Spousta malých skutků činí život velkým.

Dobroty z mletého masa

 

 

 

ITALSKÁ SEKANÁ

Ingredience:

500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra,
2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, 1 malý celer, 100 ml bílého vína,
3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať

Postup:

Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.

Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme

asi 20 minut.

Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut.

Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.

Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.


ZAPEČENÉ ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA

Suroviny:

400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk 400 g ,
zapečené řízky z mletého masa

Postup přípravy:

Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.

SEKANÁ SE ZAKYSANOU SMETANOU

Ingredience:

800 g mletého masa, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku,
sůl, pepř

Postup:

Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek)

a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu.

Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.

Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou.

Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

nebo s kompotem.

 

 

 

 

 

 

ZAHRADNICKÁ SEKANÁ

Ingredience

1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, 1 plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, křen, gril. koření

Postup

Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžičky křenu

a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme gril. kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut).
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně křenem.

 

KŘENOVÁ SEKANÁ SE SÝREM

Ingredience

500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl

Postup

Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut.

 

MASOVÉ KOULE V SÝROVÉ OMÁČCE

Ingredience

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule
100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka
sádlo na vymazání pekáče

Postup

V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením.

Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry.

Touto směsí zalijeme upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.

 

 MASOVÉ KULIČKY V RAJSKÉ OMÁČCE

300 g mletého masa, 1 vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl;

Rajská omáčka:

500 g rajčat, 1 PL oleje, 1 cibule, 2 PL hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl.

 Příprava:

Mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí.

Nemáme-li rajčata, chutnou omáčku připravíme z 5 lžic rajčatového protlaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

MASOVÉ KULIČKY VE ŠPENÁTOVÉ OMÁČCE

ngredience:

250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení

Omáčka: 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl

Postup:

Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát.

K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.

Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.

 

MASOVÉ KULIČKY V ZELÍ

Ingredience:

300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme

a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do změknutí. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou

a dusíme do změknutí. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.

 

MLETÉ MASO S FAZOLEMI

100 g uzené slaniny, 4 cibule, 1 zelená paprika, 750 g mletého vepřového a hovězího masa, 400 ml vývaru, 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu,, 1 plechovka bílých fazolek

v tomatě, , 8 rajčat, , 1 lžíce sladké papriky, 1/2 lžíce chilli, pepř, sůl, 4 stroužky česneku,

3 lžíce sádla.

Postup:

Pokrájíme nadrobno slaninu, papriku a cibule. Vše necháme v kastrole zesklovatět na sádle. Poté přidáme mleté maso a zprudka osmažíme. Zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme scezené  a propláchnuté červené fazole a bílé fazolky i s nálevem. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a fazolím. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme mletou papriku, chilli a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, opepříme. Podáváme s těstovinami, rýží nebo pečivem.

 

MASOVÉ TAŠTIČKY

 

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 500 g rostlinného tuku, 200 g zakysané smetany
náplň: 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, 1 malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na posypání

Postup

Na vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě hodiny odpočinout.
Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.

 

OLOMOUCKÉ MADAILÓNKY

Ingredience

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení

Postup

Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, gril.koření.  Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.

 

MLETÉ ŘÍZKY V LEČU

Ingredience:

400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk

 

Postup přípravy

Mleté maso smícháme s vajíčkem rozdělaným v mléce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně hmotu propracujeme. Potom z této směsi uděláme několik řízků, poklademe je to rozpuštěného tuku v pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme z každé strany 10 minut. Před dopečením řízky zalijeme lečem rozmíchaným s rajčatovým protlakem, po chvilce přilijeme smetanu, přisypeme mletou paprikou a dopečeme. Podáváme s těstovinami

.

ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY V OMÁČCE

suroviny:

600 g mletého masa, 1 střední cibule, 1 lžička škrob. moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trochu sardelové pasty, trochu strouhanky , sůl a pepř, trochu , olivového oleje.

Omáčka: 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar nebo z kostky, brusinky

Postup:

V míse smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrob. moučkou. Přidáme mleté maso, žloutky, smetanu, trochu strouhanky. Propracujeme těsto a vytvoříme kuličky, které klademe do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut. Hotové kuličky vyjmeme, část tuku slijeme, zbylý poprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu,necháme přejít varem. Podle chuti dochutíme hořčicí a sardelovou pastou. Podáváme s vařenými brambory a brusinkami.

 

MASOVÉ KULIČKY S RAJSKOU OMÁČKOU

Ingredience:

2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 houska, 500 g mletého masa, 3-4lžíce strouhanky, 1vejce, 3lžíce strouhaného parmazánu,            2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru.

Postup:

Cibuli a česnek oloupeme, posekáme

a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme

k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme

a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou, vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme.

Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nejlepší příloha jsou špagety.

 

 

SEKANÁ PLNĚNÁ NIVOU

Ingredience:

50 dkg mletého masa / i směs mas /, 10 dkg cibule, 2 vejce, 12 dkg rajčatového protlaku,
10 dkg strouhanky, 5 dkg polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, petrželka

Na náplň:
10 dkg Nivy, 8 dkg strouhanky, l dl mléka, 1 vejce, 5 dkg másla
Postup:

Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vypracujeme hmotu /raději hustší/. Náplň - strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou /nadrobenou/ Nivou, vejcem a změklým máslem-trošku našleháme. A teď tu mletou hmotu rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme tou sýrovou náplní, zarolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Utvořenou šišku ještě potřeme bílkem a pečeme

v troubě při 200°C asi 45 min. Kdo chce, může péci zabalené v alobalu.

 

SEKANÁ KVĚTÁKOVÁ PEČENĚ

Ingredience:

cca 500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 1/2 menšího květáku,

5 PL strouhanky, trochu mléka, 1 vejce, 5 PL sodové vody, 1 cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření VEGETA, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl.

 Příprava:

Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky

a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.

 Obdobným způsobem můžeme sekanou připravit i s předvařenou kapustou, kterou nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Chceme-li získat svátečnější pokrm, můžeme sekanou pečeni libovolně naplnit. Postupujeme tak, že z hmoty vytvarujeme na prkénku posypaném strouhankou plát, který poklademe některou z následujících náplní: natvrdo uvařenými nebo míchanými vejci, párkem nebo plátky uzeniny, špalíčky sýra (např. eidamu, hermelínu, ementálu), sterilovanou okurkou, kapií. Sekaná výborně chutná i studená. Můžeme ji podávat pokrájenou na plátky jako součást obložených studených mís.

Doporučená příloha: bramborová kaše nebo opékané brambory, zeleninový salát.

 

ŠUNKOVÉ ROLÁDY ZAPEČENÉ
 Ingredience:

½ kg mletého masa ( ochutit, třeba jako na sekanou), 7-10 plátků šunky
15-20 dkg tvrdého sýra, 1 smetana (250ml), kečup (cca3-4 lžíce), bazalka

Postup:
Z masa vytvarujeme válečky které zabalíme do šunky, z masa na které už šunka nezbyla uděláme kuličky.
Rolády a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem a bazalkou
Mísu dáme do trouby cca na 200°C a pečeme 30-40 min.
Podáváme s rýží, možno i s brambory.

 

MASOVÉ KULIČKY SE SÝROVOU OMÁČKOU

Ingredience:

0, 5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce,
strouhanka

Zálivka: 250 ml smetany 33%, 200 ml mléka, 10 dkg nastrouhané nivy,

10 dkg nastrouhaného eidamu
Postup:

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme do změknutí.
Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.

 

SEGEDÍNSKÉ KARBANÁTKY S BRAMBORY

Ingredience:

450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 1/2 lžičky kmínu, citrón. kůru.

Postup:

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme

8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky.

Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.

 

MLETÉ ČESNEKOVÉ BIFTEČKY

Ingredience:

500 - 600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení.

 Příprava:

K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek

a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem

a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme salátem nebo kompotem z ovoce.

 

HRADECKÉ KOULE

Ingredience:

400 g tučnějšího vepřového masa, 150 g jater, 1 vejce, žemle, 1 stroužek česneku, pepř, sůl. Postup:

Maso s játry umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem. Přidáme v mléce namočenou žemli, vejce a dobře propracujeme. Tvarujeme koule o velikosti vajec, klademe do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme drceným kmínem, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s chlupatými knedlíky a dušeným zelím.

 

NETRADIČNÍ SEKANÁ

Smícháme mleté maso s vejcem, rohlíkem namočeným v mléce, utřeným česnekem, majoránkou, sladkou paprikou. Přidáme rozemleté rybí filé a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a upečeme.

 

VÝBORNÁ SEKANÁ

Ingredience:

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany,

1 cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného

a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

 

DIVOKÁ SEKANÁ

Ingredience:

500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl,  2 rohlíky, šálek mléka, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra

z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo.

Postup:

Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli

a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě.

Jako přílohu můžeme použít tmavý chléb nebo vařené brambory.

 

VÁLEČKY PLNĚNÉ SÝREM Z MLETÉHO MASA

Ingredience:

400 g mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, asi 100 g tvrdého sýra, 1 - 2 PL strouhanky,

1 stroužek česneku, mletý kmín, pažitka, sůl.

 Příprava:

Mleté maso dobře promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem a strouhankou.

Dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, nasekanou pažitkou a osolíme. Z hmoty vytvarujeme středně velké placičky, do jejich středu vložíme hranolek tvrdého sýra, zabalíme do tvaru válečku a vložíme do rozehřátého tuku. Po všech stranách zvolna opékáme.

Část mletého masa můžeme nahradit předem namočeným sójovým granulátem. Doporučená příloha: vařené brambory, zeleninová obloha.

 

OBRÁCENÉ MLETÉ ŘÍZEČKY

Ingredience:

Varianta I:
600 g mletého libového bůčku od pupku, sůl, koření GYROS, 1 vejce do masa,
mléko, strouhanka, olej

II.varianta:
750 g vepřových jater
Na obalení: 2-3 vejce, strouhanka
Na pokladení:
2 cibule, 2 nožičky telecí klobásy, 500 ml nebo 250 ml smetany

Postup:

I.varianta:
Do masa přidáme všechny ingredience a uděláme klasickou sekanou. Z ní děláme menší řízečky, které nejdříve obalíme ve strouhance, pak ve vejci a dáme smažit na pánev. Usmažené přendáme na pekáček, posypeme cibulí, a na plátky nakrájenou klobásu, zalijeme smetanou a dáme zapéct do trouby.
Kdo chce, může přidat na cibuli na plátky pokrájené žampiony.
II.varianta:
Játra nakrájíme šikmo na plátky, obalíme ve strouhance. Do vajec na obalení přidáme VEGETU- asi tak jednu plnou kávovou lžičku, obalená játra smočíme ve vejcích

a dáme na rozpálený olej smažit. Pak postupujeme stejný jako u varianty I.
Obě varianty pečeme v troubě asi 35 až 40 minut podle druhu trouby.

 

MLETÉ MASO JAKO ROŠTĚNÁ

Ingredience:

500 g mletého masa, 3 cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej, 1 vejce,
strouhanka, mléko

Postup:

Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a nadrobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi jako dlaň.

Placičky potřeme hořčicí, obalíme v mouce a na rozpáleném oleje rychle opečeme.

Opečené placičky přendáme na talíř a do vypečené šťávy dáme osmažit 2 na kostičky nakrájené cibule. Když je cibule osmažená, přidáme placičky, podlijeme vodou a necháme dusit až se cibule rozdusí, aby se udělal pěkný sos. Pokud není rozvařená, můžeme ji protlačit sítkem nebo rozmixovat, Na závěr dochutíme solí, když je omáčka málo slaná.
Podáváme s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

 

ZELNÉ BALÍČKY S MLETÝM MASEM

Indegrience:

Hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,

60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř,

petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón)

 

Postup přípravy

Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.

Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme

a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.

V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev

a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem

a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.

 

MLETÉ NASTAVOVANÉ ŘÍZKY

 

Ingredience:

450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka,

3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.

Postup:

Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř

a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.

 

DÁNSKÉ VEPŘOVÉ KULIČKY

Ingredience:

1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1 menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl.

Postup:

Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

 

VEPŘOVÉ RAGÚ Z MLETÉHO MASA

Ingredience:

500 g mletého plecka, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá konzerva hrášku,
2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, 1 vejce,
1 žloutek, 1 cibule, worcesterská omáčka, 100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl

Postup:

Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku

v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova.
Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat, až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu

a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou,

ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcester.omáčkou. Podáváme s rýží.

 

SEKANÁ Z TROJÍHO MASA

Ingredience:

1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce,
1 debrecínský párek, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku , 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře,
1/2 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky

Postup:

Jde o dávku asi tak pro deset strávníků.
Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo.

Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!).

Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho

na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce.

Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme.

Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme

a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou.

Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička.

Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené

s chlebem, pečivem a kyselou okurkou.

 

SVÁTEČNÍ DOMÁCÍ PAŠTIKA

Ingredience:

1,2 kg mletého vepřového plecka, 250 g mletých kuřecích jater (vepřových), nakrájené žampiony (čerstvé nebo sterilované), 4 vejce, 1 dl strouhanky, 1 stroužek česneku, bazalka, pepř, sůl.

Postup:

Vše smícháme a dáme do zapékací mísy vyložené tenkými plátky anglické slaniny (uzeného bůčku). Do paštiky zapícháme 4-5 bobkových listů a pečeme asi 90 minut při teplotě 175 °C.

 

MYSLIVECKÁ PAŠTIKA

Umeleme:

 3 kg upečeného vepřového bůčku, 1 kg syrových vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme.

Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu.

Po vychladnutí mažeme na chleba.

 

TĚSTOVINY S MLETÝM MASEM A JÁTRY

Ingredience:

500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater,
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián,
200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka

Postup:

Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme.
Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámka:
Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.

 

MASOVÉ PLACIČKY S HOŘČICOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

250 g mletého masa, 1 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, 1 šálek vody, pepř, sůl.

Postup:

Maso dáme do misky a dobře propracujeme s vodou. Přidáme vejce, mouku, případně trochu strouhanky, osolíme, okořeníme podle chuti. Tvarujeme 8 malých placiček, které zprudka

z obou stran opékáme v rozpáleném tuku. Ve šťávě osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme, přilijeme asi 1/2 litru vývaru a dobře povaříme. Do hotové omáčky rozšleháme  4 lžíce hořčice a lžíci másla. Podáváme s brambory nebo těstovinami.

 

ŠIŠKY V ZELÍ

Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.

 

 

DUŠENÉ KARBANÁTKY NA PIVU

Ingredience:

500 g mletého masa, 50 g nakrájené slaniny, 2 vejce, citrónová kůra ze 1/4 citronu, mletý pepř, sůl.

Postup:

V 1/8 litru mléka namočíme 2 housky. Smícháme maso se slaninou, vejci, strouhanou citrónovou kůrou, namočenou a vyždímanou houskou. Osolíme, opepříme a tvarujeme ploché karbanátky. Opékáme na másle po obou stranách (másla má být do necelé půlky karbanátek). Vyjmeme, do Vypečeného tuku nalijeme 1/4 litru světlého piva

a karbanátky pod pokličkou asi 4 minuty dusíme. Podáváme s bramborovou kaší, brambory. 

 

SMAŽENÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY

Ingredience:

600 g libového bůčku, 300 g uzeného tvrdého sýra, 1 lžíce VEGETY, kari koření,

8-10 olomouckých tvarůžků, 120 g mletých mandlí, 120 g strouhanky.

Postup:

Maso umeleme se sýrem, ochutíme VEGETOU a kari kořením, promícháme. Tvarůžky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance smíchané s mandlemi. Každý kousek zabalíme do masové směsi

 (asi 1 cm silné), obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka s mandlemi).

Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, podáváme s brambory a zeleninou.

 

EIFELOVY PLACIČKY

600 g vepřového masa umeleme s 1 velkou cibulí, přidáme 1 vejce, 2 žloutky, 1 lžíci sójové omáčky a worcesteru, 2 lžičky hořčice a gril. koření, 1/2 lžičky ďábelského koření, 1/2 lžičky saturejky, 1 lžičku oleje. Vše promícháme a necháme hodinu odležet. Tvarujeme placičky, které obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpáleném tuku.

Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.

 

ŘÍZEK - SEKANÁ A SÝR

Ingredience:

4 plátky hotové sekané (tloušťky 1 cm), 4 plátky sýra (1 cm).

Postup:

Střed sekané i sýra vykrojíme kulatou formičkou a vyjmeme. Do plátku sekané vložíme kolečko sýra, do plátku sýra kolečko sekané.

Obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme.

 

VEPŘENKY

Ingredience:

200 g vepřového mletého masa, 1 žemle, 1 dl vody nebo mléka, sůl, mletý pepř, paprika. Postup:

Namočenou vymačkanou žemli přidáme k masu, osolíme, přidáme pepř, papriku a dobře promícháme. Rozdělíme na 6 dílů, utvoříme placičky a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové vepřenky potřeme hořčicí a posypeme cibulkou.

 

SÝROVÉ ŘÍZKY Z BŮČKU

Ingredience:

1 kg libového vepřového bůčku, 200 g tvrdého sýra na strouhání, 1 vejce, sůl, pepř.

Postup:

Bůček pomeleme, sýr nastrouháme, smícháme dohromady, přidáme vejce, špetku soli a pepře.

 Z masa tvoříme placky hrubé 1-1,5 cm podle libosti. Obalujeme jako řízek.

Pečeme dozlatova, podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.

 

FRANCOUZSKÉ MASOVÉ KULIČKY

Ingredience:

300 g mletého masa, 150 g čerstvých hub, olej, 1 cibule, 1 vejce, mletý pepř, sůl, tuk na smažení, pikantní zelenina.

Postup:

Mleté maso promícháme s houbami podušenými na oleji a cibuli. Přidáme vejce, okořeníme mletým pepřem, osolíme. Ze směsi formujeme malé kuličky, smažíme je v rozpáleném tuku. Před podáváním je 15 minut podusíme s pikantní zeleninou.

 

ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE ZELÍM A MASEM

Ingredience:

750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1 vejce,

4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.

Postup:

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme.

Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.

 

MASOVÉ KULIČKY
Ingredience:

550 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky škrob. moučky, hrst strouhanky,

3 vařené strouhané brambory, 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení

Na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky škrob. moučky, 1 lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)
Postup:
V robotu jemně rozsekáme mleté maso, cibuli, přidáme koření, žloutky a škrob. moučku.

Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a jemně je nastrouháme.

Přidáme k masové směsi.
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou.

Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.
Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, škrob. moučku, vývar a hořčici, vše smícháme metlou a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat

 

BOŽSKÉ KOULE

Ingredience:

500 g mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupice, 2-4 cibule. Nálev z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy. 

Postup:

Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, krupici, 1 nakrájenou cibuli

a promícháme. Tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku a na oleji smažíme.

Koule dáme do větší sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a kořením. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet.

 

KARBANÁTKY V OMÁČCE

Ingredience:

300 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovice, 1 vejce, 1 cibule, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky, 1 konzerva loupaných rajčat, olej, muškátový květ, OREGANO, polévkové koření, cukr, ocet, sůl, pepř, přílohové těstoviny.

Postup:

Hovězí a vepřové maso umelte a smíchejte s trochou vody, vejcem, solí, pepřem a muškátovým květem, pak přidejte strouhanku a hladkou mouku. Z těsta tvořte pravidelné karbanátky a ty pak zprudka opečte na oleji. Ve vypeč. Tuku pak orestujte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata včetně nálevu, osolte a okořeňte a vložte opečené karbanátky.

Pod poklicí duste do změknutí. Omáčku nakonec podle chuti přislaďte, případně okyselte. Podávejte s těstovinami.

 

 

MLSNÁ SEKANÁ

Ingredience:

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl. Postup:

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného

a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

 

SEKANÁ S PÁRKEM

Ingredience

800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, , 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření

Postup

Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, petrželku, osolíme, opepříme

a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou vypečeným tukem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím.

Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.

 

SEKANÁ S KAPUSTOU

Ingredience:

400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa, 1 menší kapusta, 1 vejce,

100 g strouhanky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl.

Postup:

Kapustu uvaříme ne příliš do změknutí, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.

 

DRŮBEŽÍ BRAMBOROVÝ DORT

Ingredience:

500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky, 1 vejce, 1 dl mléka (i více), 1 cibule, pepř, sůl.

Postup:

Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové).

Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor

 (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut.

Podáváme obložené zeleninou.

 

ŘÍZKY Z MLETÉHO BŮČKU SE SÝREM
Ingredience:

1/2 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku,  1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup:

Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.

 Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou

 

KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Potřebujeme:

400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku.

Postup:

Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.

 

KAPUSTOVÉ ČEVABČIČI

Potřebujeme:

500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.

Postup:

Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.

 

SEKANÉ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU<

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode