Spousta malých skutků činí život velkým.

110x bábovka jinak.....

 

 

 

110x  BÁBOVKA JINAK…..

 

 

Bábovka á la Sacher
kategorie: bábovky

Ingredience:
200 g másla nebo Hery
1 celé vejce
3 žloutky
3 bílky
130 g cukru
1 bal Vanilínového cukru
2 PL rumu
5-6 PL mléka
230 g polohrubé mouky
1/2 bal Kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
2 PL kakaa
1 bal Polevy tmavé


Příprava:
V míse utřeme do pěny máslo s celým vejcem a se žloutky, pak přidáme cukr, vanilínový cukr a rum a utřeme do hladké hmoty. Pak přidáváme mouku prosátou s kypřicím práškem, kakaem, solí a mléko – šleháme elektrických šlehačem na středním stupni otáček. Nakonec zapracujeme na nejnižším stupni otáček elektrického šlehače sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a dáme péct při teplotě cca 170-180 °C po dobu asi 40-45 minut.
Po upečení necháme bábovku zchladnout, pak ji vyklopíme na mřížku a zcela studenou bábovku polijeme polevou. Polevu připravíme podle návodu na obalu.

 

 

vyobrazení"Makovec od Edit
kategorie: bábovky

Ingredience:


3 žloutky,
250 g cukr písek,
1 sklenička oleje (250 ml),
1 sklenička vody,
ze 3 bílků sníh,
250 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
1 miska mletého máku- asi 320 g i více.

Příprava:
3 žloutky utřeme s 250 g cukru písek do pěny. Přidáváme po částech olej a vodu současně s mletým mákem a polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva.

Naposledy vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků a nalijeme do vymazané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Tento recept jsem získala od své dcery a ta od své známé, kde ho získala ona, nevím.

 

vyobrazení"Mramorová bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:

125 g másla,
240 g cukr krupice,
5 žloutků,
citronová kůra,
250 ml smetany,
1 prášek do pečiva 13 g,
420 g polohrubé mouky,
z 5 bílků sníh,
60 g strouhané čokolády nebo kakao rozmíchané v mléce na kašičku,
1 PL citronové šťávy,
1 strouhaná hořká mandle,
máslo na vymazání formy,
strouhanka na vysypání formy.

Příprava:
Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20-25 minut. Poté přidáváme po lžicích polovinu mouky a všechnu smetanu.

Do zbytku mouky vmícháme celý prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který přidáváme současně s moukou do žloutkovo-máslového základu.

Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly. První díl nalijeme do vymazané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, vlijeme do formy a do třetího dílu přikapeme citronovou šťávu a strouhanou hořkou mandli a přidáme opět do formy.

Formu vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme zvolna kolem 1 hodiny. Upečenou a prochladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Tak zní recept.

Základní recepturu jsem dodržela, jen do třetího dílu jsem nasypala mleté vlašské ořechy a přidala Amaretto-Beatino. Chuťově je moc dobrá.

 

Americká bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 1 1/2 hod.

Ingredience:
200 ml namočených rozinek, 80 ml sekaných vlašských ořechů, šťáva z 1 velkého pomeranče, 100 ml cukru, 130 ml změklého másla, 180 ml zakysané smetany, 2 vejce, 500 ml polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Tuk a strouhanka na formu. Přeliv: šťáva ze 3 velkých pomerančů, 120 ml cukru, podle chuti rum (cca 1 dl)

Příprava:
Polovinu rozinek nasekáme, polovinu necháme vcelku a smícháme s ořechy a pomerančovou šťávou. Utřeme máslo, vejce, cukr, přidáme smetanu, rozinkovo - ořechovou směs a nakonec po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Během pečení svaříme pomerančovou šťávu a cukr na sladký sirup a vlijeme do něj rum. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a ještě teplou ve formě zalijeme přelivem, tak aby dostatečně protekl. Po vsáknutí necháme vychladit ve formě a teprve potom vyklopíme. Krájíme na řezy a zdobíme neslazenou šlehačkou.

Americká kokosová bábovka s rumem a rumovou polevou.
kategorie: bábovky

vyobrazení

Ingredience:
280g másla změklého + víc na formu
3 hrnky (hrnek 250ml) polohrubé mouky + víc na formu
1 hrnek hrozinek
3/4 hrnku tmavého rumu
1 lžička soli
1/2 lžičku prášku do pečiva
2 3/4 napěchovaného hrnku + 2 lžíce světlého hnědého cukru
6 velkých vajec
vanilkový cukr
3/4 hrnku + 2 lžíce neušlehané šlehačky
1 hrnek slazených kokosových lupínků (strouhaný kokos)
1 hrnek krystalového cukru

Příprava:
Předehřát troubu na 165°C. Vymastit 3litrovou formu na bábovku a vysypat ji moukou. Namočit hrozinky do 1/2 hrnku rumu.

Smíchat dohromady sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku. Dát stranou. Utřít do hladka máslo s hnědým cukrem. Vmíchat vejce jedno po druhém. Pomalu vmíchat po 1/3 mouku střídavě se 3/4 hrnkem šlehačky. Vmíchat dovnitř hrozinky i s rumem a kokos. Nalít těsto do připravené formy a uhladit povrch.

Péct a rotovat formu uprostřed pečení tak dlouho, až vpíchnutá špejle je po vyjmutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Nechat zchladnout na mřížce asi 20min., potom projet kulatým nožem po straně formy a bábovku vyklopit. Nechat ji úplně vychladnout.

Mezi tím si v kastrolku na středním teplotě rozehřát krystalový cukr se 4 lžícemi vody. Sem tam jemně zamíchat, až se cukr rozpustí a sirup je čirý. Potom sirup vařit bez míchání, až přijde do varu. Stěny kastrolku stírat ve vodě navlhčeným štětcem, aby se tam netvořily krystalky cukru. Vařit do medové barvy a sem tam naklánět kastrolkem. Sejmout s ohně a zamíchat tam zbytek rumu a 2 lžíce šehačky. Nechat polevu zchladnout do husta za stálého míchání. Pokapat polevou bábovku.

Doporučená příloha:
Káva, dezertní víno.........

 

 

Americké křehké bábovičky s tekutým středem.
kategorie: bábovky

Ingredience:
110 g másla + víc na vymazání formiček,
110 g sladkohořké čokolády (jako je Valrhona),
2 vejce,
2 žloutky,
4 lžíce cukru,
2 lžičky mouky + víc na formičky,

Příprava:
V ohnivzdorné misce postavené nad mírně vařící vodou rozehřát máslo a čokoládu. Mezi tím našlehat vejce, žloutky a cukr do husta.

Našlehat ještě dosti teplou čokoládu s máslem a rychle do ni zašlehat vaječnou směs s moukou pouze tak dlouho, než se vše spojí.

Lehce vymastit a vysypat moukou (osobně používám kakao místo mouky) formičky velikosti asi 110 ml (mohou to být i hnivzdorné hrníčky s rovnýma stěnama atd.). Pořádně vyklepnout ven jakýkoliv zbytek mouky. Těstíčko rozdělit do formiček. Takto připravené se mohou ihned péct, anebo uschovat do příštího dne v chladničce, avšak potom je přivéct k pokojové teplotě.

Předehřát troubu na 230°C. Formičky poskládat na plech a péct je asi 6 - 7 minut, kdy okraje budou tuhé, avšak střed bude ještě dosti měkký.

Opatrně formičky obrátit na talířky a nechat je stát tak 10 sekund. Potom nadzdvihnout jednu stranu formičky a bábovičky vypadnou ven na talířek.

Ihned je podávat ještě teplé.

P.S. Tyto ambróziové bábovičky jsou ve dvouch absolutních formách čokolády ... křehká ochranná schránka pro tekutý teplý střed. Bábovičky údajně vznikly, když chef Vongerichten připravoval nový recept a nedočkavě a předčasně vyjmul formičky z trouby. Místo očekávaného pevného drobícího se středu vytekala měkká čokoláda. A tak se zrodila klasika.

 

 

 

Americký Halloween Pumpkin - něco na zub
kategorie: bábovky

Ingredience:
na asi 20 čokoládových lístků:
120 g mléčné čokolády
podzimní listí ve velikosti asi 5-7cm (nesmí se sbírat na stromech s postřikem, nebo u silnice atd.)

1 lžíce + 220 g rozpuštěného másla + něco na formy,
3/4 hrnku prosátého holandského kakaa + něco víc na formy,
2 hrnky krystalového cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 lžičky jedlé sody,
1 lžička prášku do pečiva,
1/2 lžičky soli,
2 velká vejce,
vanilkový cukr nebo 2 lžičky čistého vanilkového extraktu,
vyobrazení
1/2 hrnku oleje jako je řepkový,
3/4 hrnku odtučněné kyšky,
1 hrnek + jedna lžíce mléka,
90 g gianduja čokolády nebo mléčné,
90 g hořké čokolády,
220 ml neušlehané šlehačky,
několik kapek oleje, nebo trochu prášku jedlého oranžového barviva podle potřeby,
4 hrnky přesátého mletého cukru,

Příprava:
Opláchnout listy a pořádně usušit. Asi 20 listů rozložit na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly spodní stranou nahoře (ostatní uschovat na ozdobu). V ohnivzdorné misce postavené nad pomalu vařící vodou rozpustit mléčnou čokoládu. Pomocí štětce potřít lístky a vložit je asi na 15 minut do chladničky. Znovu potřít lístky a znovu je nechat ztuhnout. Potom je opatrně sloupnout a na plechu v chladničce uschovat do upotřebení.

Předehřát troubu na 180°C. Vymastit dvě klasické stejné bábovkové formy máslem a vysypat je kakaem.

V míse elektrického mixéru smíchat mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

V menší míse našlehat vejce, kyšku, 3/4 hrnku mléka, olej a vanilku. Pomalu přidat vaječnou směs do cukrové a pomocí mixéru nebo robota při pomalé rychlosti vypracovat hladké těsto, což potrvá asi 1 minutu. Rozdělit těsto do připravených forem. Péct asi po 40 minut až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat obě bábovky zchladnout po 20 minut před vyklopením na mřížku.

Rozehřát obojí čokoládu, šlehačku a lžíci másla nad jemně vařící vodou, což potrvá asi 5 minut. Tekutou čokoládu nechat vychladnout na pokojovou teplotu a pak ji našlehat na lehkou náplň.

Pomocí ozubeného nože zarovnat vrchní část bábovek (ty co koukají z forem). Otvory v bábovkách naplnit náplní. Jednu bábovku postavit vzhůru nohama, její seříznutou část potřít čokoládovou náplní a druhou bádovku na ni překlopit. Tak dostaneme tvar 'Pumpkina'.

Pro polevu smícháme 1/4 hrnku + 1 lžíci mléka a cukrářskou jedlou barvou, které po trošičkách přidávíme, až dostaneme tu pravou barvu. Dáme stranou. Ve střední misce našleháme mletý cukr s jedním hrnkem rozpuštěného másla. Potom přidáme mléko s barvou a vše našleháme dohladka.

Polevou polejeme celý 'Pumpkin', pracujeme rychle a buchtu nakláníme tak, aby byla celá politá polevou. Polevu necháme úplně ztuhnout.

Na velkou mísu poskládáme listy různých barev, na ně položíme pumpkin a nahoru poskládáme čokoládové lístky. Doprostřed otvoru vrchní bábovky můžeme vložit očištěný klacík, nebo hořickou trubičku atd. jako stopku 'Pumpkinu'.

Ananasová bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 70 minut vÄŤ.

Ingredience:
200 g moučkového cukru,
3 vejce,
2 dl rostlinného oleje,
1 balíček vanilkového cukru,
1 ananasový kompot,
vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl)
3/4 balíčku prášku do pečiva,
500 g polohrubé mouky,
tuk na vymazání formy,
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:
Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160 °C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

 

vyobrazeníAnanasová bábovka s kiwi
kategorie: bábovky


doba přípravy je cca 5 hod. 30 min.

Ingredience:
1 ananas,
6 žloutků,
170 g moučkového cukru,
400 ml smetany ke šlehání,
50 g oříško­vého krokantu,
tuk na vymaštění formy,
8 kiwi,
5 - 6 lžic bílého rumu,
1 lžíce kakaa

Příprava:
1. Bábovkovou formu (asi 3 l) postavíme do vý­parníku. Ananas oloupeme, vykrojíme středovou dužinu, pokrájíme na kousky a rozmixujeme.

2. Žloutky, 130 g cukru a 6 lžic teplé vody ušleháme ve vodní lázni do pěny. Vyjmeme a mícháme do zchladnutí. Ananasové pyré vmícháme do ušlehané šlehačky.

3. Krokant dáme do sáčku, rozdrtíme válečkem na nudle a vysypeme jim vychlazenou formu. Naplníme krémem a přikryté fólií mrazíme asi 5 hodin.

4. Kiwi oloupeme, rozmixujeme a ochutíme 40 g cukru a rumem. Bábovku vyklopíme, roz­krájíme a poprášíme kakaem. Podáváme s roz­mixovaným kiwi, připadně ozdobíme mátou.

Tip: Pokud nemáte kiwi, nahraďte je mangem.

Ananasová bábovka s kiwi
Ingredience:
ananas
6 žloutků
170 g moučkového cukru
400 ml smetany ke šlehání
50 g mletých oříšků
tuk na vymaštění formy
8 kiwi
5 – 6 lžic bílého rumu
lžíce kakaa

Příprava:
Ananas oloupeme a rozmixujeme. Žloutky, 130 g cukru a 6 lžic teplé vody ušleháme ve vodní lázni do pěny. Vyjmeme a mícháme do zchladnutí. Ananasové pyré vmícháme do ušlehané šlehačky. Formu vymažeme a vysypeme mletými oříšky. Naplníme krémem a přikryté fólií mrazíme asi 5 hodin. Kiwi oloupeme, rozmixujeme a ochutíme 40 g cukru a rumem. Bábovku vyklopíme, rozkrájíme, poprášíme kakaem a podáváme s kiwi.

 

vyobrazeníAndělská bábovka
Ingredience:
6 vajec
1 lžička ztužovače šlehačky
1 šálek cukru
1/8 lžičky soli
1/2 lžičky mandlové příchuti
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1/2 šálku vody

Příprava:
Do bílků přidáme ztužovač šlehačky a ušleháme hustý sníh. Přidáme polovinu cukru a promícháme. V druhé míse ušleháme žloutky s druhou půlkou cukru, přidáme sůl a manlovou příchuť. Pak přidávame střídavě mouku a vodu a pečlivě mícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Pečeme ve velké vymyzané a vysypané bábovkové formě.
Při podávání se jednotlivé plátky mažou pikatním džemem - dobrý je jahodový.
Tato bábovka je velmi netypická, ale lehoučká a velmi dobrá.

Šlehačková bábovka
doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
1/2 l polohrubé výběrové mouky,
1/4 l jemného krystalového cukru,
3 vejce,
1/4 litru šlehačky,
1/2 prášku do pečiva,
vanilkový cukr,
rozinky,
šlehačku
a nakonec vymícháme sníh z bílku

Příprava:
Žloutky třeme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky, šlehačku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do bábovkové formy vymazané a vysypané a dáme do trouby péci.

Šlehačková bábovka tety Božy
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca cca 90 minut

Ingredience:
4 vejce
1,5 skleničky krystalového cukru
3 skleničky polohrubé mouky
1/4 l šlehačky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Pozn.: 1 sklenička = 1 dcl

Příprava:
Dobře utřeme celá vejce s cukrem. Vmícháme šlehačku, polohrubou mouku s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pečeme zvolna cca 3/4 hodiny při 180 °C.

Šlehaná bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
240g moučkového cukru,
6 vajec,
240g polohrubé mouky,
strouhaná citronové kůra,
tuk a mouka na formu.

Příprava:
Cukr a celá vejce šleháme v misce do zhoustnutí. Pomalu přimícháváme mouku a citronovou kůru. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. V předehřáté formě pečeme dočervena.

Čokoládová ořechová bábovka
doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
150 g másla nebo rostlinného tuku,
200 g cukru,
5 vajec,
450 g hrubé mouky,
mléko pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl),
100 g strouhaných vlašských ořechů,
100 g strouhané čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády,
1 balíček prášku do pečiva,
tuk a strouhanka či hrubá mouka na formu

Příprava:
Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny (nejrychlejší je pracovat v robotu). Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme. Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 170 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné troubě 150 °C), před dopečením teplotu snížíme. Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme též polévat čokoládovou tmavou či bílou polevou a zdobit vlašskými ořechy nebo čokoládovou polevu pocákáme ozdobně čárkami světlé polevy.

 

vyobrazeníČerná bábovka.
kategorie: bábovky

Ingredience:
Kvásek:
4 lžíce vlažné vody
1 balíček suchých kvasnic (7g)
1 lžíce cukru
4 lžíce mouky

Těsto:
110g másla
8 lžic cukru
60g modrého pomletého máku
2 žloutky
4 vejce
1 vanilkový cukr
110g tmavé nastrouhané čokolády
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletých hřebíčků
1 lžíce medu
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu1 1/2 hrnku polohrubé mouky1/2 lžičky soli

Příprava:
Připravit kvásek a nechat jej po 30min. vzejít.

Těsto:
Všechny ingredience musí být pokojové teploty. Našlehat máslo s cukrem do lehka. Postupně dovnitř zašlehávat žloutky a vejce. Vmíchat dovnitř mák, čokoládu, skořici, kůru a med.

Zamíchat dovnitř prositou mouku se solí. Přidat kvásek a dobře ho vpracovat do hladka.

Naplnit vymaštěnou bábovkovou formu a přikryté nechat nakynout, asi po 1 1/2 hodiny.

Předehřát troubu na 230°C a péct po 20min. do tmavohněda. Potom snížit teplotu na 180°C a dále péct, až je bábovka hotová (vyzkoušet špejlí). Vyklopit a nechat úplně vystydnou. Před podáváním pocukrovat.

vyobrazeníBaalova bábovka
doba přípravy je cca 1,5 hod

Ingredience:
1/2 kg polohrubej mouky
10 velkejch žic cukru
1/2 hery
2 vejce
1 prašek do pečiva
1 vanilkový cukr
hrnek mlíka
mastný papír od másla

Příprava:
Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto.
Troubu zapneme na 180 oC.
Formu na bábovku vymažeme papírem od másla a nalejeme tam těsto.
Pečeme 70 min.

 

vyobrazeníČokoládové rumové bábovičky
kategorie: bábovky

Ingredience:
2 KL suchých kvasnic,
1/4 šálku teplé vody,
2 vejce, lehce rozšlehaná,
1 1/2 šálku mouky,
1/4 šálku holandského kakaa,
3 PL cukru,
1/4 KL soli,
6 PL změklého másla, nakrájeného na kousky;

Rumový sirup:
1 1/2 šálku cukru,
1 1/2 šálku vody,
1/2 šálku + 1 PL tmavého rumu;

Dokončení:
3/4 šálku smetany ke šlehání,
1 KL cukru,
několik kapek vanilkového extraktu.

Příprava:
Kvasnice rozpustíme v teplé vodě a vyšleháme je s vajíčky. Do mixeru dáme mouku, kakao, cukr a sůl. Šleháme při nízké rychlosti a přidáváme vajíčka s droždím. Když začíná těsto hrudkovatět a ještě není smísené, přidáme postupně, po několika kouscích, máslo. Zvýšíme rychlost šlehání a šleháme půl až jednu minutu, dokud se máslo nespojí s těstem.Až se bude těsto lepit na stěny mísy mixeru, je to známka toho, že je vláčné a lepkavé. Vyškrábeme ho na lehce pomoučený vál a rukama ho zpracujeme do bochánku. Překryjeme ho čistou utěrkou a na teplém místě ho necháme 1 1/2-2 hodiny kynout. Šest forem (0.17 l = 6 oz) vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na šest dílů a z každé vytvarujeme bochánek. Bochánky vložíme do vymazaných forem. Překryjeme a ještě jednou necháme kynout, asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C (375 °F). Bochánky pečeme asi 12-15 minut, až začnou na vrchu tmavnout. Vyjmeme z forem a necháme zcela vychladnout.

Na spodu každého bochánku uděláme asi 2.5 cm důlek a prsty vydlabeme těsto. Děláme to opatrně, aby se nám bochánek nerozpadl. V ještě teplém sirupu omočíme celé bochánky, ze všech stran, každý tam necháme kolem 30 s, dáme na kuchyňskou mřížku, aby mohl sirup vsáknout.

Vyšleháme smetanu do pevných špiček, s cukrem a vanilkou. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme vydlabaný střed bochánků šlehačkou.

Podáváme buď okamžitě nebo necháme na několik hodin odpočinout v chladničce. Před podáváním můžeme navlhčit zbylým sirupem.

Příprava sirupu:
Cukr svaříme s vodou; na středním plameni, do rozpuštění cukru Cukrový sirup přivedeme do varu a odstavíme. Přimícháme rum.

 

 

 

 

Babiččina bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
3 vejce
120 g tuku (nejlépe Heru)
150 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
190 ml mléka
vanilinový cukr
1/3 prášku do pečiva
kakao
3 PL rumu

Příprava:
Změklý tuk našlehat s cukrem a vanilinovým cukrem, postupně přidat žloutky a rum (není nutný) a našlehat do pěny. Střídavě přidávat mouku a mléko (mělo by mít pokojovou teplotu). Jako poslední přidat hrstičku mouku smíchanou s přáškem do pečiva. Z bílků ušlehat tuhý sníh a opatrně vmíchat do těsta. Na dno bábovkové formy nalít cca 2/3 těsta, zbytek obarvit kakaem, nalít navrch a zlehka promíchat, aby se těsta promísila a udělala mramorový vzor.

Péct v předehřáté troubě při 170°C cca 35 - 45 minut podle trouby.

Toto množství je na malou formu, na velkou (z 5 vajec) případně zašlu, když bude někdo chtít :o)

Rumu může být i víc, dávám od oka :o)

vyobrazeníBabiččina mramorová bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
120 g tuku,
200 g moučkového cukru,
5 va­jec,
200 g hladké mouky,
200 g polohru­bé mouky,
2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,
1/4 l mléka,
2 lžíce kakaa,
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy,
moučkový a vanilkový cukr na po­sypání.

Příprava:
Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme.

Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme prosáté kakao.

Velkou formu na bábovku dobře vytře­me tukem, vysypeme moukou, nalije­me do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidlič­kou tak, aby vzniklo mramoro­vání.

Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (mírně vyhřátá). Bábovku pečeme asi 50 minut.
Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí.

vyobrazeníBabovka pro Mysatko
kategorie: bábovky

Ingredience:
4 vejce,
250 g pohankové mouky,
250 g cukru,
1 prášek do pečiva,
1/4 l smetany (nebo 125 ml oleje a 125 ml mléka),

Příprava:
Cukr a vejce ušleháme do pěny (až je víc jak dvojnásobný obsah).
Pak všleháme smetanu a nakonec mouku smíchanou s práškem.
Pečeme ve vymazané, vysypané formě, na 220° asi 35 minut.

Babovka s vaječným konakem
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 20 min.

Ingredience:
10 PL poloh. mouky
10 PL písk. cukru
10 PL oleje
10 PL vaječného konaku
4 vejce
hrst sekaných ořechu
rozinky
kakao
1/2 Prdopec.

Příprava:
Ve slehaci slehame nejdriv vejce s cukrem, pridame olej s konakem a na konec zlehka vmíchame mouku smíchanou s prdopecem. Přihodime ořechy a rozinky a v jedné třetině těsta rozmíchame kakao. Pak dáme péct.

Babovka ze zpařených žloutků
doba přípravy je cca 20 min

Ingredience:
3 žloutky,
sníh ze 3 bílků,
180 g cukr písek
6 pol.lžic vařící vody
200g oleje
1/4 prášku do pečiva
200g polohrubá výběrové mouky
1 pol.lžíce hladké mouky
1 pol. lžíce kakaa

Příprava:
šleháme v el. šlehači žloutky , zalejeme vařící vodou a hned dosypeme cukrem. Šleháme asi 10- 15 min., přidáme olej a bez šlehání přidáváme mouku s práškem do pečiva a sníh. 2/3 těsta dáme do vymazané a strouhankou vysypané babovkové formy. Do 1/3 dáme kakao rozmícháné ve vodě. Pečeme v nevyhřáté trobě asi 40 min. při 200st.C

Pro vylepšení receptu můžete ubrat 55g pol. mouky a nahradit 50g mletými ořechy. Je to osvědčený recept, používám ho již 30 let.

Banánová bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
2 vejce,
200 g krupice,
150 g másla,
3-5 banánů,
1dl vody,
300g polohrubé mouky,
1 lžička jedlé sody,
lžička prášku do pečiva,
1/2 lžičky soli,
100 g vlašských ořechů

Příprava:
V míse šleháme cukr s tukem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Ještě 30 vteřin prošleháme a vsypeme promíchané ostatní přísady a nakonec sekaná jádra ořechů.

Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve středně horké troubě 35-40 minut. Můžeme zdobit citronovou polevou, bábovka zůstává dlouho vláčná a nevysychá.

vyobrazeníBanánová bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 1,5 hodiny

Ingredience:
400 polohrubé mouky
4 středně velké banány
250 g cukru
100g másla
3 vejce
1 prášek do pečiva
8 lžic smetany
10 g tuku
strouhanka
kokos
rum nebo citronová šťáva
1 šálek čokoládové polevy

Příprava:
Máslo utřeme s cukrem a žloudky, mouku smícháme s práškem do pečiva a banány si rozmačkáme či rozmixujeme. Do utřeného másla postupně vmícháváme banány a mouku a střídavě přidáváme smetanu. Z bílků si ušleháme pevný sníh a opatrně nakonec vmícháme. Formu na bábovku si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a naplníme těstem.
Bábovku pečeme pozvolna cca 45-60 minut.
Hotovou ji vyklopíme na mřížku a propíchneme špejlí na několika místech, do kterých kápneme rum nebo citronovou šťávu. Nakonec celou bábovku polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

 

 

 

 

vyobrazeníBanánová bábovka II.
kategorie: bábovky

Ingredience:
250 g tuku /Hera/
250 g jemného krystalu
250 g polohrubé mouky
250 g rozmixovaných banánů /cca 4 středně velké/
4 vejce
1 pečivový prášek
1 vanilkový cukr

 

Příprava:
Rozehřejeme troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.

Třeme tuk s cukrem, postupně vmícháme žloutky. Přidáme rozmixované banány a střídavě mouku, smíchanou s pečpr a vanilkou, a sníh ze 4 bílků.

Vlejeme do formy, pečeme ve střeně vyhřáté troubě.

PS1: Můžete upéct na plechu, na tento ovocný piškot pokládejte na plátky nařezané banány a polejte čokoládovou polevou.

PS2: Můžete použít i jiné měkké ovoce. Tímto způsobem likviduju taky "loňské" zavařeniny meruněk.

vyobrazeníBanánovo- kávová bábovka<

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am  EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode