Spousta malých skutků činí život velkým.

TOPINKY

 

a to co k nim a na ně patří…

 

 

 

 

Bramborový tatar

Ingredience:

300 g vařených brambor - strouhaných

1 velká cibule, sůl, pepř

paprika (chilli), mletý kmín

1 ČL hořčice

1 - 2 ČL sójové omáčky

1 ČL worcesterské omáčky

1 - 2 PL kečupu

Popis přípravy:

Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience:

1/2 celeru

menší mrkev

100 g tvrdého sýra

dva stroužky česneku

špetka kari

100 g majonézy

špetka soli

Popis přípravy:

celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek,

promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Cikánské topinky

Ingredience:

veka

tavený sýr se šunkou nebo uzeným

česnek, křen

Popis přípravy:

Veku ( může být i chléb ) osmažíme na malém množství oleje(nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

1 porce

Ingredience:

2 natvrdo vařená vejce

50 g rostlinného másla

100 g smetanového taveného sýra

3-4 stroužky česneku

citrónová šťáva, sůl, pažitka

 

Popis přípravy:

Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Česneková červená pomazánka  (Slovensko)

1 porce

Ingredience:

7 - 10 trúčikov cesnaku (podľa chuti)

štyri syry Bambino

1 kyslá smotana

paradajkový pretlak

trochu vegety

sójová omáčka

petržlenová vňať alebo bazalka

Popis přípravy:

Do misky vylisujeme cesnak, pridáme syr(pred vybratím z chladničky ohriať aby bol mäkký), celú smotanu, asi 3 - 4 polievkové lyžice pretlaku (pozor kečup v žiadnom prípade nie), pol kávovej lyžičky vegety (ak má niekto rád slanšie môže si prisoliť), 10 kvapiek sójovej omáčky, nasekanú na drobno petržlenovú vňať alebo bazalku. Nátierka sa natiera na topinky ( osmažený čierny chlieb na oleji) v hrúbke do pol centimetra

Ďábelská pomazánka na topinky

4 porce

Ingredience:

1 kg cukety

1 kg paprik

1 kg rajčat

3 velké cibule

10 feferonek nebo 4 paličky česneku

1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě

1/2 balíčku Deka

Popis přípravy:

Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

Ďábelské tousty

4 porce

Ingredience:

4 krajíce chleba

4 krůtí prsa

pepř, sůl, česnek

kečup, tatarka, chilli koření

Popis přípravy:

Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku - smícháme v poměru 1:1 kečup s

tatarkou, a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.

Drábské maso

4 porce

Ingredience:

400g libového vepřového

1 větší cibule

3 hrsti kopřivových listů

3 stroužky česneku

4 lžíce oleje, 2 dcl. piva

půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky

sůl, pepř, curry, chilli, pórek

Popis přípravy:

A teď to roztočíme!

Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte na hrubo nakrájenou cibuli, kopřivy,pórek, pokrájený česnek,osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.Pivo pak chutná znamenitě!!

Falešný tatarák

Ingredience:

4 středně velké brambory

1 dl oleje

5-6 lžic kečupu, sůl

sladká i pálivá paprika

3 stroužky česneku

1 větší cibule

worchester, pepř

Popis přípravy:

Brambory jemně postrouháme, cibuli na drobno nakrájíme, rozetřeme česnek a vše promícháme dohromady s ostatními přísadami.

Mažeme na topinky.

Fazolová pomazánka

4 porce

Ingredience:

1 cibule, 100 g vařených fazolí, 1 kostka droždí

3 lžíce namočených ovesných vloček ve vodě

50 g tavený sýr, sůl, koření

Popis přípravy:

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme, dokud nezačne houstnout.  Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 min. Dochutíme solí, kořením, případně posekanou petrželovou natí. Natíráme na topinky.

Francouzský salát z ředkviček

3 porce

Ingredience:

1ks hlávka listového salátu, 1dkg soli,1ks hořčice plnotučná, 1dl olivového oleje

6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku

Popis přípravy:

- do misky si dáme 1lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme vařečkou

- opečeme topinky na oleji nebo v toustovači a nakrájíme na obdélníčky

- opláchneme salát a nakrájíme na menší kousky

- salát dáme do misky s rozmíchanými ingrediencemi a zamícháme

- do misky přidáme topinky a nakonec přidáme jako ozdobu kousky ředkviček nakrájené libovolně

Houbová pomazánka Táňa

Ingredience:

2kg krátce převařených hub

5-6 feferonek

0,5 kg cibule

0,5kg kapie

0,5l kečupu

0,5l oleje

Popis přípravy:

Houby krátce povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovací

sklenice (velikost dle pozdější spotřeby) a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme velmi zvolna vychladnout . Skladujeme v temnu a chladu. vynikající na topinky, chlebíčky, toasty a jednohubky.

Houbová směs na topinky

2 porce

Ingredience:

400 g čerstvých hub

200 g papriky, 150 g rajčat

150 g cibule, 1 palička česneku

2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky

2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu

200 g šunky, 2 lžíce sádla

pepř, sůl, chléb

Popis přípravy:

Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky

opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.

                                         Chlebové řízky

Ingredience:

chléb, hladká mouka

vejce, sůl, pepř

koření podle libosti

Popis přípravy:

Vnitřek chleba rozmočíme ve vodě, vyždímáme. V míse smícháme s vejcem, hladkou moukou a kořením. Mouku přidáváme dokud těsto nepřestane lepit. Pak už jen vytvarujeme placičky a osmažíme do zlatova. Kupodivu nevzniknou topinky, ale pokud to dobře okořeníte velice si pochutnáte.

Jadranské topinky (1)

4 porce

Ingredience:

200g vepř. Kýty, sůl, pepř

cibule, plnotučná hořčice

kečup, 4krajíčky chleba

česnek, sýr na strouhání

Popis přípravy:kýtu nakrájíme na nudličky, na oleji orestujeme, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, kečup namažeme na topinky, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií nebo petrželkou

Jadranské topinky (2)

4 porce

Ingredience:

vepřová kýta...200g, cibule...1ks

hořčice, sůl, pepř, olej, kečup, česnek

sýr na strouhání

Popis přípravy:

Kýtu nakrájíme na nudličky,orestujeme na oleji spolu s nakrájenou cibulkou, osolíme opepříme,přidáme rozmačkaný česnek,kečup a hořčici plnotučnou. Hotové namažeme na topinky a posypeme strouhaným sýrem a můžeme ozdobit kapií a petrželkou

Jednoduché topinky

4 porce

Ingredience:

10 dkg salámu (jakéhokoliv)

8 krajíců chleba na topinky

16 plátků sýra, 4 vejce

pepř ,sůl, olej

Popis přípravy:

Na misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a pepř dle chuti. Krajíce chleba namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci. Mezitím si na pánvi rozpálíme olej a do rozpáleného oleje položíme krajíce chleba namočené ve vejci a osmažíme je po jedné straně do zlatova. Potom krajíce otočíme na druhou stranu a na osmaženou stranu položíme salám a na něj pokládáme plátky sýra. Zakryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni zapéct. Po dosmažení konzumujeme.

Jelení skok

8 porcí

Ingredience:

1ks hovězí konzerva

1 pikantní zelenina (moravanka)

10-12 stroužků česneku

kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20 dkg eidamu

Popis přípravy:

Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10polévkových lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a posypeme strouhaným eidamem.

Kari chlebíčky

1 porce

Ingredience:

chleba, olej, 2 vajíčka, okurka, cibule, česnek, sůl, kari

Popis přípravy:

z 2 vajíček připravíme na klasické pánvi 2 oka, které při dokončení mírně posolíme a posypeme kari kořením, z chleba připravíme 2 klasické topinky potřené česnekem a posypané trochou solí, na topinky položíme oka z vajíček posypeme nakrájenou cibulkou a okurkou.

Kari salát

Ingredience:

1 čínské zelí, 1 kari dresink

1 kuře, chleba na topinky, česnek

Popis přípravy:

Kuře upečeme potom nakrájíme na kostičky. Dužinu zelí také nakrájíme na kostičky,dále

smícháme s dresinkem a necháme v chladu proležet. Upečeme topinky a hodně počesnekujeme,dále rozřežeme na kostičky a teplé smícháme se salátem.

Kukuřično-bramborové pagáče s pomazánkou

1 porce

Ingredience:

mouka kukuřičná 400 g, brambory 400 g, olej 100 ml

kaše kukuřičná 200 g, jogurt 150 g, droždí 50 g, sůl

sýr tvrdý 100 g, rajský protlak 50 g

bazalka 1, oregáno 1, česnek-2 stroužky

cibule 1 ks, olej 2 lžíce, sůl

Popis přípravy:

Do prolisovaných brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválíme na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme do zlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.

Pomazánka:

Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na topinky, do arabského chleba, na chlebíčky apod.

Kuřecí topinky

Ingredience:

chléb, kuřecí prsíčka, steak koření

kečup jemný, česnek, tvrdý sýr

Popis přípravy:

Kuřecí maso nakrájíme na plátky, posypeme steakovým kořením a na pánvičce na oleji  prudce orestujeme. Až je maso orestované zalijeme ho jemným kečupem a chvíli mícháme, pak si opečeme topinky a potřeme je česnekem.Vysypeme na ně orestované maso zasypeme tvrdým sýrem a chviličku ohřejeme v mikrovlnce,jen aby se sýr roztekl po topinkách pak podáváme.

Lutenice na topinky

4 porce

Ingredience:

4 vařené brambory, 1 cibule

1-2 stroužky česneku, 4-5 ks feferonky

1 lžíce kečupu, 1 lžíce worčestru

sůl, sladká paprika, olej

Popis přípravy:

Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou. Cibuli najemno pokrájenou smícháme s utřeným česnekem, přidáme 1 vrch. lžičku slad.

papriky, 1 lžíci oleje, kečupu, worčestru, osolíme a přidáme brambory.

Masová pomazánka na topinky

Ingredience:

1 kg paprik, 1 kg rajčat

3 větší cibule, 3 feferonky

5 str.česneku, 1 vepřová konzerva

1 hovězí konzerva, olej , sůl

 

Popis přípravy:

Zeleninu pomeleme,nakrájenou cibuli na oleji osmahneme. Přidáme papriku a rajčata a na mírném ohni svaříme. Nakonec přidáme maso z konzerv a po promíchání -plníme do menších sklenic a zavaříme.

Mlsné topinky

4 porce

Ingredience:

chléb, olej na smažení, česnek,

med, plátky šunky, sýr na strouhání, sůl

Popis přípravy: 

Chléb nakrájíme a osmahneme po obou stranách. Poté osolíme a očesnekujeme, potřeme medem a položíme plátky šunky. Takto upravené topinky posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme. Vhodné nápoje: Čaj, Grog, Punč.

Mroky

 

2 porce

Ingredience:

2 cibule, 6 sušených fíků, vepřová šunka cca 4 plátky

chilli, ředkvičky, chléb

Popis přípravy:

cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10min. ponořené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem

připravené topinky a ozdobíme ředkvičkami.

Obložené topinky (1)

1 porce

Ingredience:

chleba, tuk, sůl, pepř, česnek

měkký plátkový sýr, okurka, rajče

nějaký salám (vhodný je nějaký tvrdý)

Popis přípravy:

Chleba osmahneme dozlatova. Topinku potřeme česnekem, osolíme a položíme na ní sýr. Ten by se měl trochu roztát. Dále přidáme salám a na kolečka nakrájenou okurku a rajče. Pro dochucení můžeme přidat trochu pepře.

Obložené topinky (2)

2 porce

Ingredience:

4 plátky chleba, 3 rajčata

10dkg mozzarely, česnek, sůl

Popis přípravy:

Z plátků chleba uděláme klasické topinky poté na ně poklademe rajčata a mozzarelu a vložíme na 1minutu do mikrovlnky.

Osvěžující topinky

1 porce

Ingredience:

chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí

uzenina (např. salám či špek), vejce, olej

česnek, kari koření, sůl, pepř

 

Popis přípravy:

Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=t o nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu, posolte, popepřete (=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.

P o m a z á n k a na topinky

Ingredience:

3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice

1 lžíci kečupu, 1 lžíce octa

1 malý protlak, 1 kostku cukru

20 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli

2 stroužky česneku, 1 okurku

2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce majolky, sůl, pepř.

Popis přípravy:

3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice, 1 lžíci kečupu, 1 lžíce octa, 1 malý protlak, 1 kostku cukru.

Vše za stálého míchání povařit. Necháme vychladit. Nakrájet: 20 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 okurku nastrouhat, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce majolky. Okořenit - sůl, pepř.

Zamíchat vše dohromady a namazat na topinky.

Pálivá pomazánka na topinky

4 porce

Ingredience:

1 kg rajčat, 5 dkg cibule, 3 ks jablek ( vetší)

1 lžička pepře, 1 lžička kari, 6 stroužky česneku

1 šálek cukru, 1 šálek octa

3/4 lžíce papriky pálivé, 2 lžíce soli

10 dkg rozinek (nemusí být)

Popis přípravy:

Uvedené přísady pokrájíme, svaříme na kaši. Horké dáváme do skleniček, které uzavřeme víčkem. Uskladníme v ledničce.

Pivní blues, aneb hoří, má panenko

4 porce

Ingredience:

100 g pivní sýr olomoucké tyčinky

100 g Niva, 100 g zralý hermelín

100 g eidam nebo uzený blok, 50 g romadůr, 50 g másla

sladká i pálivá paprika, drcený kmín

sklenka světlého piva

3 lžíce sádla, 1 vejce natvrdo

petrželka, asi 8 krajíčků chleba

Popis přípravy:

Eidam, nebo uzený blok nastrouháme, ostatní sýry nakrájíme na plátky. Nastrouhaný sýr vymícháme v míse s máslem, potom postupně přidáváme ostatní druhy sýrů, přiléváme pivo. Vše vymícháme v hladkou pastu. Nakonec zamícháme koření. Z krajíčků chleba připravíme na sádle topinky, které mažeme připravenou pomazánkou a zdobíme plátky vařeného vejce, petrželkou a bohatě zapíjíme pivíčkem.

Pomazánka na topinky

Ingredience:

játrová paštika, 1 malá cibule

kečup, chilli (tekuté), pepř

Popis přípravy:

Paštiku rozmačkáme, dle chuti přidáme kečup, chilli, pepř, jemně pokrájenou cibuli a vše smícháme. Můžeme udělat ostřejší. Mažeme na topinky, výborné k vínu.

Pomazánka strýca Jiřana

4 porce

Ingredience:

200g měkkého salámu, 1 cibule

2 kyselé okurky, 2 feferonky

1kostka Masoxu, 1lžíce plnotučné hořčice, 1kostka cukru

Popis přípravy:

Vše umeleme na masovém strojku, mažeme na topinky,chlebíčkovou veku.

Pomazánka ze zbytků masa

Ingredience:

zbytky pečeného vepřového masa

vajíčka asi 3ks, kyselé okurky 5ks

jedna velká cibule, hořčice, sůl, pepř

výpek nebo sos

Popis přípravy:

vše najemno rozemeleme a dochutíme ingrediencemi.mažeme na topinky a zapíjíme dobrým točeným pivem.

Rychlá večeře

2 porce

Ingredience:

jelítko nebo jitrnice, olej, cibule

česnek, krajíčky chleba, křen

Popis přípravy:

Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme česnekem a masovou směsí. Posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme jako rychlou teplou zimní večeři.

Směs na topinky

Ingredience:

1.5 kg cuketa nebo dýně nebo patizón

6 středních cibulí, 1 lžička zázvoru

1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky

1 velká palička česneku, 10 lžic sojové omáčky

2 malé rajské protlaky, 4 lžíce sádla

Popis přípravy:

Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme strouhanou cuketu, koření a dusíme 25 minut. Nakonec přidáme protlak trochu soli a krátce povaříme, plníme do sklenic za horka a necháme vychladnout.

 

 

Směs na topinky podle Jana

Ingredience:

2 kg rajčat, 1 kg paprik - čistá váha

4 větší cibule, 1 velkou palici česneku

10 feferonek, 1/4 lžičky pepře

3dcl oleje, 2 dcl octa, 2 pol. lžíce soli

12 dkg cukru krystal

Popis přípravy:

Rozemlít na masovém strojku,přidat ostatní přísady a v troubě vařit.Plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut.

Směs na topinky podle Pavla

4 porce

Ingredience:

3 lžíce oleje, 1 až 2 cibule, 3 rajčata

3 zelené papriky, 1 až 2 lžíce hořčice

chleba na topinky

Popis přípravy:

Na oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na přiměřené kousky rozkrájené papriky, krátce orestujeme. Na závěr přidáme nakrájené rajčata (pokud jsme líní neloupeme) a krátce podusíme. Přidáme hořčici podle chuti a dokončíme. Tuto směs dáváme na klasicky připravené topinky.

Tatarský biftek falešný

3 porce

Ingredience:

brambory 3 ks, paprika mletá sladká, paprika mletá pálivá, olej 1 dcl,

kečup 5 lžíce, cibule 1 ks, česnek, sůl, sýr tvrdý 15 dkg

Popis přípravy:

Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a jemně nastrouháme.Přidáme jemně nasekanou cibuli a ostatní přísady s citem důkladně promícháme.Mažeme na topinky a sypeme strouhaným sýrem.

Tatarský biftek z hovězího

4 porce

Ingredience:

hovězí zadní 25 dkg, cibule

kečup(ostrý), worchestr, hořčice

vajíčko(žloutek), pepř,sůl

- na topinky:- olej nebo sádlo, česnek

 

Popis přípravy:

Maso odblaníme a umeleme najemno. Nakrájíme najemno cibuli(větší),dáme do mísy s masem,přidáme žloutek, hořčici,sůl a pepř,přikápneme trochu worchestru. Směs dobře promícháme a podle chuti přisolíme nebo okořeníme pepřem.

Topinky:

- Nakrájený chleba dáváme do rozpáleného tuku a osmahneme do zlatova. Topinka by neměla být na krajích spálená ale zlatá.

Takovou topinku osolíme, potřeme česnekem. Nato namažeme tatarák podle chuti.

 

Topinka ala Michal

1 porce

Ingredience:

2 plátky chleba, 3 vejce, 1 párek

hořčice, kečup, 1 stroužek česneku

plátkový sýr, živočišný tuk (vepřové škvařené sádlo)

Popis přípravy:

Nejdříve rozpustíme lžíci sádla na pánvi,necháme rozehřát pánev na pořádnou teplotu. Pak osmažíme chleba.Mezi tím než se chleba osmaží tak si v hrnečku rozmícháme vajíčka s troškou soli.Když se chleba dosmaží do požadované barvy vyjmeme ho a položíme na talíř.Pořádně ho načesnekujeme namažeme hořčicí a kečupem. Potom si usmažíme z rozmíchaných vajec placku. Mezi tím si nastrouháme párek na hrubým struhadle a nasypeme na topinky. Po dosmažení vaječné placky ji rozřízneme na půl a na každý chleba dáme jednu polovinu. Nakonec dáme navrch na placky sýr.

Topinka Kalimero

5 porcí

Ingredience:

kuřecí prsíčka (200 g), kuřecí šunka (200 g)

vejce (4 ks), cibule (1 velká)

netučný sýr na strouhání-např. eidam (cca 100 g)

sádlo, máslo, chléb na topinky (4-6 ks), sůl, pepř

Popis přípravy:

Na sádle osmažíme do sklovata na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Přidáme na nudličky nakrájenou kuřecí šunku, směs prohřejeme a odstavíme. Nastrouháme sýr. Do šálku vyklepneme vejce, lehce osolíme a rozmícháme. Na sádle opečeme plátky chleba, které po odkápání tuku (osušení v papírové utěrce či ubrousku)lehce pomažeme máslem.

(Česnek, který jinak nikdy neškodí, zde není na místě.)

Znovu prohřejeme masovou směs, přidáme rozmíchaná vejce a za stálého míchání necháme srazit.

Hotovou směs klademe na připravené horké topinky, sypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.

Varianta:

Možno použít libovolné minutkové maso a libovolnou kvalitní uzeninu.

Topinka obložená

4 porce

Ingredience:

8 krajíců chleba, 15dkg salámu Vysočina

10dkg tvrdého sýru, 2 větší rajčata

2 papriky, sůl, česnek

pepř(čtyři barvy v mlýnku,ten je super!), olej

Popis přípravy:

Na oleji osmažíme dozlatova topinky,potřeme je česnekem z obou stran,pak na topinky dáme kolečka salámu,plátky tvrdého sýru, na kolečka nakrájené rajče a papriku,pokud paprika nepálí a chceme mít topinku pikantní,tak použijeme mlýnek s pepřem,osolíme a

jíme.Zapíjíme vychlazeným pivem,děti čajem !

 

Topinka s masem a se zeleninou

2 porce

Ingredience:

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode