnější plátky a na nudličky nakrájenou papriku. Přidáme porce cejna, česnek utřený se solí a nakrájenou pažitku. Prohřejeme a podáváme s vařenými brambory.

 

7. Cejn "Marengo"

Velký cejn, 300 g rajčat, 150 g žampiónů, 100 g másla, cibule, 1 dcl červeného vína, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, zelená petržel, citrón, sůl

Cejna rozporcujeme, osušíme, obalíme v hladké mouce a pečeme z obou stran na másle s drobně nakrájenou cibulí. Opečené porce vyjmeme, do zbylého základu přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce podusíme, přidáme víno a ještě jen velmi krátce podusíme. Před koncem dušení přidáme nakrájená oloupaná rajčata bez jader, mletý pepř, jemně nakrájený česnek a osolíme. Porce přelijeme omáčkou, na talířích ozdobíme zelenou petrželí a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

 

8. Cejn na hřibech po chorvatsku

6 porcí cejna, 250 g hřibů nebo žampiónů, 2 cibule, lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce másla, kmín, 10 kapek worchesterové omáčky, sůl

Hrubě nakrájenou cibuli velmi krátce osmahneme na másle, osolíme, přidáme kmín, a na plátky nakrájené houby. Houby krátce podusíme a teprve pak přidáme porce cejna. Na mírném ohni dusíme téměř do měkka. Nakonec přidáme rajčatový kečup, worchesterovou omáčku a dodusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží.

 

9. Pečený obložený cejn

1 kg cejna, 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky pepře, 50 g husího sádla, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 50 g zelených paprik, 2 dcl smetany

Celou rybu potřeme česnekem, osolíme, opepříme a necháme hodinu odležet. Pekáček vymažeme husím sádlem, vyložíme kolečky osolených brambor a cibule, na to položíme rybu, po jedné straně ji obložíme nakrájenými rajčaty, na druhé straně pokrájenými paprikami, zalijeme osolenou smetanou a 20 minut pečeme.

 

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.08.2009 13:25

Firefox 3

  Nový Firefox opravuje desítky chyb, některé z nich jsou kritické Společnost Mozilla uvolnila pro všechny uživatele novou aktualizaci internetového prohlížeče Firefox 3. Ten opravuje neskutečně velké množství chyb, které byli schopni vývojáři u starší verze schopni zachytit. Z celkového...
04.08.2009 20:44

Pozor na KFC.....

Australské děvče ochrnulo po jídle v KFC   Rodiče jedenáctileté australské dívky zažalovali mezinárodní řetězec rychlého občerstvení KFC a požadují odškodné deset miliónů australských dolarů (přes 150 mil. Kč) za to, že jejich dcera po obědě v jedné z jeho restaurací skončila na...
26.06.2009 10:34

Nájemné v roce 2010

Nájmy se od ledna 2010 zvýší až o tisíc korun měsíčně Regulované nájemné od ledna opět v řadě obcí prudce vzroste - o stovky až tisíc korun měsíčně, někdy i více. A to i přesto, že parlament na počátku letošního roku prodloužil pro většinu domácností deregulaci činží o dva roky, tedy do roku...
10.06.2009 07:57

Pozor na falešné plynaře.....

Českem křižuje falešný plynař a okrádá lidi Falešný montér plynáren se pohybuje po celém území republiky a pod záminkou přeměření hlavního uzávěru plynu nebo kontroly plynoměru inkasuje od zákazníků finanční hotovost. Právu to sdělil Jiří Bezděk, tiskový mluvčí společnosti RWE Distribuční...
13.05.2009 20:36

Jak na letní průjmy......

Léčba letních průjmů Poznal to snad každý. Příjemnou letní dovolenou zkomplikoval průjem. Příčina bývá stejná - pobyt v cizím prostředí a mnohdy nižší hygiena při pobytu v přírodě nebo cizí zemi, setkání s cizími mikroorganismy, které způsobí obvykle méně závažnou střevní infekci. Několik dní...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode