Spousta malých skutků činí život velkým.

moučníky,dezerty...

 

 

 

 

 

Medové řezy ze 4 placek

 

 

Ingredience: Těsto: 900 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g tuku (Hera), 3 velké lžíce medu, 1,5-2 lžičky jedlé sody, 2 celá vejce, trochu mléka

Krém: 1 Hera, uvařený (vychladlý) vanilkový pudink z 0,5 l mléka, 250 g cukru moučka - vše ušlehat

Postup přípravy: Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech ingrediencí. Do menší poloviny náplně se může dát uvařená kaše ze 0,25 l silné instantní kávy a 3 lžic hrubé mouky. Na první placku namazat krém, připlácnout druhou, na druhou marmeládu nejlépe rybízovou, na třetí opět krém. Navrch polít čokoládou rozpuštěnou se 100% tukem ve vodní lázni (já rozpouštím v mikrovlnce). Polevu hodně slabě rozetřít, aby při krájení nepraskala.

Proleželé jsou za 2 dni.

 

 

 

 

 

 

Tvarohový dort s mákem

 

 Těsto: 2 vejce, 80 g cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 60 g polohrubé mouky, 40 g maizeny, 1 lžička prášku do pečiva

 

Krém: želatina, 100 g máku, 100 ml mléka, 150 g práškového cukru, 2 limetky, 500 g jemného tvarohu, 400 g šlehačkové smetany, 500 g malin (může být i kompot a můžete použít i jahody), 125 g rybízové šťávy

Postup přípravy: Vejce vyšleháme se 2 lžícemi vody, cukrem, solí a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme mouku s práškem a maizenou, upečeme v dortové formě. V mléce svaříme mák (nemlít!) a 100 g cukru, odstavíme a rozpustíme v něm nabobtnanou želatinu. Vmícháme tvaroh rozmíchaný s limetkovou šťávou a vyšlehanou smetanu. Dobře promícháme a nalejeme na korpus s prstencem. Dáme do chladničky.

 

Na polevu rozmixujeme 400 g malin s rybízovou šťávou, vmícháme trochu nabobtnané želatiny a vlijeme na dort. Opět dáme do chladničky. Zbylé maliny použijeme na ozdobu.

 

 Dobře vypadá, když na ozdobu dáme i 2-3 lístky máty.

Želatinu použijeme podle druhu, na krém dáme tolik želatiny, aby ztuhlo asi 1 l masy. Na polevu stačí trochu, rybíz rosolovatí.

 

 

 


Smetanovo kokosový jablečný moučník

 

Ingredience: Těsto: 5 vajec, 4 lžíce krupičkového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva

Náplň: 1 kg jablek, 4 lžíce cukru do jablek, trocha skořice, 4 lžíce rumu, 1 větší sáček piškotů

Kokosová hmota:100 g kokosu, 3 tučnější zakysané smetany, 150 ml mléka, 1 lžíce cukru, granko

 

Postup přípravy: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec zlehka zamícháme sníh z bílků. Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo strouhankou vysypaný vyšší plech a dáme do vyhřáté trouby péct. Po upečení necháme korpus vychladnout.

 Mezi tím dáme oloupaná a na kousky pokrájená jablka dusit. Do nich přidáme cukr, skořici a rum. Neměla by být úplně rozdušená. Do hotových jablek přidáme rozválené asi 4 hrsti piškotů a necháme vychladnout.

 Do kastrolku dáme 150 ml mléka, do něho nasypeme kokos a cukr a necháme vařit až se mléko vyvaří. Musíme hlídat, aby se kokos nepřipálil. Po vychladnutí zamícháme do zakysané smetany.Na vychladlý korpus natřeme jablečnou náplň. Tu poklademe piškoty a na ně nalijeme kokosovou hmotu, kterou pěkně rozetřeme a posypeme grankem. Dáme do ledničky přes noc, aby všechno dobře ztuhlo.

 

 

 

 


Rychlé pudinkové řezy

 

 

Ingredience: 1 listové těsto, 1 balíček dětských piškotů,

 0,8 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry a cukr krupice (dle chuti), čestvé nebo kompotované ovoce (jahody nebo meruňky)         

 

Postup přípravy: Polovinu listového těsta rozválíme na plech, poskládáme na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem. Na pudink naklademe ovoce a navrch položíme druhý plát rozváleného listového těsta. Řezy dáme do předem vyhřáté trouby a chvilinku pečeme. Krájíme vyhlazené a nejlépe chutnají v horkých letních dnech.

 

 


Rychlé ořechové řezy s pudinkem

 

Ingredience: Piškot: 4 celá vejce, 300 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 10 lžic studené vody, 100 g na hrubo nasekaných ořechů, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva

 

Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1 kostka másla, 150 g cukru moučka

 

 

Postup přípravy: Vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme, a přidáme zbytek ingrediencí. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak dlouho, dokud nebude piškot růžový.

 

Uvaříme pudink z mléka a vanilkového pudinku a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, vmícháme vychladlý pudink. Krém natřeme na vychladlý piškot. Vše se na závěr pocáká čokoládovou polevou a posype na hrubo nakrájenými ořechy.

Tento recept je velmi jednoduchý, nezabere moc času a navíc chutná výborně.

 

 

 


Rychlé ananasové řezy

 

Ingredience: 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 plechovka ananasového kompotu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů, 2 lžičky sody, 2 větší Lučiny nebo 1 tvaroh v kostce, 1/2 kostky másla, 1 vanilkový cukr, sekané ořechy na posypání
Postup přípravy: Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme celý kompot, mouku, sodu a ořechy, vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 150-170´°C upečeme.

 Na vychladlou buchtu natřeme krém z rozšlehaného tvarohu nebo Lučin se změklým máslem a vanilkovým cukrem.

(Nebo pomazánkové máslo –20dkg ,1/4 hrnku moučkového cukru, 1 vanilk. cukr ,

1 lžička vanilk. pudinku ) Posypeme ořechy a pocákáme čokoládou.

 

 

 

 


Rumové řezy

 

Ingredience: Těsto: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 9 lžic vlažné vody, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, rum, rybízový džem

Krém: 1/2 l mléka, 1 lžíce maizeny, 2 žloutky, 250 g másla, 200 g práškového cukru

Poleva: 200 g práškového cukru, 6 lžic rumu

 

 

Postup přípravy: Žloutky vyšleháme s cukrem, přičmž postupně přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na třetiny, do jedné vmícháme kakao. Každou třetinu zvlášť rozetřeme na plech a upečeme.

Z mléka, maizeny a žloutků uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlou kaši. První světlý plát pokapeme rumem, potřeme tenkou vrstvou džemu a polovinou krému. Položíme na něj tmavý plát, který opět pokapeme rumem, potřeme džemem a natřeme druhou polovinu náplně. Položíme druhý světlý plát.

Na polevu vymícháme do hladka cukr s rumem a ihned rychle rozetřeme na koláč. Poleva rychle tuhne, proto při rozetírání namočíme lžíci nebo lopatku do rumu, lépe se poleva rozetře. Necháme ztuhnout a krájíme na řezy.

 

 

 

 

 

 

 


Pudinkový dort

Ingredience: dva sáčky piškotů, jahody nebo kterékoli kompotové ovoce, marmeláda, tvaroh, čokoláda na vaření, dva pudinky (jakákoliv příchuť)

 

Postup přípravy: Piškoty slepíme marmeládou a položime na dno dortové formy. Na piškoty položíme okapané ovoce a zalejeme pudinkem, který jsme si připravili s 0,5 l mléka. Celý postup opakujeme ještě jednou, aby jsme měli dvě vrstvy. Hotový dort dáme do lednice vychladnout asi na 24 hod. Ušleháme tvaroh. Dort nakrájíme na kousky a potřeme tvarohem a posypeme čokoládou.

Je to uplně boží.

 

 

 

 

Ořechové řezy naší babičky

 

Ingredience: Na těsto: 6 vajec, 180 g pískového cukru, 180 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Krém: 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce rumu, 1 balíček dětských piškotů

Na polevu: čokoládová poleva a ořechová jádra na zdobení podle velikosti formy

Postup přípravy: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě.

Krém: máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme kakaový prášek, rum, umleté ořechy a rozetřeme na vychladlé těsto. Krém pokladame piškoty. Nakonec polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechovými jádry.


Ořechové řezy medové

Ingredience: 280 g cukru písek, 220 g tuku + 200 g másla, 2 vejce, 5 lžic medu, 3 sklenky mléka, 500 g hladké mouky, 400-500 g vlašských ořechů, 1 a 1/2 lžíce maizeny

 

Postup přípravy: 200 g cukru, 100 g tuku, vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, mícháme ve vodní lázni, až se vše spojí, nesmí se vařit. Poté přidat 2 lžičky jedlé sody, zamíchat a sundat z plotny. Vymíchat, dokud směs nevychladne, potom přidat hladkou mouku a vypracovat těsto, rozdělit na 2 díly, vyválet placky a dát na plechy vyložené pečícím papírem. První placku upéct, na druhou syrovou dát osmažené ořechy a také upéct. Osmažené ořechy - ořechy nahrubo nakrájené, 80 g cukru, 120 g tuku, 3 lžíce medu osmažit dozlatova a horké natřít na placku. Vychladlé placky spojit krémem, ořechová nahoru.

Krém: 1 a 1/2 sklenky mléka, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 1 a 1/2 lžíce maizeny, trochu rumu - uvařit jako pudink, do vychladlého zašlehat 200 g másla.

 

 

 

 

 


Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

 

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 125 g hery, 4 žloutky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva

Na peřinu: 4 bílky, 150 g cukru, 100 g kokosu, meruňky(nebo jiné ovoce podle chuti)    

 

Postup přípravy: Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme na plech, poklademe meruňkami, potřeme ušlehanými bílky s cukrem a kokosem a dáme upéct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Křehký, výjimečně dobrý makový koláč


Ingredience: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, 1 žloutek

Náplň: 2 vanilkové pudinkové prášky, 750 ml mléka, 150 g cukr krupice, 300 g mletého máku, 1 mandarinkový kompot, 1 bílek, 1 vanilkový cukr

Poleva: 100 g cukr moučka, 2 lžíce citronové šťávy

 

 

Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.

Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.

 

Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.

 

 

 

 

 


Margot řezy

 

Ingredience: Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g cukr krupice, 1 dcl oleje, 2 dcl mléka

Pudinková náplň: 1/2 l mléka, 1 čokoládový pudink, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa

Poleva: 2 kysané smetany (400 g), 1 vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot (nastrouhat

 

Postup přípravy: V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej, dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a dle potřeby ředíme mlékem. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Stejnoměrně rozprostřeme a na povrch nalijeme cik cak teplý pudink (pěkně z výšky, aby protekl těstem) a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Ještě na teplou buchtu natřeme kysanou smetanou prošlehanou s vanilkovým cukrem a povrch posypeme strouhanou Margot čokoládou (před strouháním dejte chvilku na mrazák). Hotovou buchtu dejte do chladu proležet. Nejlepší je druhý den, pokud vydrží.

 

 

 

 


Makový koláč se sněhem

 

Ingredience: Těsto: 5 žloutků, 150 g práškového cukru, 120 g másla, 250 g polohrubé mouky, 2,5 dl mléka, 1 prášek do pečiva

Náplň: 250 g mletého máku, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g rozinek, 1 lžíce oleje, 2,5 dl mléka

Sníh: 5 bílků, 200 g práškového cukru

 

 

Postup přípravy: Žloutky, práškový a vanilkový cukr vyšleháme s máslem do pěny, přidáme mouku s práškem a mléko. Těsto vlejeme na plech a upečeme na 90%. Potřeme makovou náplní, natřeme sníh a dáme do trouby ještě asi na 15 minut dopéct.

Náplň: mák smícháme s práškovým a vanilkovým cukrem, rozinkami a olejem. Spaříme horkým mlékem a vmícháme vejce.

Sníh: z bílků vyšleháme sníh a zašleháme do něj cukr. Došleháme na pevný sníh.

 

 

 

 

 

 

 


Makový jablečník

Ingredience: 1 kg jablek, 550 g práškového cukru, 6 vajec, 2 dl oleje, 2 dl vody, 300 g polohrubé mouky, 150 g mletého máku (já nemelu), 1/2 balíčku prášku do pečiva, čokoládová poleva        

 

Postup přípravy: Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva. Nakonec zapracujeme sníh z bílků. V misce vymícháme mák, 150 g cukru a asi 1/3 těsta. Podušená jablka rovnoměrně rozložíme na dno plechu vyloženého mastným papírem. Na jablka rozetřeme makové těsto a na to zbytek těsta. Pečeme na 175 °C cca 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a na jablka dáme čokoládovou polevu.

 

 

 

 

 


Krémové řezy s jablky

 

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 větší balíček dětských piškotů, 500 g nastrouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté skořice, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíce solamylu, 3 lžíce cukru, 1 vejce na potření

Postup přípravy: Jednu polovinu listového těsta rozválíme na dno vymazaného plechu s okrajem a strany povytáhneme. Těsto pokryjeme dětskými piškoty a na ně dáme rovnoměrně nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a nakonec přelijeme vlažným hustým pudinkem, který jsme uvařili z mléka pudinkového prášku, cukru a solamylu. Nakonec vše překryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a v horké troubě pečeme dozlatova. Krájíme až moučník vychladne. Můžeme zdobit šlehačkou.

 

 

 

Dvoubarevné jablkové řezy

 

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g tuku (Hera nebo máslo), 200 g práškového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 1,5 prášku do pečiva, vanilinový cukr, kakao

Náplň: jablka (přibližně 8), 3 lžíce krystalu, 1 vanilinový cukr, rozinky

Poleva: 80 g másla, 150 g práškového cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu   

 

 Postup přípravy: Z ingrediencí uděláme těsto podobné lineckému, rozdělíme na dvě části a jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto vyválíme na tenkou placku a pomocí válečku ji přeneseme na vymazaný a vysypaný pekáč. Jablka okrájíme, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme na kakaovou placku. Posypeme cukrem, vanilinovým cukrem a rozinkami. Vyválíme světlé těsto a jablka jím přikryjeme. Vidličkou propícháme na několika místech. Pečeme v mírné troubě (150 °C) do světle hněda. Na ještě teplé řezy nalijeme polevu smíchanou z rozpuštěného másla, cukru, kakaa a rumu. Vychladlé nakrájíme.

 

 

 

 

 


Broskvový koláč

 

Ingredience: Těsto: 350 g hladké mouky, 180 g cukru moučka, 220 g tuku (máslo, Hera), 2 vejce

Krém: 1 konzerva broskví nebo meruněk se šťávou (dá se přidat i mandarinková konzerva), 2 vanilkové pudinky

Poleva: 4 vejce, 130 g cukru, 1 kelímek zakysané smetany 

 

Postup přípravy: Z přísad vypracujeme těsto a dáme do plechu s vyšším okrajem. Na povrch rozložíme ovoce. Šťávu z ovoce doplníme vodou na 1 litr (může být trošku míň) a uvaříme z ní vanilkový pudink. Horkou hmotu rozetřeme na ovoce. Pečeme asi 35 minut při 175 °C.

Poleva: žloutky utřeme s cukrem do pěny, přimícháme kysanou smetanu. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do pěny. Rozetřeme na rozpečený koláč a pečeme ještě asi 15 minut, až povrch zrůžoví.

 

 

 

 

 


Berlínské řezy

 

Ingredience: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletého cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 vejce, citronová kůra, troška soli, marmeláda

Ořechová nádivka: 200 g mletých ořechů, 100 g mletého cukru, rum,trošku mléka

Piškotové těsto: 4 vejce, 4 lžíce mletého cukru, 4 lžíce polohrubé mouky

Poleva: 70 g čokolády na vaření, 70 g másla

Postup přípravy: Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu. Mezitím připravíme ořechovou náplň, do které můžeme přidat ještě trochu medu a strouhanou citronovou kůru. Ze základního těsta vyválíme placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme do světležluta. Asi 3 lžíce libovolné marmelády rozředíme lžící horké vody a rozetřeme na předpečené těsto. Poté natřeme ořechovou nádivku a zalijeme připraveným piškotovým těstem Pečeme mírně asi na 160-170 °C 30 minut, až piškotový povrch zrůžoví a nelepí se na špejli. Po vychladnutí rozetřeme čokoládovou polevu, kterou si připravíme ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a másla. Použijte pravé máslo, aby se poleva při krájení nelámala. Povrch polevy můžeme ozdobit vidličkou.

Řezy jsou vynikající, zvláště druhý den.

 

 

 


Bábovka s jablíčky a skořicí

 

Ingredience: 180 g cukru krystal, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 1 lžička skořice, 2 velká jablka, 1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy: Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná na malé kostičky nakrájená jablka. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme necelou hodinu, nejdříve na silno a asi za 20 minut na slabý stupeň.

 

 

 

 


Balkánské řezy

 

Ingredience: 5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 8 lžic rumu, meruňkový džem

Náplň I.: 1 1/2 balíčku piškotů, hrst nasekaných ořechů, 1 1/2 sklenice zavařených meruněk, 3 lžice kakaa, 150 g nastrouhané čokolády

Náplň II.: 1 1/2 hrnku mléka, 1 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 6 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla

Poleva: 100 g čokolády, 80 g másla

Postup přípravy: Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky, mouku a pečeme na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Upečený a vychladlý plát potřeme

 

 

džemem, na džem natřeme náplň I., náplň II. a polijeme čokoládou.

Náplň I.: piškoty uválíme, pokapeme meruňkovou šťávou a rumem, přidáme dobře rozmixované meruňky, nasekané ořechy, kakao, nastrouhanou čokoládu a vše dobře promícháme.

Náplň II.: mléko uvaříme s pudinkem na hustou kaši a za občasného míchání necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech přidáme vychladlou kaši a dobře vyšleháme.

Poleva: máslo rozpustíme, přidáme čokoládu a vyšleháme do hladka.

 

 

 

 

 

 


Jednoduché kokosové řezy

 

 

těsto: 1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového nebo krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje

na ozdobení: čokoládová poleva a kokos

Postup

 

Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme do papírem na pečení vyloženého vyššího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut dozlatova.

Necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

 

 


Bábovka s vůní perníku

 

Ingredience

 

200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g hladké mouky, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka (teplého), sníh ze 4 bílků, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička kakaa, kůra z jednoho citronu

Postup

 

Olej smícháme s cukrem, přiléváme mléko a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Potom přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru z citronu a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Část těsta smícháme s kakaem a střídavě vlijeme obě těsta do vymazané tukem a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) asi 30-40 minut. Po upečení vyklopíme bábovku z formy a pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

 

 

PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY

Punčové kokosové řezy

 

 

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,

 

punčová nádivka:

2 balíčky piškotů, rum, trochu citronové šťávy, 1 malá rybízová marmeláda
Piškoty rozdrtíme a zvlhčíme rumem, citronovou šťávou a marmeládou tak, abychom nádivku mohli natřít na piškot.

 

kokosový krém:

1 balíček kokosu (asi 200 g), 1 sklenka mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru

Kokos spaříme horkým mlékem. Máslo utřeme s cukrem a vmícháme vychladlou kokosovou hmotu.

 

POSTUP:
Žloutky ušleháme s polovinou cukru za postupného přilévání vařící vody. Sníh z bílků ušleháme se zbytkem cukru a přidáme ke žloutkům společně s moukou. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech
 a upečeme. Piškot potřeme punčovou nádivkou, kokosovým krémem
a polijeme čokoládou.

 

DOMAŽLICKÝ KOLÁČ

Domažlický koláč

 

 

500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 125 g hery (rozpustíme), 100 g moučkového cukru, 30 g droždí, 3 žloutky, 1/2 vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, asi 2 dl vlažného mléka

povidla: švestková povidla ochutíme rumem a skořicí, můžem přisladit

mák: 100 g máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr

mák svaříme s mlékem, medem a cukrem

tvaroh: 3 tvarohy (1 z papíru tužší, 2 z kelímku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum

tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.


POSTUP:
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm(obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, jeho okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pak natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory podle nálady:). Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15 - 20 min.

 

 

NETRADIČNÍ MAKOVEC

 

 

 

 

100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,

4 vejce


POSTUP:
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanil. cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na 3 části. Obě dvě pomažeme marmeládou a na ni namažeme ještě pudinkový krém (1 uvařený hustší vanil. pudink, máslo, cukr). Krémem pomažeme i celý
vršek a strany bábovky, nakonec posypeme kokosem.

 

 

 

 

 

 

 

 

PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

 

 

 

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda

krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.


POSTUP:
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme vrstvu šlehačky ušlehané podle návodu na sáčku. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.

 

 

 

 

 

 

 

JABLKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM

 

 

 

250 g polohr. mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, špetka soli
náplň: 1 kg jablek, 2 vanil.pudinky, 750 ml jablečného džusu, 200 g cukru, 400 ml smetany (33%), 1 lžička citron. kúry, citronová šťáva

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do ledničky. Jablka oloupeme nakrájíme, nastrouháme a pokapeme citronem. Pudinky smícháme s trochou džusu a šlehačkou. Dáme vařit zbytek džusu
s cukrem a citron. kúrou a za stálého míchání přiléváme pudink, uvaříme. Nakonec do pudinku vmícháme jablka. Vymažeme pekáč, rozprostřeme těsto, na ně dáme pudinkovou vrstvu a pečeme asi 40 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TVAROHOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

 

Tvarohový biskupský chlebíček

 

 

200 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu


POSTUP:
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy (srnčí hřbet nebo dortová rozepínací forma) a pečeme asi 45 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LITÝ KOLÁČ S REVENÍ A DROBENKOU

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.01.2009 20:24

novinka od ŠKODOVKY

  Autonovinky 2009: start do nejisté doby   Nic není definitivní. To dnes platí ve světě aut víc než kdy jindy. Kdo ví, jestli ještě na konci roku budou některé značky existovat. Ohlášené novinky už automobilky ale asi na trh uvedou; stály je moc peněz a energie. Česko se v novém roce...
11.01.2009 22:00

CO DĚLAT PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ...DŮLEŽITÉ...

Co dělat při dopravní nehodě: velký průvodce novinkami   Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny...
11.01.2009 10:05

Škoda Tudor II

Češi touží po kupé škodovky: Škoda Tudor dvakrát jinak Čtvrtá modelová řada mladoboleslavské automobilky bude velkoprostorová - to už je jisté. První "roomsterovaté" škodovky se začnou prohánět po silnicích v roce 2006. Kam by pak měla tuzemská automobilka zaměřit svou...
04.01.2009 22:10

PRO ŘIDIČE

Doporučuji každému řidiči a i tomu kdo si hodlá ř.p. udělat.Sám jsem se divil kolik jsem toho už zapomněl a to za volantem sedím denno denně. ...
28.12.2008 14:23

aktuální novinky

  Novinky.cz

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Litý koláč s revení a drobenkou