Spousta malých skutků činí život velkým.

Vánoční kuchařka....

 

 

 

 

Vánoční skořicové mini muffins

 
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky nového koření
  • 1 vajíčko,lehce našlehané
  • 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
  • 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň:

Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.

Zdobení:
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnu rozehřátého másla

Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)

Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).

Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.

Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší

 

Lískové oříšky v těstě

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 20 g cukru moučka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 žloutek
Postup přípravy:

Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.

 

Kokosové rohlíčky

Připravíme si:
  • 250 g mletého cukru
  • 125 g másla /Sluna/
  • 125 g kokosu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
 
Postup:

Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/

 

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience:
  • 6 bílků
  • 28 dkg pískového cukru
  • 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
  • 14 dkg výběrové polohrubé mouky
  • 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Smetol, Sluna/
Příprava:

V šlehači ušleháme vaječné bílky s pískovým cukrem, přidáme jemně mleté vlašské ořechy, výběrovou polohrubou mouku a jemně vmícháme rozpuštěný vlažný tuk. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180°C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po zchladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.

Žloutková poleva :

6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru

 

Důlkové koláčky

Ingredience:
  • 10 dkg změklého másla
  • 10 dkg sádla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 dkg hladké mouky
Postup:

10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme

 

Pařížské rohlíčky

Těsto:
  • 3 vejce
  • 30 dkg vlašských ořechů
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce mouky

Na pečící papír zdobícím sáčkem tvoříme rohlíčky. Rohlíčky pečeme raději 14 dní předem, aby změkly.

Poleva ( raději 2 dávky )
  • 20 dkg čokolády na vaření
  • 10 – 12 dkg tuku omega ( 100 % tuk)
 
 
 
Krém ( raději 2 dávky )
  • 3 vejce
  • 12 dkg cukru
  • 3 dkg kakaa

1.     Vše šlehat nad párou a nechat vychladnout

2.     Ušleháme si 25 dkg másla a přidáme vychladlou kakaovou hmotu

3.     Krémem zdobíme rohlíčky a polijeme kakaovou hmotou

Pečené „Rafaelo“

Ingredience
  • 2 vejce 
  • 1 ¼ hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 smetany
  •  
Postup   

Rozšlehat vejce, 1 hrnek cukru a 1 vanilkový cukr. Do toho zamíchat  hladkou mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.

Vše upéct do zlatova.

Ihned po upečení vylít na teplé těsto 2 smetany a nechat vychladnout.

 

Mandle v čokoládě

Příprava:

Oloupané madle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl čokolády, 2 díly mandlí a touto směsí plníme malé papírové košíčky. Necháme ztuhnout.

 

Tiramisu (po česku)

Ingredience
  • 2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
  • 2 pomazánková másla
  • 2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
  • 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • silná káva
  • rum
Postup

Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

 

Jablkový koláč

Ingredience
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1Hera 
  • 1 vejce 
  • 5 lžic cukru 
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva 
  • trochu mléka

Náplň:

  • 1,5 kg jablek (nastrouhat)
  • 3 pudingy
  • 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek)
  • 1 vanilkový cukr
Postup

Z těsta si uděláme 2 placky. 
1. dáme na plech, na ni rozprostřeme zamíchanou hmotu z jablek (bez vaření) a 2. plackou přikryjeme.
Je dobré vrchní vrstvu potřít rozpuštěným omastkem, pak je štrůdl opravdu vláčný.

 

Medovník

Ingredience

V páře se vaří

  • 1 lžíce medu
  • 2,5 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 vejce

Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.

Krém

  • 1 šlehačka
  • 2 lžíce maizeny
Postup

Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.

Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.

Zabalíme do alobalu a necháme proležet.

 

Kokosové kuličky

Ingredience
  • 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka SALKO
  • 125 g kokosu
  • 10 dkg loupaných mandlí
  • kokos na obalování
Postup

V míse smícháme kokos s kondenzovaným mlékem, zakryjeme folií nebo alobalem a necháme v chladu stát přes noc. Z hmoty vyvalujeme kuličky, do jejichž středu jsme dali mandli, a obalujeme je v kokosu. Dobře vychladíme.

Pro obměnu a podle chuti můžeme kuličky plnit rozinkami máčenými v rumu, kandovaným ovocem, vlašskými nebo lískovými oříšky, kouskem čokolády apod. a obalovat je v kakau, sekaných oříškách, máčet v bílé nebo tmavé čokoládě - fantazii se meze nekladou.

 

Mandlové pěnové rohlíčky

Ingredience
  • 120 g nastrouhaných mandlí
  • 4 bílky
  • 200 g moučkového cukru
Postup

Ve vodní lázni ušleháme bílky spolu s cukrem . Vál posypeme ustrouhanými mandlemi.
Lžící klademe ušlehanou hmotu na vál a vyvalujeme malé válečky, ze kterých tvoříme na pomaštěném plechu rohlíčky.

Pozvolna sušíme v mírné troubě.

 

Skořicové hvězdičky

Ingredience
  • 3 bílky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 225 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru na vál
Postup :

Z bílků se ušlehá pevný sníh. Do sněhu přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme dalších 10 minut. Až se cukr rozpustí, přidáme citronovou šťávu.Odložíme asi 8 lžic na potření hvězdiček Pak vmícháme do zbylé hmoty skořici a mleté ořechy a vypracujeme těsto.

Na vále posypaném moučkovým cukrem vyválíme těsto na placku silnou asi 5mm a vykrajujeme hvězdičky velké asi 6cm. Klademe ne pečícím papírem vyložený plech a potřeme odloženým bílkovým sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 25 minut

 

Ořechová placka

Ingredience
  • 1 kelímek šlehačky
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra

Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.

Nádivka:

13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).

Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut

 

Gerlachovské řezy s ořechovou náplní

Ingredience
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla (nebo jiného tuku)
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 20 g droždí
  • trochu mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • trochu mléka a rum na zvlhčení
  • marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup

Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.

 

Ježci

Ingredience
  • Na 80 kousků si připravíme:
  • 350 g hl. mouky
  • 100 g másla
  • a 100 g sádla  nebo 200 g tuku
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 80 půlek vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
Postup

1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.

2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.

 

Vánoční řezy

Ingredience
  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce umletých ořechů
  • 2 lžíce jemné strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky

Náplň I. - ořechová:

  • 140 g umletých ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 0,1 litru mléka

Náplň II. - punčová:

  • 0,35 litru vody
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 1 lžíce marmelády
  • šťáva z jednoho citronu
  • 0,2 litru rumu
  • 300 g dětských piškotů

Poleva:

  • 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Během šlehání postupně přidáváme 2 lžíce vlažné vody. Do takto připravené směsi přimícháme umleté ořechy, kakao, strouhanku, mouku a tuhý sníh ze 6 bílků. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.Vychladlý koláč potřeme na plechu ořechovou náplní a rozkrojíme po šířce napolovic. Potom na jednu polovinu koláče naneseme punčovou náplň a zakryjeme druhým plátem tak, aby ořechová náplň byla uložena na náplni punčové. Moučník přikryjeme papírem a zatížíme deskou a závažím. Nakonec polijeme kakaovou nebo čokoládovou polevou. Příprava náplně I.

Ořechy, cukr a máslo zalijeme vroucím mlékem, vymícháme a necháme vychladnout.

Příprava náplň II.

Vodu, krystalový cukr, marmeládu a citronovou šťávu uvaříme , do vychladlé směsi vlijeme 0,2 l rumu a zamícháme. Dětské piškoty rozdrtíme válečkem, vsypeme do připraveného punče a všechno spolu smícháme.

Příprava polevy:

Máslo rozehřejeme, přidáme kakao, cukr, mléko a maizenu. Opět zahříváme a vymícháme do hladka.

 

Koláčky s kokosovou náplní

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla
  • 4 žloutky
  • 1 dcl mléka udělat těsto
  • 2 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 bílky (raději 6) ušlehat sníh v páře
  • 1/4 kg cukru krystal
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 15 dkg kokosu
Postup

Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin  (tři roládky), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci. Uvedené množství vystačí asi na 2 plechy.

 

Vánoční koláč

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.01.2009 20:24

novinka od ŠKODOVKY

  Autonovinky 2009: start do nejisté doby   Nic není definitivní. To dnes platí ve světě aut víc než kdy jindy. Kdo ví, jestli ještě na konci roku budou některé značky existovat. Ohlášené novinky už automobilky ale asi na trh uvedou; stály je moc peněz a energie. Česko se v novém roce...
11.01.2009 22:00

CO DĚLAT PŘI DOPRAVNÍ NEHODĚ...DŮLEŽITÉ...

Co dělat při dopravní nehodě: velký průvodce novinkami   Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny...
11.01.2009 10:05

Škoda Tudor II

Češi touží po kupé škodovky: Škoda Tudor dvakrát jinak Čtvrtá modelová řada mladoboleslavské automobilky bude velkoprostorová - to už je jisté. První "roomsterovaté" škodovky se začnou prohánět po silnicích v roce 2006. Kam by pak měla tuzemská automobilka zaměřit svou...
04.01.2009 22:10

PRO ŘIDIČE

Doporučuji každému řidiči a i tomu kdo si hodlá ř.p. udělat.Sám jsem se divil kolik jsem toho už zapomněl a to za volantem sedím denno denně. ...
28.12.2008 14:23

aktuální novinky

  Novinky.cz

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode