PIZZA
250 gramů hladké mouky (neuškodí ještě přesít), sklenička vlažné vody, 15 gramů droždí, malá špetka cukru, větší špetka soli
Ve vlažné vodě rozdrolíme droždí a přidáme špetku cukru. Necháme chvilku pracovat. V misce rozmícháme mouku se solí, přidáme droždí a dobrých deset minut zpracováváme (na začátku je lepší použít vidličku a až potom ruce). Pozor, nepřidávejte při zpracovávání často populární olej, těsto hůře kyne a není tak chutné. Po zpracování misku přikryjeme a necháme v teplém místě aspoň půl hodiny stát (dokud nezdvojnásobí svůj objem). Po nakynutí těsto vytáhneme a vyválíme nebo roztáhneme na plech (pomazaný olejem a mírně posypaný moukou). Doplňky přidáváme podle receptu nebo podle chuti (po rozložení na plech již můžeme těsto natřít například olivovým olejem).
1 lžička másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, plechovka nakrájených rajčat, 1/2 kostky zeleninového bujónu, lžička oregáno, lžička zelené petrželky, lžíce kečupu, sůl, bramborový škrob (např. Solamyl)
Na másle osmažíme nakrájenou cibulku a nakrájený stroužek česneku. Přidáme šťávu z plechovky rajčat a uvedeme do varu. Po několika minutách přidáme půl kostky zeleninového bujónu, oregano, petržel, lžíci kečupu a ještě pět minut vaříme. Mezitím si rozmixujeme rajčata, přidáme je do směsi a vaříme dalších deset minut. Dochutíme rozdrceným nebo utřeným druhým stroužkem česneku, dle chuti osolíme a zahustíme bramborovým škrobem (základ by měl být spíše hustší).
Pizza s bůčkem, šunkou a špenátem
těsto na pizzu, 100 gramů co nejlibovějšího uzeného bůčku, 200 gramů rajčat, 100 gramů šunky, 200 gramů listového špenátu, 50 gramů salámu, 100 gramů mozarelly, trocha másla, 1 vejce, 1 červená paprika, bazalka, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Na másle osmahneme na pánvi nakrájený nadrobno bůček. Přidáme listy omytého a osušeného špenátu a smažíme dokud není měkký. Podle chuti přidáme muškátový oříšek, pepř a sůl. Rajčata oloupeme a nakrájíme na plátky. Vejce uvaříme a také nakrájíme na tenké plátky stejně jako salám. Papriku omyjeme, vybereme pecičky a nakrájíme na kroužky. Na rozválenou nebo roztáhnutou pizzu rovnoměrně rozložíme špenát, rajčata, salám, šunku a vajíčka. Posypeme bazalkou a případně trochou soli a pepře. Na vršek položíme plátky mozzarely a kroužky papriky. Pečeme zhruba 20 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů.
těsto na pizzu, 100 gramů uvařené šunky, 150 gramů mozzarelly, 100 gramů černých olivek bez pecek, 100 gramů naložených žampiónů, 4 střední rajčata, 100 gramů srdcí artyčoků, 1 červená paprika, lžička olivového oleje, lžička oregana, sůl, pepř
Mozzarellu nakrájíme na plátky, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, odstraníme semínka a vymačkáme šťávu. Šunku nakrájíme na tenké plátky. Papriku omyjeme, odstraníme jádra a nakrájíme na proužky. Rozválenou (roztaženou) pizzu pokapeme olivovým olejem a rozložíme na ní rozmačkaná rajčata, která mírně opepříme. Potom si naznačíme čtvrtiny a na ně postupně klademe na první papriku, na druhou mozzarellu, na třetí artyčoky se žampióny a na čtvrtou šunku. Vše posypeme oregánem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 20 až 25 minut.
těsto na pizzu, rozmačkaná rajčata (v nejhorším může být i kečup), 1/4 plechovky ananasu, 100 gramů šunky, 250 gramů žlutého sýra, lžička olivového oleje, oregano a bazalka (nejlepší jsou čerstvé
Připravené těsto na pizzu si rozložíme nebo rozválíme na plech, namažeme olivovým olejem a potřeme rajčaty, které posypeme oregánem a bazalkou. Šunku nakrájíme na tenké plátky (nebo můžeme použít nakrájenou v obchodě), posypeme nastrouhaným sýrem a na vršek naklademe plátky nakrájeného ananasu. Pečeme v troubě na 200 stupňů 20-25 minut.
těsto na pizzu, rajčatový základ, 1 plechovka tuňáka v oleji, 100 gramů uvařených mušlí (bez skořápky), 100 gramů malých krevet, citrón, několik olivek bez pecek, 3 lžičky oregana, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Připravené a rozválené nebo roztažené těsto namažeme olivovým olejem. Položíme rajčatový základ. Slijeme do nějaké nádobky olej z tuňáka (ale nevyléváme) a rozložíme tuňáka, mušle a krevetky na pizzu. Posypeme oregánem, pepřem a solí, pookapeme olejem z tuňáka, ozdobíme čtvrtkami citrónu a vložíme na čtvrt hodiny do trouby rozpálené na 225 stupňů.
těsto na pizzu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce omáčky pesto, 200 gramů sýra brie, 3 větší rajčata, 1 malá cibule, 100-150 gramů uzeného lososa, čerstvý kopr, olivky, kapary
Smícháme si olivový olej s omáčkou pesto a vzniklou směsí namažeme rozválenou pizzu. Rozložíme na tenko nakrájené rajčata a sýr. Na to položíme na kroužky připravenou cibuli. Dáme do rozpálené na 225 stupňů trouby na zhruba 12 minut. Na horkou naklademe plátky lososa, posypeme je koprem, vypeckovanými a překrojenými na půlku olivami a případně přidáme kapary. Poté pečeme ještě přibližně minutu.
těsto na pizzu, rajčatový základ, 200 gramů nakládaných artyčoků, 2 plechovky tuňáka v oleji, 50 gramů zelených olivek bez pecek, 4 rajčata, 2 lžičky kapary, sůl, pepř, 3 lžičky oregano
Na rozválené nebo roztažené těsto položíme rajčatový základ. Artyčoky nakrájíme na větší kostičky. Z tuňáka slijeme olej do nějaké skleničky. Olivy překrojíme na půl (pokud jsme nedostali bez pecek tak nejdřív vypeckujeme). Rajče nakrájíme na plátky. Všechny suroviny rozložíme rovnoměrně na pizzu, podle chuti osolíme a opepříme, posypeme oreganem a polijeme dvěma lžícemi oleje z tuňáka. Pečeme na 225 stupních 15 minut.
Tomáš Nádeníček
—————
—————
—————
—————