Spousta malých skutků činí život velkým.

saláty

 

 

Těstovinový salát se zeleným hráškem200 gramů celozrnných těstovin, 100 gramů hrášku, 3 mrkve, 1/2 papriky, 2 rajčata, 2 šalotky, 150 gramů paštiky, 100 gramů ementálu, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, 1 lžička cukru, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu. Hrášek spolu s mrkví nakrájenou na plátky zalijeme menším množstvím vody a také uvaříme. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli na plátky a papriku na kostičku. Sýr a paštiku nakrájíme, promícháme s uvařenými těstovinami a přidáme zeleninu. Smetanu promícháme s octem, hořčicí, cukrem, solí, pepřem a případně kořením podle chuti a nalijeme ji na salát.

 

 

Mrkvový salát s jablkem

1/2 kilogramu  mrkve, 1 jablko, citronová šťáva, krupicový cukr nebo 2 lžičky medu, několik zrnek soli, 3 lžíce vody, 2 lžíce oleje

Oškrábanou a opranou mrkev nastrouháme na jemném struhadle, oloupané, vykrojené jablko nastrouháme na hrubší nudličky (ale jak mrkvev tak jablko můžeme společně rozmixovat), přidáme citronovou šťávu, cukr nebo med, sůl, vodu, olej. Dobře promícháme a hned můžeme podávat.

 

Okurkový salát se zakysanou smetanou

600 gramů okurek, 1 lžíce cukru, 1 lžička octa, mletý pepř, 2 dcl zakysané smetany, špetka soli

Omyté a oloupané okurky nastrouháme na plátky, promícháme s cukrem, octem, pepřem, solí a zakysanou smetanou a hned podáváme. Tento okurkový salát dobrou přílohou ke karbanátkům s vařenými brambory nebo jiným jídlům tohoto typu.

 

Židovský bramborový salát bez majonézy

10 brambor uvařených ve slupce, 3/4 sklenky oleje, 3 lžíce vinného octa, cukr, sůl, 1 lžička hořčice, 2 stroužky česneku, 4-6 řapíkatých celerů, 2 mrkve, 1 menší cibule, hrst zelené petrželky

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, řapíky celeru nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nasekáme na drobno a vše promícháme. Ocet dochutíme utřeným nebo vymačkaným česnekem, cukrem, solí a pak ho utřeme s hořčicí a olejem. Touto zálivkou zalijeme zeleninu vše promícháme, dáme na půl hodiny do chladu a pak posypeme zelenou petrželkou.

 

Horatiki

3 rajčata, 1 okurka, 1 cibule, 2 zelené papriky, 200 gramů černých oliv, 180 gramů fety, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, oregano, sůl, pepř

Rajčata, okurku, cibuli (samozřejmě oloupanou) a papriku nakrájíme na plátky. Zeleninu vložíme do misky, okořeníme oreganem a pepřem a osolíme. Pak přidáme olivy a vše promícháme. Na konci nakrájíme fetu na kostičky, přidáme do salátu, vše pokapeme octem a olejem a dáme vychladit.

 

Rychlý krevetový salát

balení oloupaných předvařených mražených krevet, 1 červená paprika, 200 gramů sýra, 3 vejce na tvrdo, 1 jablko, citronová šťáva, svazeček kopru, majonéza, sůl, cayenský pepř

Zmražené krevety pokapeme citronovou šťávou, necháme rozmrznout a slijeme z nich vodu. Papriku, jablko (zbavené jadřince) a vejce nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, kopr nasekáme. Všechny suroviny promícháme s majonézou a podle chuti osolíme a posypeme cayenským pepřem.

 

Salátek z čínské polévky

2 čínské (vietnamské) drůbeží nudlové polévky, 1 okurka, 2 větší rajčata, plechovka sterilované kukuřice, 3 lžíce majonézy

Těstoviny z čínské drůbeží polévky si rozdrobíme a promícháme s kořením. Rajčata a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme slitou kukuřici, přidáme těstoviny, majonézu, vše promícháme (nekořeníme a nesolíme) a dáme na půl hodinky odležet.

 

Melounovo hroznový salát

1/2 melounu, hrozna světlá i tmavá, 1-2 větší lžíce citronové šťávy

Melou nakrájíme na větší kostičky - zároveň z něho vybereme pokud možno všechna semínka. Šťávu z melounu slijeme do hrnečku. Hrozny přeřízneme na půl a smícháme s melounem. V menším hrnci si ohřejeme přibližně tri minuty melounovou šťávu, zalijeme jí promíchané ovoce, zakapeme je citronovou šťávou, promícháme znovu a vložíme aspoň na hodinku do lednice.

 

Těstovinový salát se žampiony

500 gramů uvařených těstovin (například mušličky), 500 gramů žampionů, 2 cibule, 50 ml sojové omáčky, 50 ml vinného octa, 100 ml suchého bílého vína, 100 ml oleje, sůl, pepř, pažitka, kopr, čerstvá bazalka, meduňka

Na pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm nakrájenou na kostičky cibulku. Přilejeme víno a když se začne vařit, tak přidáme nakrájené na čtvrtky žampiony. Vše ohříváme za stálého míchání na velkém plameni tři minuty. Sundáme z ohně a přidáme sojovou omáčku a vinný ocet. Promícháme a marinujeme tři hodiny v lednici. Po vyndání z lednice promícháváme s těstovinami uvařenými al dente. Půl hodiny před servírováním posypeme nasekanými bylinkami.

 

Italský salát

3 uvařené mrkve, 1/2 uvařeného celeru, 2 uvařené petržele, 3 kyselé okurky, 1 oloupané kyselejší jablko, 300 gramů sterilovaného hrášku, 1 cibule, 250 gramů majonézy, 2 vejce uvařená na tvrdo, sůl, pepř, zelená petrželka na ozdobu

Uvařenou zeleninu, okurky, vejce a jablko nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a nasekanou cibuli. Solíme a pepříme podle chuti. Promícháme, zalijeme majonézou a ještě jednou promícháme. Odložíme do ledničky. Před podáváním ozdobíme petrželkou.

 

 

Anglický salát

půl hlávky zelí, 1 cibule, 1 zelená paprika, 2 mrkve, 150 gramů majonézy, 100 ml jogurtu, 2 stroužky česneku, zelená petrželka, šťáva z jednoho citronu, sůl, cukr, pepř

Zelí, mrkev a papriku nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekáme na drobno. Nakrájenou zeleninu dáme do skleněné mísy, trošku osolíme a pokapeme polovinou citronové šťávy. Majonézu promícháme s jogurtem a zbytekem citronové šťávy a přidáme tam česnek utřený se soli, cukrem a pepřem. Takto připraveným dresingem zalijeme salát, promícháme a vložíme na 2 hodiny do lednice. Před podáváním ozdobíme zelenou petrželkou.

 

Celoroční ovocný salát

2 oloupané pomeranče, 1 oloupaný grep, 3 banány, 3 kiwi, 2 plátky ananasu, 5 gramů rozinek namočených v teplé vodě, šťáva z poloviny citronu, 2 panáky banánového nebo pomerančového likéru

Z pomerančů a grepu odstraníme pecky a bílá vlákna a nakrájíme je na kostky. Kiwi a banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky ananasu nakrájíme na osminky. Ovoce a rozinky dáme do skleněné nádoby, promícháme, zalijeme likérem a jemně míchajíce dokyselíme citronovou šťávou. Před podáváním uložíme na 2-3 hodiny do ledničky.

 

Sachrův salát

130 gramů pečeného kuřecího masa, 130 gramů uvařené šunky, 2 jablka, kyselá okurka, 5 lžic majonézy, lžička rajského protlaku nebo kečupu, 250 gramů brambor uvařených ve slupce, sůl, bílý pepř

Všechny pevnější surovniny nakrájíme na kostičky (jablka, okurku a uvařené brambory předtím oloupeme) . Přidáme majonézu kterou smícháme s rajským protlakem nebo kečupem, celek jemně promícháme, dochutíme solí a pepřem a dáme na hodinu do lednice.

 

Tzatziki

250 gramů smetanového tvarohu, 100 ml zakysané smetany, 150 gramů jogurtu (ne light), 1 salátová okurka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička vinného octa, sůl, pepř (nejlépe bílý)

Česnek utřeme se solí. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme a vyndáme lžičkou jadérka. Potom okurku nastrouháme, osolíme, necháme chvíli odstát a na sítu vymačkáme zbylou vodu. Do směsi jogurtu, smetany a tvarohu vmícháme okurku, utřený česnek, olej a dochutíme ji čerstvě umletým pepřem.  Tzatziki necháme uležet zakryté fólií v ledničce. Těsně před podáváním dochutíme octem, případně ještě podle chuti osolíme a opepříme.

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode