Spousta malých skutků činí život velkým.

 

 

   POLÉVKY

 

 

 

 

Levná pivní polévka

1/2 litrů světlého piva, 1/2 litru vývaru, 250 gramů kysaného zelí, 100 gramů uzeného bůčku, 1 cibule, 4 menší klobásky, pálivá paprika, pepř, sůl, trocha veky, olej

Pivo, vývar a kysané zelí dáme do hrnce a vaříme. Bůček si nakrájíme na kostičky, cibulku nasekáme a společně osmažíme. Klobásu nakrájíme na kolečka. Bůček s cibulí a klobásu přihodíme do polévky a spolu povaříme. Veku (nebo rohlíky či housky) nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Polévku podáváme s osmaženým pečivem.

 

Švýcarská sýrová polévka

1 cibule, 30 gramů másla, 20 gramů mouky, 3/4 litru mléka, 1/8 litru bílého vína, muškátový oříšek, 1 krajíc tmavého chleba, 80 gramů nastrouhaného ementálu, 1/2 skleničky smetany na šlehání, sůl, bílý pepř

Nasekanou cibuli na másle zesklovatíme, pak poprášíme moukou a vše rozmícháme s mlékem a vínem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a poté vsypeme nastrouhaný ementál a vaříme až do rozpuštění sýra. Mezitím tmavý chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme. Do polévky nakonec nalijeme smetanu, necháme přebublat a podáváme s osmaženým chlebem.

 

Prostá žampionová polévka

250 gramů žampionů, 1/2 citronu, 1,3 litru zeleninového vývaru, 1 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 1 lžíce zelené petrželky, sůl, pepř

Žampiony očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, dáme žampiony a dusíme je deset minut. Pak je zalijeme vařícím vývarem, dochutíme solí a pepřem a vaříme půl hodiny na malém plaménku. Z másla a mouky si uděláme jíšku, romícháme ji se třemi lžícemi vody, přidáme do polévky a vaříme pět minut. Před podáváním přisypeme zelenou petrželku.

 

Postní boršč

1 kilogram červené řepy, 50 gramů sušených hub, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 1 bobkový list, anglické koření, stroužek česneku, citronová šťáva, sůl, cukr, pepř

Houby opláchneme, namočíme v litru vody, uvaříme, vývar slijeme a zachováme. Řepu i zeleninu zloupeme, celou zeleninu a polovinu řepy nakrájíme na kostičky, zalijeme houbovým vývarem, přidáme půl litru vody, koření a vaříme hodinu. Mezitím zbylou řepu nastrouháme, vymačkáme z ní šťávu a okyselíme ji. Uvařený boršč přecedíme, přidáme okyselenou šťávu z řepy, dochutíme solí, cukrem (lze nahradit medem) a pepřem a uvedeme do varu. Můžeme podávat s nakrájenými uvařenými houbami a nebo například také s nějakými těstovinami neplněnými masem.

Hladká česneková polévka

5 stroužků česneku, 7 brambor, 1-2 kostky vývaru, lžička tymiánu, sklenička hustší smetany, olej

Česnek oloupeme, nasekáme na drobno a krátce osmažíme na oleji. V litru a čtvrt vody rozpustíme kostku vývaru, přidáme oloupané a nakrájené brambory a česnek. Když bramobry budou měkké, tak vše rozmixujeme, přilijeme sklenici smetany, přidáme tymián a chvilku česnekovou polévku povaříme.

 

Krémová pórková polévka

3 hezké pórky (jen bílá část), 2 brambory, 1 litr zeleninového vývaru, 250 ml mléka, 120 ml hustší smetany, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek, zelená petrželka

Pórky očistíme, opláchneme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo, podusíme v něm nakrájený pórek, ale opatrně, aby se nepřipálil. Po pár minutách přidáme oloupané a nakrájené brambory, promícháme a přidáme vývar. Vaříme na malém ohni a když budou brambory měkké, rozmixujeme polévku na hladký krém spolu s mlékem. Okořeníme, případně osolíme, přidáme smetanu a za stálého míchání necháme projít varem. Krémovou pórkovou polévku podáváme posypanou zelenou petrželkou (lze ale i docela úspěšně ji nahradit nasekanou pažitkou).

Blesková cibulová polévka

5 středních cibulí, 3 kostky vývaru, stroužek česneku, oregano, bazalka, lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, olej

V hrnci uvedeme do varu dva litry vody a rozpustíme v nich vývar (samozřejmě můžeme prostě jen ohřát vývar který nám zbyl například z předchozího dne). Cibuli nasekáme na drobno, osmažíme na oleji a přidáme spolu s rajským protlakem, utřeným nebo vymačkaným česnekem do polévky. Osolíme, okořeníme a povaříme deset minut. Cibulovou polévku podáváme s osmaženou houstičkou.

Jemná květáková polévka

200 gramů květáku, 3 brambory, 1 menší mrkev, 1 litr vývaru, 1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, muškátový oříšek, pepř, sůl, zelená petrželka

Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme, mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Vývar uvedeme do varu a vhodíme do něj květák, brambory a mrkev. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně dvacet minut. Máslo rozpálíme, dáme do něj mouku a uděláme světlejší jíšku, kterou přidáme do květákové polévky a chvíli povaříme. Na konci ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí, promícháme a podáváme. Na talířích květákovou polévku posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Avgolemono

6-7 skleniček kuřecího vývaru, 1/2 skleničky drobnějších těstovin, 3 vejce, šťáva ze 2 citronů, sůl, čerstvě nadrcený pepř, několik plátků citronu na ozdobu

Těstoviny uvaříme ve vývaru podle návodu. Když jsou uvařené, vývar odstavíme. Vajíčka ušleháme spolu s citronovou šťávou a lžící studené vody. Pak postupně přimícháme tří lžíce horkého vývaru, vejce vlijeme do polévky, okořeníme solí a pepřem a promícháme. Ihned polévku podáváme ozdobenou plátky citronu.

Kulajda s houbami

1/2 kilogramu hub (nejlepší jsou různé čerstvé hříbky ale lze použít i jiné nebo namočené sušené), 4 brambory, 2 cibule, 50 gramů mouky, 150 ml mléka, 200 ml zakysané smetany, máslo, vývar, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kmín

V hrnci na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, tak ji zalijeme vývarem, přidáme nakrájené houby, sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření, oloupané a nakrájené brambory a vaříme dokud brambory nejsou téměř měkké. Pak přidáme mouku rozkvedlanou ve mléku, povaříme deset minut a na konci do kulajdy přidáme zakysanou smetanu a necháme přebublat. Kulajdu již na talířích případně dochutíme troškou octa a posypeme nasekaným čerstvým koprem, také se kulajda často podává s uvařeným vajíčkem.

Hrachovka s hovězím

500 gramů hovězího, 500 gramů hrachu, 1 kedlubna, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, pepř, sůl

V jednom hrnci vaříme přes noc namočený hrách spolu s hovězím masem. Pak přidáme nakrájený kedluben, mrkev, celer a petržel. Když maso i hrách jsou měkké, vše vyndáme, maso nakrájíme na malé kousky. Zeleninu a hrách propasírujeme zpátky do polévky. Pak si na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, dáme ji do polévky, povaříme, ochutíme ji utřeným česnekem, případně osolíme, opepříme, vrátíme maso a polévku ještě prohřejeme.

Držková polévka z kalamárů

250 gramů kalamárů, 2 mrkve, petržel, 2-3 střední cibule, 1 litr hovězího vývaru, sůl, pepř, majoránka, muškátový oříšek, sladká paprika, 3 lžíce mouky, máslo

Kalamáry namočíme do slané vody a pak nakrájíme na tenké nudličky. Ty potom ještě v další osolené vodě 15 minut povaříme. Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu (jen petržel si tam nastrouháme), necháme si trochu nakrájené cibule.  Kalamáry necháme okapat, přidáme do vývaru, okořeníme pepřem, majoránkou, muškátovým oříškem a solí a tři čtvrtě hodiny povaříme. Pak přidáme zásmažku z másla, zbylé cibule a mouky a ještě chvíli vše povaříme.

Blesková sýrová polévka

1,5 litru vývaru nebo vody, 4 tavené sýry (každý 100 gramů), 100 gramů šunky nebo libového uzeného bůčku, 2 nakrájené na kostičky cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, osmažená nakrájená na kostičky houska, sůl, pepř

Šunku nakrájíme na malé nudličky a spolu s nakrájenou cibulí a česnekem osmažíme na másle. Zalejeme vývarem, přidáme tavené sýry, chvíli vaříme a osolíme a okořeníme. Podáváme s větším množstvím osmažené housky nebo veky. Jestli používáme místo vývaru vodu, tak je lepší ji povařit s masoxem či bujónem.

Kukuřičná polévka

1,5 litru vývaru (nejlépe drůbežího), 2 konzervy kukuřice (nebo 4 uvařené a vyloupané kukuřice),  2 střední cibule, 1 zelená paprika, 200 gramů libovějšího uzeného bůčku, sůl, pepř

Bůček nakrájíme na nudličky a osmažíme v hrnci do křupava. Vyndáme ho a na vysmaženém tuku udusíme nakrájenou cibuli a papriku. Přidáme kukuřici, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Okořeníme podle chuti.

Babiččina kuřecí polévka s krupicí

1 kuřecí prso, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1/4 pórku, 1 bobkový list, 2 nové koření, 1 kostka slepičího bujónu, 6 lžiček krupicové kaše, 2 žloutky, 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Kuře, očištěnou  zeleninu, bobkový list, nové koření a bujón zalijeme vodou a vaříme 40 minut. Vyndáme zeleninu a maso, vývar přecedíme, zasypeme krupicí a povaříme 5-10 minut. Mrkev nakrájíme na kolečka a kuřecí prsa na plátky. Žloutky rozmícháme v troše vývaru  a vlijeme zpět do polévky. Na talíře položíme kuřecí maso a mrkev a zalijeme je polévkou, kterou dozdobíme zelenou petrželkou.

 

Slepičí polévka se šunkou a vejci

¼ slepice, kousek mrkve, celeru a petržele, 1 malá cibule, 100 gramů šunky, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek natě libečku nebo celeru, sůl, pažitka, 1 a ¼ litru vody.

Očištěnou slepici vložíme do studené vody,osolíme, přidáme pepř, nové koření, libeček (nebo celerovou nať) a na malém plaménku přivedeme k varu. Příkon tepla zmírníme a vaříme pod pokličkou, až slepice změkne. Asi 20 minut před koncem varu přidáme zeleninu a cibuli. Měkkou slepici vyjmeme, maso obereme z kostí, nakrájíme na nudličky, vývar procedíme, přidáme maso, šunku nakrájenou také na nudličky a přihřejeme k varu. Na talíře vložíme půlku vejce, zalijeme je polévkou, posypeme drobně nakrájenou pažitkou a podáváme.

 

Bílá drůbková polévka

Drůbky z jednoho kuřete (nebo ze slepice, husy či kachny), kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 40 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 2 dl mléka, 40 gramů polévkových těstovin, celý pepř, muškátový květ, pažitka, sůl, masox, 1,4 litru vody.

Očištěné drůbky zalijeme vařící vodou, osolíme, přidáme celý pepř a vaříme pod pokličkou, až změknou. Ke konci varu přidáme očištěnou zeleninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji proceděným a prochladlým vývarem, dobře rozšleháme a povaříme 15 minut. Do vařící polévky vsypeme těstoviny, polévku zamícháme a vaříme ještě 5 minut. Doplníme ji mlékem, vykostěným a pokrájeným masem z drůbků , mrkví nakrájenou na kostičky a necháme přejít varem. Dochutíme ji muškátovým květem a masoxem a při podání posypeme drobně pokrájenou pažitkou.

 

Dršťková polévka po milánsku

 250 gramů vařených nakrájených dršťek, 50 gramů šunky, 20 gramů slaniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, petrželka, šalvěj, mletý pepř, 50 gramů strouhaného tvrdého sýra, masox, sůl.

Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, osmažíme na ní drobně pokrájenou cibuli, a česnek, přidáme lístky šalvěje a nakrájenou petrželku a opět osmažíme. Ke směsi přidáme nakrájené dršťky a rajčatový protlak, vše zalijeme vývarem z masoxu a ještě povaříme. Polévku opepříme, osolíme, sejmeme z plotýnky a před podáním vmícháme nakrájenou šunku a strouhaný sýr.

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.01.2009 20:24

novinka od ŠKODOVKY

  Autonovinky 2009: start do nejisté doby   Nic není definitivní. To dnes platí ve světě aut víc než kdy jindy. Kdo ví, jestli ještě na konci roku budou některé značky existovat. Ohlášené novinky už automobilky ale asi na trh uvedou; stály je moc peněz a energie. Česko se v novém roce...
11.01.2009 22:00

CO DĚLAT PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ...DŮLEŽITÉ...

Co dělat při dopravní nehodě: velký průvodce novinkami   Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny...
11.01.2009 10:05

Škoda Tudor II

Češi touží po kupé škodovky: Škoda Tudor dvakrát jinak Čtvrtá modelová řada mladoboleslavské automobilky bude velkoprostorová - to už je jisté. První "roomsterovaté" škodovky se začnou prohánět po silnicích v roce 2006. Kam by pak měla tuzemská automobilka zaměřit svou...
04.01.2009 22:10

PRO ŘIDIČE

Doporučuji každému řidiči a i tomu kdo si hodlá ř.p. udělat.Sám jsem se divil kolik jsem toho už zapomněl a to za volantem sedím denno denně. ...
28.12.2008 14:23

aktuální novinky

  Novinky.cz

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode