Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí polévky

 

1. Slovenská rybí polévka

500 g kapřího masa, 2 hlavy, ocasy a další odřezky, světlá jíška, 100 g kořenové zeleniny, pepř, zázvor, sůl, masox, nudle

Maso vaříme v jednom litru vody asi 20 minut. Potom procedíme, vývar zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme kořenovou zeleninu, pepř, sůl, zázvor a masox. Po změknutí zeleniny zaváříme do polévky nudle. Nakonec přidáme pokrájené maso.

 

2. Třeboňská rybí polévka

150 g strouhané kořenové zeleniny, cibule, 4 kapří hlavy, 500 g kapřího mlíčí, kousek celého zázvoru, 5 pepřů, sůl, 100 g másla, smažená houska

Zeleninu na sucho osmahneme, přidáme celou cibuli, kapří hlavy bez žaber, sůl, koření a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme 30 minut. Pak polévku přecedíme, obsah doplníme na 1,5 l, zavaříme mlíčí a vaříme dalších 15 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme čerstvým máslem a podáváme s osmaženou houskou.

 

3. Vodňanský bujón

1 kg kapřích hlav, kostí a odřezků, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, cibule, stroužek česneku, 1/2 lžičky koriandru, sůl, 4 žloutky

Kořenovou zeleninu na hrubo nastrouháme a nasucho osmahneme, zalijeme 2 l vody, přidáme kapří hlavy, kosti a odřezky, cibuli, česnek a koriandr. Vaříme 20 minut, vývar procedíme přes pláténko, osolíme a do polévky zakvedláme syrové žloutky. Hned podáváme.

 

4. Chalupnická rybí polévka

2 kapří hlavy, jikry,  mlíčí, ploutve, 60 g ztuženého tuku, 200 g kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý zázvor, zelená petržel, 2 osmažené žemle, sůl

Části ryb vaříme s česnekem, až jdou kosti od masa. Větší kosti vybereme, maso protlačíme cedníkem, zalijeme částí vývaru, přidáme hrubě nastrouhanou zeleninu, světlou jíšku připravenou z tuku a mouky, rozředěnou vodou a osolíme. Polévku zvolna vaříme, před skončením varu přidáme jikry a mlíčí a krátce povaříme. Hotovou polévku okořeníme zázvorem.

 

5. Pikantní kapří polévka

400 g kapřího vykostěného masa, hlava, ploutve, ocas, 3 sladkokyselé okurky, cibule, 20 g másla, lžička kaparů, půlka citrónu, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce nakrájeného kopru, mletý pepř, sůl

Z hlavy a odřezků kapra připravíme odvar. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle do růžova, zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Do vroucího základu přidáme na kostky nakrájené maso, na drobno nakrájené okurky, nakrájené kapary, pepř, sůl a zvolna krátce vaříme do změknutí masa. Před podáváním ochutíme citrónem, zelenou petrželí nebo koprem.

 

6. Kapří polévka

80 g kořenové zeleniny, 40 g másla, 50 g hladké mouky, vnitřnosti a hlava z kapra, 80 g bílého pečiva, sůl, špetka muškátového květu

Do osolené vody přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce povaříme. Hlavu kapra bez skřelí zalijeme vodou a zvlášť vaříme asi 10 minut. Obereme z ní maso a přidáme ho do polévky i s procezeným vývarem z hlavy. Pak polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme nakrájené, dobře oprané vnitřnosti, a polévku asi 1/4 hodiny povaříme. Před podáváním ji okořeníme muškátovým květem. Podáváme s osmaženou houskou.

 

7. Rožmberská polévka

Asi 3/4 kg kapra, 50 g másla, 50 g slaniny, 100 g kořenové zeleniny, 3 žloutky, pepř, špetka muškátového květu, sůl, 1,5 l vody

Kapra upečeme na másle a pokrájené slanině, pak kapra zbavíme kůže a kostí, umeleme ho a rozvaříme se strouhanou zeleninou, kořením a solí ve vodě. Polévku procedíme a zakvedláme žloutky rozmíchané v troše studené vody.

 

8. Jistebnická polévka

300 g kapřích jiker, cibule, masox, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l vývaru z ryb, 4 lžíce sterilovaného hrášku

Do procezeného vývaru přidáme strouhanou cibuli, pokrájené jikry, masox a po 10 minutách varu polévku zahustíme světlou jíškou z másla a mouky. Ještě povaříme a přidáme hrášek.

 

9. Dunajská polévka

300 g kapřích vnitřností, 50 g kapusty, 50 g celeru, 50 g petržele, lžíce strouhané cibule, 100 g předvařeného hrachu, trochu rozmarýnu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 a půl litru vody

Pokrájenou zeleninu dusíme s cibulí asi 10 minut na másle, zaprášíme moukou, přidáme hrách, rozmarýn a vodu. Vše vaříme dalších 20 minut. Polévku procedíme, osolíme a ještě povaříme s pokrájenými vnitřnostmi.

 

10. Budapešťská polévka

1/2 kg masa bílých ryb, 200 g kapřího mlíčí, nepálivá zelená paprika, 4 rajčata, cibule, lžička sladké papriky, sůl, 1,5 l vody, těstoviny

Maso vaříme se zelenou paprikou, rajčaty a cibulí v osolené vodě. Pak polévku procedíme, ochutíme sladkou paprikou a zavaříme do ní vlasové nudle s nadrobno pokrájeným mlíčím.

 

11. Vídeňská polévka

1/4 kg kapřích vnitřností, 100 g vepřového mozečku, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g květáku, kousek mrkve, spetka muškátového květu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody

V osolené vodě vaříme pokrájenou, předem osmahlou, zeleninu do měkka, přidáme umleté vnitřnosti s mozečkem bez blány a vaříme ještě asi 10 minut. Hotovou polévku okořeníme, osolíme a zapražíme světlou jíškou rozmíchanou v troše studené vody.

 

12. Saská polévka

400 g kapřích jiker, 2 větší cibule, špetka sladké papriky, lžíce másla, lžíce krupice, 1 dcl smetany, 2 žloutky, sůl, 1,5 l vody

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Postupně přidáváme krupici, papriku a jikry. Vše zalijeme vodou a 30 minut vaříme, polévku zakvedláme smetanou a žloutky, které však již nevaříme, a podle chuti osolíme.

 

13. Polévka z kapra s kapáním

1,5 l vody, hlava a vnitřnosti z kapra, 100 g kořenové zeleniny, cibule, masox, vejce, lžíce hladké mouky, 30 g másla, petrželka

Hlavu, vnitřnosti a zeleninu vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, potom scedíme, znovu uvedeme do varu, , přidáme masox a nakonec zavaříme jemné kapání, připravené z vejce a hladké mouky. Obrané maso z hlavy a vnitřnosti nadrobno pokrájíme do polévky, hotovou polévku zjemníme máslem a ochutíme petrželkou.

 

14. Nitranská polévka

200 g hrachu, asi 1 kg kapřích hlav, 1/4 kg rybích vnitřností, 100 g kořenové zeleniny, 50 g másla, sůl, pepř

Hrách namočíme na několik hodin, pak ho uvaříme do měkka, prolisujeme, rozředíme studenou vodou asi na 2 litry, přidáme rybí hlavy bez žaber, strouhanou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Polévku pak procedíme, opepříme a osolíme, vmícháme pokrájené vnitřnosti a vaříme dále asi 15 minut.

 

15. Zaragozská kapří polévka

400 g kapřího masa, 3 kapří hlavy, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, pepř, petrželka, sůl, 1 dcl smetany, 5 dcl bílého vína, 1 l vody

Na másle osmahneme na drobno usekanou cibuli a utřený česnek, přilijeme bílé víno a vodu, přidáme hlavy, koření, petrželku, sůl a bez pokličky vaříme asi 20 minut. Vývar procedíme a dalších 15 minut vaříme s kousky kapřího masa bez kůže a kostí. Zjemníme smetanou a podáváme s kostičkami na oleji osmahlého chleba.

 

16. Kapří čorba (polévka)

400 g kapra, 50 g cibule, 10 kořenové zeleniny, 50 g másla, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, 2 dcl smetany, citrónová šťáva, sůl, 1,5 dcl vody

Nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle, přidáme protlak, sůl, horkou vodu a vše 20 minut vaříme. Polévku procedíme, vložíme do ní nakrájené kapří maso bez kůže a kostí, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a vaříme dalších 15 minut, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a podáváme.

 

17. Tlmačská rybí polévka

600 g kapřích hlav a kostí, 400 g kapřího masa, 200 g kapřích vnitřností, 30 g cibule, 2 stroužky česneku, 150 g kořenové zeleniny, lžička sladké a půl lžičky pálivé papriky, půl lžičky pepře, sůl, 200 g brambor, 2 dcl bílého vína, 30 g sádla, 30 g hladké mouky

Hlavy a kosti vaříme s cibulí a česnekem asi 25 minut, pak vývar procedíme, přidáme ustrouhanou zeleninu, pokrájené maso bez kostí, pokrájené vnitřnosti a brambory, koření, sůl a vše vaříme ještě 20 minut. Polévku rozředíme vínem, podle potřeby ještě trochou horké vody na obsah 1,5 l a zahustíme světlou jíškou.

 

18. Maďarská rybí polévka

100 g kapřích hlav, 100 g kapra, 100 g štiky, 100 g sumce, 100 g candáta, 100 g kapřích vnitřností, půl zelené papriky, rajče, 50 g cibule, půl lžičky pálivé papriky, špetka vegety, sůl, 1 dcl smetany

Rybí hlavy vaříme v osolené vodě s cibulí a pálivou paprikou 40 minut. Vývar procedíme ( má ho být litr ) na osolené vykostěné kousky ryb. Přidáme nakrájené vnitřnosti, na nudličky nakrájenou papriku a rajče, vegetu a smetanu. Vaříme dalších 15 minut.

 

18. Soljanka ze štiky (polévka)

600 g štičího masa, 50 g másla, 50 g cibule, 50 g kyselých okurek, 1 rajče, lžíce kaparů, 8 oliv, lžíce citrónové šťávy, špetka citrónové kůry, pepř, sůl, 1,5 l vody

Z rybího masa připravíme vývar. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené rajče, okurky, vypeckované olivy, kapary, zalijeme vývarem a vaříme 20 minut, ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a kůrou.

 

19. Starofrancouzská pstruží polévka

600 g pstruhů, 1 l silného hovězího vývaru, 2 dcl madeiry, špetka esragonu, sůl, máslo, žemle

Pstruhy podusíme na másle, stáhneme, vykostíme, nakrájíme a zamícháme do osoleného a madeirou ochuceného vývaru. Odstavíme, přes noc uložíme do lednice, druhý den podáváme ohřátou polévku s čerstvým estragonem a osmaženou žemlí.

 

20. Polévka z línů

Asi  1/2 kg línů, kořenová zelenina, květák, cibule, 60 g másla, 2 lžíce mouky na jíšku, pepř, muškátový květ, žloutek, petrželka, smažená houska

Líny rozkrájíme na kousky a vaříme. Na nudličky rozkrájíme kořenovou zeleninu, cibuli a kousek květáku a přidáme k rybě. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do polévky, maso z línů do ní protlačíme. Polévku osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového květu, povaříme a zahustíme žloutkem. Od této chvíle se polévka již nesmí vařit. Nakonec ochutíme petrželkou.

 

21. Krémová polévka z lína

1/2 kg lína, sůl, 50 g másla, 50 g hladké mouky, půl lžičky pepře, 1 dcl vína Madeira, 1,5 l vody

Rybu vložíme do studené osolené vody a vaříme asi půl hodiny. Vývar procedíme, zahustíme světlou jíškou z mouky a másla, opepříme a ve vývaru rozmixujeme maso lína bez kostí a kůže, před podáváním přidáme víno.

 

22. Rassolnik z línů (polévka)

600 g línů, 50 g krup, 100 g brambor, po lžíci strouhané mrkve, cibule a petržele, kyselá okurka, lžíce petrželové natě, pepř, sůl, 1,5 l vody

Líny uvaříme v osolené vodě, vývar procedíme, přidáme zeleninu, nakrájené brambory, horkou vodou propláchnuté kroupy a vaříme 30 minut. Nakonec do polévky zamícháme nakrájenou kyselou okurku bez jadérek, kůže i kostí zbavené maso línů a prohřejeme.

 

23. Sumčí polévka

1 kg rybích hlav a kostí, 300 g sumčího masa, 1/2 l oleje, 100 g cibule, 10 pepřů, 200 g rajčat, 50 g petržele, petrželová a celerová nať, špetka šafránu, lžíce bazalkových lístků, sůl, 2 l vody, těstoviny

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a pepř, strouhanou petržel, po snítce petrželové a celerové natě, hlavy a kosti, vše zalijeme vodou a asi 30 minut vaříme. Polévku procedíme, okořeníme šafránem, pokrájenými bazalkovými lístky, přidáme nadrobno pokrájené maso sumce bez kostí a kůže, sůl, těstoviny a vašíme dalších asi 10 minut.

 

24. Polévka Burida

300 g sumce, 50 g cibule, 50 g celeru, 2 stroužky česneku, 150 g čerstvých hub, 100 g rajčat, 1/2 dcl oleje, 1/2 lžičky pepře, 1 dcl bílého vína, lžíce citrónové šťávy, 1,5 l vody

Nastrouhanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nastrouhaný celer, utřený česnek, pokrájené houby a rajčata, opepříme, osolíme, zalijeme vodou a 30 minut vaříme, pak vmícháme sumčí maso bez kůže a kostí a vaříme ještě asi 10 minut. Polévku dochutíme vínem a citrónovou šťávou.

 

25. Polévka z úhoře s rýží

500 g úhoře, 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 2 lžíce oleje, 70 g rýže, sůl

Ze staženého úhoře odstraníme páteř a nakrájíme ho na malé kousky, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rýži, česnek utřený se solí, páteř a kůži z úhoře a později nakrájená rajčata. Několik minut vaříme, přidáme olej a vaříme přiklopené tak dlouho, aby rýže změkla. Z hotové polévky vyjmeme páteř a kůži.

 

 

 

26. Rybí polévka

2 rybí hlavy a vnitřnosti (nejlépe z kapra), 25 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), zázvor, pepř, sůl, máslo, petrželová nať, hrách

V 1,5 l vody uvaříme dvě rybí hlavy. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a opečeme na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zeleninu přidáme k masu a přidáme dva kousky celého zázvoru a dvě hrsti předmáčeného hrachu. Po hodině varu polévku přecedíme a do vývaru přidáme krájené rybí vnitřnosti, špetku pepře a sůl a povaříme ještě asi 15 minut. Nakonec vmícháme lžíci čerstvého másla a nasekanou petrželovou nať.

 

27. Silná rybí polévka

Rybí hlavy, vnitřnosti, jikry, mlíčí, dvě hrsti hrachu, mrkev, petržel, tuk, mouka, sůl, pepř, polévkové koření

Hrách namočíme, uvaříme do měkka a prolisujeme. Zvlášť uvaříme rybí hlavy, když je maso měkké, obereme je a zbavíme kostí. Mrkev a petržel drobně nakrájíme a osmažíme na tuku. Zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z hlav. Přidáme prolisovaný hrách, maso z rybích hlav, sůl, pepř a dobře povaříme. Ke konci varu přidáme jikry a mlíčí a vaříme ještě 10 minut. Okořeníme polévkovým kořením a zelenou petrželkou a podáváme s osmaženou žemlí.

 

28. Jihočeská rybí polévka

100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, předvařený hrách, kousek celého zázvoru, 20 pepřů, 5 rybích hlav, 500 g rybích vnitřností, máslová jíška, sůl

Zeleninu nastrouháme a prudce osmahneme na másle. Přilijeme 1,5 l vody, přidáme hrst hrachu, koření, cibuli, rybí hlavy  a vaříme 30 minut. Polévku přecedíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme pokrájené vnitřnosti a ješte 20 minut povaříme.

 

29. Rybí polévka s hráškem

500 g rybích vnitřností, 4 lžíce másla, 2 vejce, 100 g loupaného hrachu, světlá jíška, mrkev, petržel, celer, 200 g květáku, zelená petržel, 1 žemle, mletý pepř, zázvor, sůl

Kořenovou zeleninu nakrájíme na slabé nudličky a osmahneme v hrnci, v němž budeme polévku vařit. Jakmile zelenina vsákne tuk, přidáme vodu a na růžičky rozebraný květák. Po přidání světlé jíšky vaříme za častého šlehání metlou asi hodinu. Uvařený hrách pak protlačíme sítem do polévky, rybí vnitřnosti přidáme do téměř hotové polévky a jen krátce povaříme. Polévku podle chuti okořeníme, před podáváním protřeme sítkem dva vařené žloutky. Na talíře dáme na kostičky rozkrájené a osmahlé žemle, lžičku nakrájené petrželky a přelijeme horkou polévkou.

 

30. Letní dietní polévka z ryb

Vývar z hlavy a kostí ryb, 150 g rybího masa, 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g květáku, 20 g cibule, 60 g rajčat, 1 bílek, mletý pepř, sůl, polévkové koření, lžíce octa, sůl

Do procezeného vývaru dáme vařit kousky rybího masa současně s cibulí a na malé kostičky nakrájenou zeleninu. Ke konci varu přidáme oloupaná rajčata. Hotovou polévku zahustíme rozšlehaným bílkem a podle chuti ochutíme polévkovým kořením a octem.

 

31. Bramborová polévka s rybami

1 kg hlav z ryb, 1/2 kg brambor, 100 g kořenové zeleniny, cibule, lžíce másla, mletá paprika sladká, bobkový list, zelená petržel, 1,5 l vývaru, sůl

Hlavy rozpůlíme, odstraníme žábry, ponoříme krátce do horké vody, opláchneme, vložíme do hrnce a vaříme asi půl hodiny. Vývar scedíme. Částečně vychladlé hlavy rozebereme a kousky masa dáme před podáváním do vývaru. Drobně nakrájenou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu osmažíme na másle. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky a vložíme do vroucího scezeného vývaru, přidáme osmaženou zeleninu, bobkový list, papriku, sůl a vaříme asi půl hodiny. Do jednotlivých porcí přidáme zelenou petrželku až do talířů.

32. Rybí polévka pro diabetiky

2 rybí hlavy, ploutve, ocasy, 60 g kořenové zeleniny, 2 kávové lžičky oleje, kávová lžička krupice, muškátový květ, vejce, zelená petržel, sůl

Drobně nakrájenou zeleninu osmažíme na oleji a zalijeme trochou vody. Osolíme, uvaříme do měkka, zředíme vývarem z hlavy, zavaříme krupici, přidáme maso z hlavy a asi 10 minut povaříme. Okořeníme muškátem, zelenou petrželkou, zjemníme vejcem a ihned podáváme.

 

33. Děvínská polévka

1/2 kg štičího masa, řapík saturejky (nesmí se krájet),50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l vody

Maso se saturejkou vaříme asi 30 minut ve slané vodě. Maso pak vykostíme, 2/3 masa umeleme a vrátíme do vývaru. Přidáme světlou jíšku z másla a mouky a nakonec přidáme zbylé kousky masa.

 

34. Francouzská polévka

1 kg masa sladkovodních ryb, cibule, rajče, stroužek česneku, snítka petržele, tenké kolečko citrónu, špetka pomerančové kůry, bobkový list, 2 nová koření, 5 pepřů, 2 dcl bílého vína, 1/2 dcl oleje, sůl, osmažená žemle, 1,5 l vody

Všechny surovinu asi hodinu vaříme, pak vývar procedíme, doplníme vroucí vodou na 1,5 litru a čistý vývar podáváme s osmaženou žemlí.

 

35. Bavorská polévka

1/2 kg masa z bílých ryb, 4 žampióny, cibule, 2 žemle, pepř, 1 mletý hřebíček, 1,5 l vody, 50 g čerstvého másla

Vše, mimo másla, povaříme asi 1/2 hodiny, pak polévku procedíme, vrátíme do ní žampióny, které jsme pokrájeli, a kousky vykostěného rybího masa. Na každý talíř dáme kousek másla a horkou polévkou ho zalijeme.

 

36. Zadělávaná polévka

1,5 l vody, 1/2 kg drobných ryb, lžíce octa, stroužek česneku, 20 g másla, 30 g hladké mouky, cibule, celer, žemle, 1 dcl mléka, natvrdo vařený žloutek, paprika, 2 lžičky rajčatového protlaku, petrželka, 60 g sterilovaného hrášku, 1 celá a 2 na kostičky nakrájené a na másle osmahlé žemle

Rybky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme česnek, nakrájenou a na másle podušenou cibuli s celerem, ocet a vaříme asi 10 minut. Pak scedíme, rybky vyjmeme, maso obereme, přidáme k němu zeleninu, prolisovaný žloutek, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, rajčatový protlak a mletou papriku. Vše promícháme a umeleme. Připravíme si světlou jíšku z mouky a másla, přidáme k ní umletou směs, zalijeme procezeným vývarem z ryb a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme hrášek a sekanou petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

 

37. Hrachová rybí polévka

1,5 l vody, 50 g odřezků z ryb, hrst hrachu, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 100 g kořenové zeleniny, cibule, 2 housky, mletý pepř, majoránka, petrželka, sůl, žemle

Předem namočený hrách uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme ve slané vodě odřezky z ryb, kořenovou zeleninu a cibuli. Měkký hrách prolisujeme, zalijeme vývarem z ryb a zeleniny, zahustíme máslovou jíškou a dobře povaříme, okořeníme majoránkou a pepřem. Do hotové polévky vložíme obrané , usekané maso z rybích odřezků, nakrájené vařené mlíčí nebo jikry a usekanou petrželku. Podáváme s kostičkami osmažené žemle.

 

 

 

 

38. Krémová rybí polévka

1,5 l vody, 3/4 kg rybích odřezků, sůl, bobkový list, 3 celé pepře, 3 nová koření, 100 g kořenové zeleniny, 20 g másla a 30 g hladké mouky na jíšku, v mléce namočená žemle, natvrdo vařený žloutek, 1 dcl smetany, petrželka, muškátový květ

Do hrnce dáme vodu, rybí odřezky, koření, sůl, kořenovou zeleninu a půl hodiny vaříme. Vývar scedíme, zahustíme světlou jíškou a provaříme. Maso obereme od kostí, přidáme v mléce namočenou žemli, prolisovaný žloutek a vše umeleme. Tuto kaši vmícháme do polévky, povaříme a zjemníme smetanou, ochutíme květem a petrželkou.

 

39. Polévka z ježdíků

1 kg ježdíků, 2 stroužky česneku, cibule, celer, petržel, mrkev, 3 lžíce oleje, 6 rajčat, bobkový list, 2 dcl bílého vína, mletý pepř, zelená petržel, sůl

Ježdíky nakrájíme na kostky, zbavíme kostí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, česnek utřený se solí, bobkový list, nakrájená rajčata, víno olej, mletý pepř a zalijeme vodou. Přiklopené dusíme v troubě asi půl hodiny. Před podáváním odstraníme bobkový list, podle potřeby přidáme trochu vroucí vody, přivedeme k varu, přidáme usekanou zelenou petržel. Podáváme se slaným bílým pečivem nebo česnekovou topinkou.

 

40. Sevillská rybí polévka

800 g sladkovodních ryb, cibule, rajče, 50 g pórku, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, bobkový list, špetka citrónové kůry, špetka pomerančové kůry, špetka šafránu, sůl, 1,5 l vody, 200 g tvrdého sýra, makarony

V hrnci rozpálíme olej, na něm osmahneme šafrán, pokrájenou cibuli, rajče, pórek a utřený česnek, přidáme pepř, sůl, rozdrobený bobkový list, pokrájenou rybu a vše vaříme 20 minut. Vývar přecedíme, zavaříme do něj makarony. Na talíře rozdělíme nastrouhaný sýr, horkou polévkou ho zalijeme a ihned podáváme.

 

41. Madridská rybí polévka

300 g sladkovodních ryb, 400 g rybích hlav, 1/2 kg rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 bobkové listy, sůl, pepř, 5 lžic oleje, šťáva z 1 citrónu, 1,5 l vody, petrželka

Hlavy vaříme ve slané vodě asi 20 minut, na rozpáleném oleji osmahneme nastrouhanou cibuli, utřený česnek, nakrájená rajčata, přilijeme procezený vývar z hlav, citrónovou šťávu a na počátku varu do polévky vmícháme kousky pokrájených ryb bez kůže a kostí. Po dalších 20 minutách varu podáváme s usekanou petrželkou.

 

42. Dalmátská rybí polévka

1/2 kg sladkovodních ryb, 100 g rajčat, 50 g cibule, 1 dcl bílého vína, 1/2 dcl oleje, 10 zrníček pepře, sůl, 1 l vody, 50 g předvařené rýže

Všechny přísady, mimo rýže, vaříme 20 minut, vývar procedíme, horkou vodou doplníme na 1 litr, zavaříme předvařenou rýži a po 5 minutách přidáme část vykostěného rybího masa, které jsme na polévku vařili.

 

43. Ucha s knedlíčky (polévka)

600 g ouklejí, 100 g brambor, 100 g rajčat, lžíce nakrájené cibule, 5 pepřů, 3 nová koření, sůl, 1 l vody, 3 dcl nálevu z okurek, na knedlíčky: 100 g kapřích jiker, 2 lžíce strouhanky, lžíce strouhané cibule, lžíce másla, vejce, sůl, muškátový oříšek, podle potřeby smetana

Oukleje zalijeme studenou vodou, osolíme, okořeníme a vaříme s brambory, rajčaty a cibulí 3/4 hodiny. Vývar procedíme a propasírujeme sítem. Jikry umeleme s cibulí, přidáme ostatní suroviny na knedlíčky a  malé knedlíčky vaříme v polévce 5 minut.

 

 

44. Přesnídávková rybí polévka

1/2 kg masa sladkovodních ryb, kolečko citrónu, 2 lžíce octa, 2 cibule, 2 karotky, 2 brambory, pórek, zelená paprika, stroužek česneku, kousek feferónky, 50 g másla, 1 dcl bílého vína, bobkový list, sůl, 1,5 l vody

Rybu uvaříme ve vodě s citrónem, solí a octem. Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou zeleninu včetně brambor, přidáme vykostěné maso s vývarem, víno, utřený česnek, rozdrcený bobkový list, dosolíme a vaříme ještě 20 minut.

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.04.2009 22:24

Vědci určili v cigaretovém kouři ldvě látky,které vyvolávají rakovinu plic......

Vědci určili v cigaretovém kouři dvě látky, které vyvolávají rakovinu plic Američtí vědci odhalili dvě látky v tabákovém kouři, které jsou přímo spojeny s výskytem rakoviny plic. Toto zjištění podle nich může pomoci předvídat, u kterých kuřáků se tato nemoc rozvine. Zjistili, že rakovina je...
08.03.2009 18:40

Viry zaútočí na mobily.....

Viry zaútočí i na mobily, varují odborníci Pozor na telefony. Na ty „chytré“ vybavené operačním systémem možná už příští rok zaútočí nové sofistikované viry. Čím by škodily? Zavirovaný přístroj by mohl napadat určité webové stránky, sám nakupovat vyzváněcí melodie z internetu nebo vytáčet...
05.03.2009 23:26

Pozor na nealko pivo........

TEST: I po nealko pivu NADÝCHÁTE Je čím dál populárnější, zároveň jej ale opřádá spousta mýtů a pomluv. Řeč je o nealkoholickém pivu. V našem testu jsme vyzkoušeli, jestli po vypití nealkoholického piva skutečně policistům nenadýcháte. Princip testu byl jednoduchý. Po každém vypitém...
02.03.2009 22:12

BATERKA KTERÁ FUNGUJE NA COCA-COLU...

Baterku od Sony dobíjí Coca-Cola   Pravděpodobně nejpopulárnější slazený nápoj na světě má najednou nové využití. Postarala se o to společnost Sony, která představila baterku, která "běží" na Coca Colu. Bude napájet Walkmany? Občas to vypadá, že je tolik způsobů nabíjení, kolik je...
02.03.2009 22:05

NEJLEVNĚJŠÍ AUTO SVĚTA.....

Nejlevnější auto světa se začne prodávat koncem března   ¨¨Indická automobilka Tata Motors zahájí 23. března v Bombaji prodej svého modelu Nano, který je při ceně 100 000 rupií (přes 44 500 korun) nejlevnějším vozem světa. V Evropě se zatím prodávat nebude. Na začátku dubna...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode