Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí kuchařka-okoun

 

1. Okoun na víně

Okouni, bílé víno, masový vývar, máslo, sůl, pepř, nové koření, cibule, bobkový list, zelená petržel, jíška, sardelové máslo, strouhaný muškátový květ

Okouny uvaříme ve vývaru s bílým vínem, zeleninou a kořením. Uvařené vyndáme na teplou mísu. Světlou jíšku zalijeme přecezenou polévkou, přidáme sardelové máslo a muškátový květ. Povaříme a vlijeme na rybu.

 

2. Okouni zapečení ve formě

3 okouni po 300g, cibule, 3 lžíce kyselé smetany, máslo, několik lžic rybího vývaru, 3 vejce, 3 lžíce usekaných kaparů, mletý pepř, sůl

Okouny uvaříme v osolené vodě doměkka. Ryby opatrně vyjmeme a vykostíme, maso drobně usekáme, přidáme smetanu, 20 g rozpuštěného másla, utřenou cibuli, pepř, sůl, rybí vývar, lehce ušlehaná vejce a drobně usekané kapary. Vše dobře spojíme, vložíme do předem připravené, tukem vytřené formy a zvolna zapečeme.

 

3. Okouni po maďarsku

6 okounů, 10 g oleje, 50 g másla, sladká mletá paprika, sůl

Okouny osolíme.  Rozevřené, hřbetem nahoru je rovnáme do zapékací misky. Pokapeme je olejem a poklademe vločkami másla. Upečeme je do měkka v předehřáté troubě. Před koncem pečení je silně posypeme paprikou a přelijeme vypečenou šťávou a nepatrně podléváme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory.

 

4. Okoun se zeleninou

3 okouni, 50 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 50 g pórku, 100 g másla, pepř, sůl, 1 dcl hovězího vývaru

Okouny nasolíme a srovnáme do pekáčku, v němž jsme rozpustili polovinu másla, zasypeme je strouhanou zeleninou, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a za občasného podlévání vývarem upečeme.

 

5. Ukrajinské okouní rizoto

1/2 kg pečených okounů, 200 g předvařené rýže, 100 g sterilovaného hrášku, lžíce oleje, lžička papriky, 4 dcl masového vývaru, 50 g tvrdého sýra

Maso obereme z kostí, pokrájíme, smícháme s hráškem, rýží a zalijeme vývarem se solí, olejem a paprikou. Asi 10 minut zapečeme, až se vývar vsákne do rýže, podáváme se strouhaným sýrem.

 

6. Smažení marinovaní okouni

4 malí okouni, 1 dcl octa, 100 g strouhané kořenové zeleniny, půl cibule, 5 pepřů, 5 nových koření, 5 jalovců, bobkový list, sůl, 2 vejce, strouhanka, olej, křen, červená řepa

Ocet s vodou, zeleninou a kořením svaříme a po vystydnutí jím zalijeme rybky zbavené hlav a ocasů. Na 24 hodin uložíme v chladu. Pak každou rybku usušíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a usmažíme na oleji. Ještě horké posypeme strouhaným křenem a podáváme s bílým pečivem.

 

7. Obložení okouni

4 okouni, sůl, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, 1 dcl silného hovězího vývaru, lžička želatiny, lžíce oleje,

na oblohu: 4 vařená vejce, citrón, 150 g nakládané červené řepy, 2 kyselé okurky, 100 g majonézy, naťová petržel

Neoškrabané vykuchané okouny vaříme vcelku ve vodě se solí, kořením a strouhanou cibulí asi 10 minut. Pak je opatrně vyjmeme, šupiny odstraníme a urovnáme je na mísu. V horkém vývaru rozpustíme želatinu, přidáme špetku soli a tímto rosolem ryby potřeme. Obložíme je pokrájenými vejci, kolečky citrónu, červené řepy, kyselých okurek, kopečky majonézy a petrželí.

 

8. Okouni na kmíně

600 g okounů, 150 g hladké mouky, sůl, mletý kmín, 2 dcl oleje, 2 dcl hovězího vývaru

Ryby posolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a na oleji po obou stranách prudce opečeme, pak je podlijeme vývarem a 5 minut dusíme. Podáváme s bramborovou kaší.

 

9. Zapečený okoun s rýží

4 porce okouna, 100 g předvařené rýže, sůl, litr vývaru, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, cibule, 200 g slaniny, 1/2 kg pórku, 200 g rajčat, pepř, paprika, tymián, bazalka, 2 dcl bílého vína, 100 tvrdého sýra

Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu a na ní prudce opečeme osolenou rybu, vyjmeme ji, osmahneme pokrájený pórek, čtvrtky rajčat, nastrouhanou cibuli a utřený česnek. Vše zalijeme osoleným a okořeněným vývarem a vaříme 10 minut, pak přidáme víno, předvařenou rýži, přelijeme do ohnivzdorné mísy, poklademe okouním masem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 1/4 hodiny.

 

10. Quebečtí okounci

4 okouni, sůl, lžička pepře, 1,5 dcl smetany, 80 g hladké mouky, 80 g strouhanky z dietních sucharů, 1,5 dcl oleje, lžíce citrónové šťávy, 50 g másla, 50 g mandlí

Okouny osolíme, namočíme do smetany, opepříme, obalíme v mouce, znovu namočíme do smetany, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme, pak je položíme na savý papír, který odsaje přebytečný tuk, urovnáme na mísu, zakapeme citrónovou šťávou a podlijeme rozpuštěným máslem v němž jsme do hněda opražili na nudličky pokrájené a osolené mandle.

 

11. Pikantní okoun

600 g okouna, 50 g másla, 30 g pažitky, 30 g křenu, 2 lžíce citrónové šťávy, lžička hořčice, lžička cukru, sůl, 100 g rajčat, 2 dcl bílého vína

Okouny osolíme a obalíme směsí rozpuštěného másla, pokrájené pažitky, citrónové šťávy, strouhaného křenu, hořčice, cukru a malého množství soli. Dáme do pekáčku, obložíme čtvrcenými rajčaty, podlejeme vínem a udusíme.

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode