Spousta malých skutků činí život velkým.

Jak na letní průjmy......

13.05.2009 20:36

Léčba letních průjmů

Poznal to snad každý. Příjemnou letní dovolenou zkomplikoval průjem. Příčina bývá stejná - pobyt v cizím prostředí a mnohdy nižší hygiena při pobytu v přírodě nebo cizí zemi, setkání s cizími mikroorganismy, které způsobí obvykle méně závažnou střevní infekci. Několik dní trvající obtíže pak pokazí kus zaslouženého odpočinku. Průjem je obvykle reakcí na škodlivý podnět. Organismus se zvýšenou činností střev snaží zbavit škodlivin přijatých potravou. Tento článek by chtěl dát tip, jak se na tyto cestovatelské komplikace připravit a čeho se na cestách vyvarovat. U jednotlivých účinných látek jsou uvedeny dostupné léčivé přípravky.

Obecné zásady

V prvé řadě je nutné uvědomit si, že příčinou cestovních průjmů bývá nedostatečně tepelně zpracované jídlo a voda. V teplém počasí se též potraviny dříve kazí a jejich konzumace i po převaření může způsobit zažívací potíže. Proto konzumujte potraviny co nejdříve po přípravě a neskladujte je. Zejména při pobytu v rozvojových zemích nejezte potraviny v syrovém stavu a vodu pijte pouze po převaření. Ovoce a zelenina musí být důkladně omyty nezávadnou pitnou vodou. Zdrojem infekce může být i led přidávaný do chlazených nápojů (samotné limonády jsou většinou vyráběny za přísných hygienických podmínek). Protože i přes hygienická opatření musíme s průjmem na cestách počítat, je vhodné se na něj připravit.

Medicinální uhlí (Carbo medicinalis, Carbocit, Carbosorb, Carbotox)

Osvědčeným prostředkem je staré dobré medicinální uhlí. Má schopnost na sebe vázat různé látky a používá se proto k čištění žaludku a střev od škodlivin. Dobře působí i při nadměrné tvorbě střevních plynů. Užívají se 2-4 tablety vícekrát denně. Tablety se mají buď rozkousat, nebo rozdrtit a rozmíchat ve sklenici vody. Pro jejich absorpční schopnost je třeba počítat s tím, že může snížit až úplně vyrušit účinek současně podaných léčivých přípravků. Proto je při užívání potřeba zachovat časový odtup nejméně jedné hodiny.

Diosmectit (Smecta)

Shodné působení jako medicinální uhlí má i diosmectit. Obsah sáčku se rozmíchá ve sklenici vody a vypije se 2-3x denně. Je vhodný pro užívání zejména u malých dětí.

Sušené léčivé kvasnice (Santax S)

Sušené léčivé kvasnice jsou schopny na sebe vázat některé střevní patogeny a zastavit tak jejich průjmové působení. Přípravek působí také příznivě na stabilizaci střevní mikroflóry a zvyšuje nespecifickou imunitu zažívacího traktu. Užívají se 1-2 tobolky denně, léčba akutního průjmu by měla pokračovat ještě několik dnů po vymizení obtíží. Při prevenci tzv. cestovních průjmů se přípravek začne užívat 5 dnů před započetím cesty a užívá se po celou dobu cestování. Bohužel, tento léčivý přípravek je aktuálně nedostupný.

Cloroxin (Endiaron)

Předpokládáme-li infekční původ průjmu (z jídla, vody apod.), můžeme jej použít jako střevní dezinfekci. Užívá se 3x denně 1 tableta po jídle. Nesmí se používat v těhotenství a při nedostatečné činnosti jater a ledvin. Délka užívání nemá přesáhnout 10 dní. Dětem s tělesnou hmotností nižší než 40kg se nesmí podávat. Může se kombinovat s medicinálním uhlím, ale je třeba pamatovat na časový odstup.

Loperamid (Imodium, Loperon)

Tento přípravek průjem neléčí, ale v akutním stadiu účinně zmírňuje průběh a snižuje ztrátu tekutin. Užívá se 1-2 kapsle maximálně 4x denně. U dětí je dávka poloviční. V současnosti je dostupné také Imodium Plus obsahující navíc simeticon, který umožňuje úlevu od příznaků provázejících průjem, zejména plynatosti. Nesmí se podávat dětem do 6 let, při těžkých krvavých průjmech a při otravách. Rovněž by se neměl užívat v těhotenství a při kojení.

Byliny

Stavivé účinky mají i odvary z rostlinných drog bohatých na třísloviny - kořen nátržníku, nať řepíku, dubová kůra, černý čaj a jiné.

Cestovní průjmy mívají obvykle krátký průběh a zdravý jedinec se velmi brzy zotaví bez vyhledání lékaře. Je však potřeba mít na paměti, že průjem způsobuje velkou ztrátu vody a minerálů, a zabezpečit jejich dostatečný přísun. Pokud průjmy trvají déle než 3-5 dní, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Někdy je při závažném průběhu nutné doplnění velkých ztrát pomocí infúzí během hospitalizace. Ztrátou tekutin a minerálů jsou ohroženy zejména malé děti, staré osoby a oslabení jedinci. U nich je potřeba vyhledat při silných průjmech lékařské ošetření, pokud potíže neustoupí do 24 hodin.

Poznámka závěrem

V tomto článku uvádíme pouze přípravky volně prodejné, které lze použít pro samoléčení nezávažných průjmů. Při závažném průběhu může lékař předepsat i jiné přípravky. Přejeme Vám příjemnou dovolenou a šťastný návrat domů!

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

25.12.2010 18:26

Pozor na úsporné zářivky

Úsporné žárovky představují zdravotní riziko, hlavně pro těhotné a děti Kompaktní zářivky, někdy označované jako úsporné žárovky, brzy jediný možný zdroj osvětlení, jaký bude možné v obchodní síti kvůli nařízení Evropské unie běžně koupit, představují podle odborníků značné zdravotní riziko,...
25.09.2010 23:11

...a zase si budem utahovat opasky!!!!!!

Přehled, jak se budou příští rok utahovat opasky…. Vláda po svém středečním jednání, které se protáhlo dlouho do noci, odsouhlasila řadu finančních omezení v rámci mohutného utahování opasků. To se dotkne v příštím roce obyvatel i firem. Pokud jde o stavební spoření, klesne státní podpora na...
24.05.2010 00:01

Programy od Microsoftu zdarma

Programy od Microsoftu zdarma Na speciálním portálu www.microsoft.cz se zájemci mohou s bezplatnými produkty podrobněji seznámit a rovnou je také vyzkoušet. Nabídka je to poměrně zajímavá a rozsáhlá. K dispozici je 150 programů. Společnost Microsoft dnes představila nový internetový portál s...
10.05.2010 20:03

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU!!!!!!!                         Téměř každý desátý člověk, který v loňském roce zahynul při dopravní nehodě, byl motocyklista. Řidiči motocyklu by si měli uvědomit, že patří k...
03.03.2010 11:21

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?     Jak se vyhnout nákaze virem nejen H1N1? Radí doktor Vinay Goyal, endokrinolog s 20letou praxí a vedoucí oddělení nukleární medicíny v jedné z velkých indických nemocnic. Jedinými možnými místy, kudy se chřipka může dostat do našeho těla, jsou...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode