Spousta malých skutků činí život velkým.

Sýrové orgie

ROMADUR

ROMADUR S VEJCI: Sýr Romadúr nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou. Podáváme jako sýrovou omeletu s bramborovou kaší.

SALÁT S ROMADÚREM: Sýr Romadúr nakrájíme na malé kousíčky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí.

ROMADURŮV DECH: Na sádle opečeme topinky, osolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek Romadúru, přidáme plátek másla obalený ve sladké paprice a ozdobíme petrželovou natí.

NAKLÁDANÝ ROMADUR:  2 Romadúry, 2 čtverečky taveného sýra, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo. Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.

HERMELÍN

HERMELÍNOVÉ KARBANÁTKY: Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 Hermelíny. Osolíme, opepříme, dochutíme Vegetou a přimícháme 3-5 vajec. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

NALOŽENÝ HERMELÍN: 3 Hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár dní uležet.

 HERMELÍN V BRAMBORÁKU: Hermelín se zeleným pepřem plošně rozkrojíme a obalíme v klasickém bramborákovém těstě (ze syrových brambor). Smažíme v rozpáleném tuku.

SÝROVÉ KARBANÁTKY: 2 Hermelíny, 2 dl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, kmín, pepř, sůl. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku. Jsou dobré s brambory, polité tatarkou, nebo jen s černým chlebem.

OHNIVÝ HERMELÍN: Hermelín plošně rozkrojíme a obalíme v ostrém kečupu s utřeným česnekem. Potom obalíme v trojobalu a usmažíme.

HERMELÍN V MIKROVLNCE: Uvařené brambory nakrájíme, urovnáme na talíř, trochu zakápneme olejem. Hermelín rozkrojíme a řeznou stranou položíme na brambory. Vršek potřeme kečupem nebo pikantní hořčicí. Brambory zdobíme cibulí nakrájenou na kolečka, osminkami rajčat a zelenou petrželkou. Celý talíř dáme na 2 minuty do mikrovlnky na plný výkon. Po ohřátí podáváme s tatarskou omáčkou.

PLNĚNÝ HERMELÍN: Hermelín, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nastrouhaných ořechů, drcený kmín, sůl. Hermelín rozpůlíme, opatrně vydlabeme. Měkkou část sýra smícháme s máslem, utřeným česnekem, ořechy, ochutíme kmínem a osolíme. Naplníme, spojíme a zabalíme do alobalu. Necháme v chladu 2 dny uležet. Krájíme na dílky, párátkem spíchneme s hroznovým vínem.

SMAŽENÝ HERMELÍN V PIVNÍM TĚSTÍČKU: Hermelín rozpůlíme. Ze 2 vajec, 1/2 hrnku piva a hladké mouky (podle potřeby) vymícháme těstíčko. Osolíme, ochutíme utřeným česnekem a grilovacím kořením. Plátky sýra namáčíme v těstíčku a prudce osmažíme v rozpáleném tuku.

DOBŘE NALOŽENÝ „HERMELÍN“: 2 Hermelíny, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, naložená červená paprika, grilovací koření, koření Tabasco. V oleji rozmícháme grilovací koření, Hermelín rozpůlíme každé kolo potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nadrobno nakrájíme, rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice dáme díl cibule, nakrájenou papriku, položíme kolo Hermelínu a zakapeme Tabascem. Položíme další vrstvu cibule, papriky - vrstvíme až do konce a vždy nesmíme zapomenout zakapat Tabascem. Zalijeme olejem s grilovacím kořením a láhev uzavřeme. Necháme 5 dnů v chladu uležet.

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA: 2 Hermelíny, 100 g měkkého salámu, 2 vařená vejce, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 1 malá tatarská omáčka, 1 malá majonéza, mletý pepř, sůl. Sýr, salám, vejce, cibuli a okurky pomeleme nebo jemně nakrájíme. Přidáme tatarskou omáčku, majonézu a dobře promícháme. Necháme chvíli v chladničce proležet.

HERMELÍN S TAJEMSTVÍM: Hermelín rozkrojíme, mezi půlky vložíme 2 plátky šunkového salámu a mezi salám kompotovaný ananas nakrájený na malé kousky. Obalíme 2x v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo hranolky

NAKLÁDANÝ HERMELÍN: Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nálevem z Moravanky.

SALÁT Z HERMELÍNU: 2 Hermelíny, 50 g salámu, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice. Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Salát podle chuti okyselíme octem a necháme proležet.

HERMELÍNOVÝ SALÁT S VEJCI: Hermelín, 150-200 g šunkového salámu, 4 vejce uvařená na tvrdo, 1 malá cibule, 1 majonéza, podle chuti trochu nálevu z okurek, pepř, sůl. Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, osolíme, opepříme.

PLNĚNÝ HERMELÍN: Hermelín z jedné strany nařízneme, vnitřní část vydlabeme, vnitřek utřeme s 1 smetanovým sýrem, 1 stroužkem česneku, lžící strouhaných ořechů, ochutíme pepřem. Naplníme hmotou a přiklopíme.

ZAPEČENÁ HERMELÍNOVÁ SLUNÍČKA: Zapékací misku silně vymažeme máslem, rozložíme rozkrájené Hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme mletou paprikou, mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra Eidam. V sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, pokropíme mlékem. Zapékáme při 100-120 °C, až vejce ztuhnou. Ozdobíme petrželkou a rajčaty.

MŇAMKA: 4 krabičky Hermelínu, 15 kuliček jalovce, sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje. Všechno koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké plátky, Hermelíny rozřežeme na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek Hermelínu, posypeme kořením, poklademe česnekovými plátky, zakapeme olejem. Na poslední kolečko položíme bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.

NALOŽENÝ HERMELÍN:  3 Hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár dní uležet.

SMAŽENÝ ŽAMPIONOVÝ HERMELÍN: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem, přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené Hermelíny trochu vydlabeme, naplníme studenou žampiónovou směsí, přitiskneme a necháme v chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek v trojobalu a rychle smažíme v rozpáleném oleji.

KULATÉ PŘEKVAPENÍ: 2 sýry Hermelín, 100 g másla, špetka soli. Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do kousku směsi balíme olivy, kousky ananasu, pomeranče a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky jsou dobré i bez náplně.

HERMELÍNOVÉ KOULE: Hermelín, 90 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, hrst sekané pažitky (petrželky). Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, strouhaný Hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule, obalujeme v sekané petrželce.

HERMELÍN S PEPŘEM: 2 Hermelíny, 2 lžíce másla, lžička mletého pepře, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů nebo mandlí, zelená petrželka. Sýry naplocho rozřízneme a opatrně vydlabeme. Vydlabaný vnitřek sýru utřeme s máslem, pepřem, česnekem a sekanými ořechy. Naplníme půlky Hermelínu, přiklopíme a dáme vychladit. Povrch sýru potřeme slabě máslem, posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou a krájíme asi 16 dílků z každého sýra. Podáváme s ozdobnými šavličkami.

SMAŽENÝ HERMELÍN S BANÁNEM: Hermelín na plocho rozřízneme a každou půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme. Banán nakrájíme na 1/2 cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na jednotlivé díly smaženého Hermelínu položíme plátek dušeného banánu, ozdobíme lžičkou kompotovaných brusinek a podáváme s topinkami.

ŠUNKOVÉ ZÁVITKY S HERMELÍNEM: Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka, odstavíme, přidáme strouhaný Hermelín a zamícháme. Touto nádivkou plníme plátky drůbeží šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku vysmažíme. Podáváme teplé s brambory, bramborovou kaší, nebo taky studené.

ROZPEČENÝ HERMELÍN: Na alobal pomazaný olejem položíme podélně rozkrojený Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.

NAKLÁDANÝ HERMELÍN: 2 Hermelíny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 lžičky provensálského koření několik kuliček pepře. Sýr nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek na jemné plátky. Vhodnou sklenici střídavě plníme Hermelínem, cibulí a česnekem. Zároveň prosypáváme kořením, přidáme celou feferonku a pepř. Naplněnou, upěchovanou sklenici zalijeme olejem, zavíčkujeme.  Necháme několik dnů rozležet.

SMAŽENÝ LANČMÍT S HERMELÍNEM:1 konzerva Lančmítu, 2 sýry Hermelín. Lančmít otevřeme na obou koncích a obsah vytlačíme na prkénko. Nakrájíme na 8 koleček. Mezi dva plátky lančmítu vložíme rozpůlený Hermelín, spíchneme párátkem a obalíme v hladké mouce. Z mléka, vejce a polohrubé mouky vyšleháme těstíčko, ve kterém obalujeme připravený lančmít. Ihned smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

SMAŽENÝ HERMELÍN S ANANASEM: Hermelín rozkrojíme, na každou půlku položíme plátek šunky a drobně nakrájený kompotovaný ananas. Půlky přiklopíme, dvakrát obalíme v trojobalu a rychle usmažíme. Podáváme s hranolky.

                                  EIDAMSKÁ CIHLA

OHNIVÉ MEČE: Libovolné množství tvrdého sýra nakrájíme na kostičky. Vložíme do mikroténového sáčku, zasypeme lžičkou sladké papriky a rozetřeným česnekem. Sáček důkladně protřepeme, neprodyšně uzavřeme a uložíme do ledničky. Před příchodem návštěvy kostičky sýra nabodneme na napichovátka ve tvaru mečů, urovnáme na podnos a servírujeme k pivu nebo vínu.

PIKANTNÍ SÝROVÝ SALÁT: 300 g sýra Eidam, 70 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, 100 g majonézy, 100 g smetany. Sýry a šunkový salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy a spojíme majonézou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.

SMAŽENÉ PALAČINKY SE SÝREM: Z vajec, mouky, mléka a soli si připravíme slané těsto a upečeme tenké palačinky. Do nich zabalíme tenké plátky sýra. Takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.

SMAŽENÝ SÝR PO ITALSKU: 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce. Vymícháme hladké těstíčko. Plátky tvrdého sýra namočíme nejprve jednou stranou v těstíčku, protáhneme strouhankou a stejným způsobem obalíme i druhou stranu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

SÝROVÉ ČTVEREČKY SE SEZAMEM: 250 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 125 g Ramy, 2 vejce, sezamové semínko, sůl. Do proseté mouky dáme Ramu, sýr, vejce, sůl a zpracujeme těsto. V chladu necháme půl hodiny odležet. Potom je rozválíme a vykrajujeme čtverečky, které na plechu potřeme vejcem, sypeme sezamem a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C.

SÝROVÉ SMAŽENKY: 1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl. Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku. Osolíme a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme na plát o tloušťce 5 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme na obdélníčky a smažíme v horkém oleji dozlatova. Je to vhodná příloha k různým zeleninovým salátům, k pivu, vínu.

SVÁTEČNÍ SÝROVÝ SALÁT: 250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.

SÝROVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY:250 g sýra Eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř. Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.

UHERSKÁ ROLÁDA: Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama). Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.

OSTRÁ SÝROVÁ ROLÁDA: Silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie. Sýr nahřejeme nad párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod.

PESTRÉ SÝROVÉ CHUŤOVKY: 300 g sýra Eidam, 2 lžičky sladké papriky, lžička kari koření, mandarinky, banán, pomeranč, jablko. Sýr nakrájíme na kostičky, papriku a kari dáme na talířek a kostky sýra v něm obalíme. Ovoce nakrájíme na dílky. Párátky připichujeme k sýru kousky ovoce. Vytvoříme tak pestrou barevnou kombinaci.

ROLOVANÝ SÝROVÝ ŘÍZEK: Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem. Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší, hranolky a zeleninovou oblohou.

SÝROVÉ FERRERO ROCHER: 400 g tvrdého strouhaného sýra, 1 měkký tavený sýr. Tvrdý sýr smícháme s měkkým sýrem, aby vznikla hmota, ze které můžeme tvarovat kuličky. Množství rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kečup. Do druhé vmícháme jemně nastrouhaný a citrónovou šťávou ochucený křen. Do třetí vmícháme utřený česnek. Do kousku hmoty zabalíme oloupanou mandli, tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhané kokosové moučce. Před podáváním necháme vychladit.

PLNĚNÉ SÝROVÉ ŠÁTEČKY: Rajčata rozkrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a použijeme do náplně. Kolečky prostrčíme plátkový sýr stočený do trubičky a naplněný z každé strany různou nádivkou. 100 g brynzy rozetřeme s kouskem másla a zjemníme trochou mléka. Jednu polovinu ochutíme mletou červenou paprikou a dužinou z rajčat, druhou polovinu ponecháme bílou, přidáme pouze sekanou petrželku.

SÝROVÝ KOŠÍČEK: Na pánvičku položíme malou kovovou bábovičku. Ve vodě rozehřejeme plátek tvrdého sýra (kulatého), ještě horký položíme na bábovičku a necháme vychladnout. Naplníme ji salátem z bílého jogurtu rozšlehaného s plísňovým sýrem, přidáme jemně nastrouhaný celer a jablka. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, ozdobíme ořechy a zelenou petrželkou.

SÝROVÝ ŠPÍZ SE SLANINOU: 300 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam), 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky, chléb. Silnější kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.

ŠVÝCARSKÉ RAŽNIČI: 200 g šunky vcelku, 150 g sýra Eidam nebo Ementálu, 1-2 vejce, strouhanka (nebo čerstvé rohlíky). Šunku a sýr nakrájíme na přibližně stejně velké kostky a napichujeme je střídavě na jehlu. Obalujeme v rozšlehaných vejcích a nastrouhaném čerstvém pečivu (je chutnější než strouhanka ze suchého pečiva, méně saje tuk). Obalování opakujeme. Smažíme rychle v rozpáleném oleji nebo na sádle, podáváme s bramborem nebo chlebem.

SÝROVÉ KOSTKY: 250 g sýra Eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů. Sýr nakrájíme na úhledné kostky, ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříškách. Podáváme napíchnuté na párátku jako chuťovku k vínu.

SÝROVÉ KORNOUTY S KEČUPOVÝM KRÉMEM: 150 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 50 g kečupu, trocha soli, cukru a ušlehané šlehačky. Tvaroh utřeme s máslem, kečupem. Osolíme, osladíme podle chuti a vmícháme šlehačku. Tence nakrájené plátky sýra Eidam svineme do kornoutu, naplníme kečupovým krémem. Na mísu narovnáme špičkami do středu, ozdobíme zelenou petrželkou.

SMAŽENÉ RÝŽOVO-SÝROVÉ KULIČKY: 2 hrnky uvařené rýže, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, mletý pepř, sůl. Studenou, uvařenou rýži smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme.  Lžící tvarujeme malé kuličky, obalíme je ve strouhance a na rozpáleném oleji usmažíme do růžova. Podáváme s tatarskou omáčkou, ochucenou majonézou.

SMAŽENÉ SÝROVÉ MŇAM: 150 g nastrouhaného sýra Cihla, 150 g nastrouhaného sýra Niva, 100 g uzeného masa (uzená žebírka apod.), 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky. Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.

SÝROVÁ JEHLA: Plátky chleba a tvrdého sýra nakrájíme na trojúhelníčky. Střídavě napichujeme na špejli. Obalíme v hladké mouce a rozšlehaných žloutcích a smažíme v rozpáleném oleji. Smažíme rychle a během smažení otáčíme.

SÝR V ANGLICKÉ SLANINĚ: Tvrdý sýr nakrájíme na obdélníčky, zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem. Potom obalíme v trojobalu jako řízek a na tuku smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

SÝROVÝ ZÁVITEK: Na plátek šunky položíme plátek sýra. Svineme, zajistíme párátkem a obalíme v těstíčku z mouky a vajec. Smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, obalíme také v těstíčku z hladké mouky a vajec a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme jako přílohu společně s bramborovými hranolky, ďábelskou nebo tatarskou omáčkou.

PIVNÍ SÝR: 200 g tvrdého sýra, pivo podle potřeby, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme pivo a umícháme hustější pomazánku. Okořeníme, osolíme a mažeme na plátky chleba. Zapečeme v troubě. Zdobíme zeleninou a ihned podáváme.

SMRAĎOCH: 200 g cihly, 200 g droždí, 2 vejce, 1 velká cibule, 3 velké papriky, sůl, pepř. Na 2 lžících oleje osmažíme cibulku a přidáme rozdrobené droždí. Rozmícháme a jakmile se droždí rozpustí, nasypeme papriky nakrájené na drobné kostičky. Stále mícháme, až droždí začne houstnout, rozklepneme 2 vejce, osolíme a opepříme. Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Odstavíme a vmícháme nastrouhaný sýr. Mažeme na chleby a veku.

SMAŽENÉ SÝROVÉ KULIČKY: 8 bílků, 250 g nastrouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl. Do pevně ušlehaného sněhu (osolíme, opepříme) opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící nabíráme menší množství sýrové hmoty a postupně smažíme v rozpáleném oleji. Na pánev klademe jen malé množství, protože kuličky smažením nabudou.

ŠUNKOVÉ ŘEZY SE SÝREM:5 podlouhlých plátků šunky, 4 tenké plátky sýra, 180 g másla, sůl a kompotované ovoce na ozdobu. Změklé máslo ušleháme do pěny, osolíme a potřeme plátky šunky a plátky sýra. Potom je střídavě skládáme na sebe, vložíme mezi dvě prkénka a necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na řezy, ozdobíme zbylým máslem a ovocem.

RYCHLÁ SMRADLAVÁ OMELETKA:100 g sýra Eidam, 1 tvarůžek, 1 vejce. Smícháme nastrouhaný sýr Eidam a strouhaný tvarůžek. Vmícháme vejce a rozetřeme na horkou pánev vymazanou tukem. Omeletku opečeme po obou stranách, na talíři pokapeme kečupem.

VAJÍČKOVÝ SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU: 200 g tvrdého sýra, 100 g šunky, 4 sterilované okurky, 100 g křenové majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 5 natvrdo uvařených vajec, mletý pepř, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s jemně nakrájenou šunkou a okurkami. Spojíme majonézou ochucenou hořčicí a vmícháme nasekaná vejce. Osolíme, opepříme a podáváme s pečivem.

SÝROVÝ SALÁT: 200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, 1 cibule, 1 červená paprika (může být i sterilovaná), lžíce oleje, česnek, majonéza, bílý jogurt. Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji. Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, zjemníme majonézou. Sýr nakrájíme na kousky, přidáme orestovanou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku. Promícháme a necháme několik hodin odležet.

SÝROVÉ KOULE: 250 g nastrouhaného sýra, 100 g nastrouhaného měkkého salámu, 60 g másla, 1 lžička sardelové pasty, 2 nastrouhaná vejce, trocha hořčice. Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme ve strouhaném sýru, necháme v chladu ztuhnout.

SÝROVÉ HRANOLKY: Do hlubší vymazané nádoby rozložíme 450 g mražených hranolek a posolíme je.  4 žloutky smícháme se 2 lžícemi hl.mouky, 100 g strouhaného sýra, trochou soli, 100 ml mléka, 200 ml kysaná smetany a sníh z bílků. Vylijeme na hranolky a pečeme asi 15-25 min.

SÝROVÉ TYČINKY: 200 g hl.mouky, 150 g 100% tuku, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 1/2 lžíce jedlé sody – ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme, potřeme bílkem, posypeme různým kořením (kmín, mák, kari, paprika, gril.koření), nakrájíme proužky a upečeme dorůžova.

SÝROVÁ ROLÁDA: 300 g eidam. cihly vaříme v mikrotén. sáčku 15-20minut. Vyděláme, teplé rozválíme na velký plát, potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Krájíme na plátky. Náplň: 2 měkké sýry, 300 g salámu na kostičky, 120 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule nakrájená najemno, sekaná petržel nebo pažitka, červená paprika, sůl - vše smícháme.

NIVA

NIVA V ŠUNCE A TĚSTÍČKU: 4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.

SÝROVEC: 8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g sýra Niva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na plátky a v míse okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme. Brambory dáme do zapékací misky. V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou bazalkou. V troubě pečeme asi 10 minut. Brambory můžeme prokládat šunkou, salámem nebo brokolicí. Je to dobré, když se opékají vuřty, párky, maso. Zkrátka dobrá příloha k očouzenému masíčku. Chce to zásobu pití.

FALEŠNÉ KARBANÁTKY: 150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.

OVOCNÝ SALÁT SE SÝREM: 150 g Nivy, 100 g Hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč, 1 banán, 100 g hroznů, 1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy. Všechny suroviny nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazený.

NIVOVÉ KOŠÍČKY: 150 g třené Nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou paprikou.

PLNĚNÉ KULIČKY NIVA: 100 g sýra Niva, 1/2 balíčku žervé nebo Lučiny, 80 g másla, hrstka ořechů. Máslo utřeme s Lučinou, přidáme nastrouhanou Nivu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, do středu vmáčkneme čtvrtku vlašského ořechu nebo lískový oříšek a obalíme v mletých oříškách. Ozdobíme kouskem kapie, okurky a připíchneme bodlem. Před podáváním uložíme do chladničky.

SÝROVÉ KOULE: Strouhaný Eidam, strouhaná Niva, tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl. Ze směsi tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme do kornoutu ze šunky nebo salámu.

PIKANTNÍ SÝROVÉ KULIČKY: 100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme na

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.08.2009 13:25

Firefox 3

  Nový Firefox opravuje desítky chyb, některé z nich jsou kritické Společnost Mozilla uvolnila pro všechny uživatele novou aktualizaci internetového prohlížeče Firefox 3. Ten opravuje neskutečně velké množství chyb, které byli schopni vývojáři u starší verze schopni zachytit. Z celkového...
04.08.2009 20:44

Pozor na KFC.....

Australské děvče ochrnulo po jídle v KFC   Rodiče jedenáctileté australské dívky zažalovali mezinárodní řetězec rychlého občerstvení KFC a požadují odškodné deset miliónů australských dolarů (přes 150 mil. Kč) za to, že jejich dcera po obědě v jedné z jeho restaurací skončila na...
26.06.2009 10:34

Nájemné v roce 2010

Nájmy se od ledna 2010 zvýší až o tisíc korun měsíčně Regulované nájemné od ledna opět v řadě obcí prudce vzroste - o stovky až tisíc korun měsíčně, někdy i více. A to i přesto, že parlament na počátku letošního roku prodloužil pro většinu domácností deregulaci činží o dva roky, tedy do roku...
10.06.2009 07:57

Pozor na falešné plynaře.....

Českem křižuje falešný plynař a okrádá lidi Falešný montér plynáren se pohybuje po celém území republiky a pod záminkou přeměření hlavního uzávěru plynu nebo kontroly plynoměru inkasuje od zákazníků finanční hotovost. Právu to sdělil Jiří Bezděk, tiskový mluvčí společnosti RWE Distribuční...
13.05.2009 20:36

Jak na letní průjmy......

Léčba letních průjmů Poznal to snad každý. Příjemnou letní dovolenou zkomplikoval průjem. Příčina bývá stejná - pobyt v cizím prostředí a mnohdy nižší hygiena při pobytu v přírodě nebo cizí zemi, setkání s cizími mikroorganismy, které způsobí obvykle méně závažnou střevní infekci. Několik dní...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode