Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí recepty-Lín

 

1. Vařený lín

1/2 kg celých línů, ocet, cibule, pepř, bobkový list, sůl, citrón, máslo

Ocet, cibuli, sůl a koření přivedeme do varu, vložíme asi půlkilové celé líny. Vaříme  5 až 10 minut, podle velikosti. Uvařené líny vyjmeme na mísu a zdobíme citrónem.

 

2. Pečený lín

Větší lín, sůl, citrón, máslo, zelená petržel

Lína osolíme, na hřbetě nařízneme a do otvorů vsuneme plátky citrónu. Rybu pečeme na rozpáleném másle, při pečení podlijeme trochou vody a během celého pečení opakovaně rybu poléváme. Pečeme asi půl hodiny. Potom lína položíme na předehřátou mísu, zdobíme citrónem a zelenou petrželí a přelijeme šťávou. Přílohou jsou opečené brambory.

 

3. Lín se slaninovou omáčkou

1/2 kg línů, cibule, bobkový list, pepř, nové koření, ocet, 2 žloutky, sůl, mouka, 5 dkg slaniny

Líny uvaříme ve slané vodě s 3 dkg cibule, bobkovým listem, třemi zrnky pepře, a zrnkem nového koření. Do 1/8 l tohoto odvaru přidáme 1/16 l octa, 2 žloutky, lžičku mouky a 5 dkg rozškvařené slaniny. Omáčku za stálého míchání zahustíme. Lína položíme na mísu a podlijeme omáčkou.

 

4. Lín s petrželí

Lín, cibule, petržel, sůl, pepř, nové koření, jíška, zelená petržel

Lína rozkrájíme na menší dílky, vložíme do kastrolu s máslem a krájenou cibulkou, petrželí, několika zrnky pepře a nového koření  osolíme. Rybu podlijeme vodou a prudce vaříme. Měkkou rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu jíšky a sekané zelené petržele a povařenou omáčku procedíme na maso. Jako přílohu podáváme brambory.

 

 

5. Lín s koprovou omáčkou

Líni, sůl, nové koření, jíška, kopr, bílé víno, polévkové koření, cibule, máslo, pepř,  mouka, smetana, citrón, žloutek

Líny uvaříme ve slané vodě s novým kořením a cibulí. Jíšku zalijeme odvarem z línů, zahustíme, přecedíme, přidáme kopr,smetanu, polévkové koření a trochu bílého vína. Nakonec přidáme do omáčky žloutek. podle chuti osolíme, opepříme a přikyselíme citrónovou šťávou.

 

6. Lín se žampióny

Lín, sůl, celer, petržel, máslo, žampióny, pepř, citrón, jíška, bílé víno

Staženého lína rozkrájíme na menší kousky, kůži a ploutve vaříme ve vodě s celerem a petrželí. Na rendlík dáme kousek másla, nakrájené žampióny, špetku pepře a šťávu z polovičky citrónu. Rybí maso v tom podusíme. Polévku z kůže zahustíme jíškou, zředíme sklenicí bílého vína a povaříme. Maso ze šťávy vyndáme, šťávu smícháme se zasmaženou polévkou, necháme přejít varem a potom omáčku procedíme na maso, rozložené na míse. Ozdobíme plátky citrónu.

 

7. Lín ve smetanové omáčce

600 g lína, sůl, máslo, 30 g slaniny, cibule, červená paprika, 1/4 l smetany

Lína posolíme, opečeme na rozpuštěném másle a vyndáme. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme k máslu a necháme rozpustit. Přidáme nakrájenou cibuli a opražíme. Zasypeme moukou, upražíme světlou jíšku, přidáme červenou papriku a zamícháme. Zalijeme smetanou, vložíme do ní opečenou rybu a společně podusíme. Do hotové omáčky přidáme podle chuti sůl, kousek syrového másla na zjemnění omáčky. Podáváme s dušenou rýží.

 

8. Pilaf z línů po turecku

2 půlkiloví líni, 400 g rýže, 1/16 l Vegetolu, sůl

Olej rozehřejeme na hlubší pánvi, vložíme opranou rýži, osolíme a zalijeme horkou vodou. Na povrch rýže položíme osolené ryby bez hlav a ploutví, pánev uzavřeme pokličkou a dusíme tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne a rýže změkne.

 

9. Lín namodro

1 lín (asi 800g), 200 g kořenové zeleniny, větší cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, 1/4 l octa, sůl, na obložení : 500 g sterilovaného celeru, 1 láhev sterilovaných fazolek, 3 rajčata, citrón

Hlavu a ploutve neodstraňujeme, lína v pekáči přelijeme horkým octem. V jiné nádobě uvaříme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Z ryby odstraníme ocet, přidáme zcezený vývar se zeleninou a zvolna vaříme na mírném ohni asi 12 minut, pak rybu opatrně vyjmeme, břišní dutinu vyplníme zmačkaným alobalem a lína dáme na plochou, podlouhlou mísu, rybu obložíme sterilovaným celerem, zelenými fazolkami ve sladkokyselém nálevu, nakrájenými rajčaty a plátky citrónu. Podáváme s tmavým chlebem.

 

10. Lín v alobalu po italsku (dietní)

300 g lína, rajče, 20 g eidamu, 20 g másla, zelená petržel, sůl

Lína osolíme, vložíme do máslem vymazaného alobalu, pokryjeme na kolečka nakrájenými rajčaty a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme zvolna 20 minut. Měkkou rybu obložíme zelenou petrželí, podáváme s brambory.

 

11. Lín vařený namodro (dietní)

1 lín, citrón, 20 g másla, zelená petržel, sůl

Lína uvaříme v osolené vodě do měkka. Měkkou rybu vyjmeme, rozdělíme na dvě porce, přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme petrželí. Podáváme s bílým pečivem a vymačkanou citrónovou šťávou.

 

12. Lín po vídeňsku

4 porce lína, 40 g slaniny, 4 sardelové řezy, 2 dcl přírodního červeného vína, 40 g másla, sůl

Porce střídavě prokládáme slaninou a sardelkou, jen mírně solíme, upravíme do zapékací misky, poklademe vločkami másla a v mírně předehřáté troubě zvolna pečeme do měkka. Při pečení proléváme rybu vypečenou šťávou. Podáváme s maštěnými vařenými brambory nebo dušenou rýží.

 

13. Škvarky z lína

2 líni (nebo okouni), 150 g sádla, hladká mouka, mletý pepř, sůl, pálivá paprika

Ryby vykostíme a nakrájíme na plátky asi dva cm silné. Mouku promícháme s pepřem, špetkou pálivé papriky, solí a v této směsi silně obalíme nakrájené proužky ryb. Na pánvi rozpálíme sádlo a ryby v něm ze všech stran rychle osmažíme. Vhodnou přílohou je tmavý chléb.

 

14. Smažený marinovaný lín

1 kg línů, sůl, mletý pepř, nové koření, muškátový oříšek, citrón, 30 g másla, 20 g cibule, lžička sardelové pasty, petrželka, vejce, žloutek, strouhanka, olej

Líny opepříme, poprášíme nastrouhaným muškátovým oříškem, tlučeným novým kořením, zakapeme citrónovou šťávou a dvě hodiny v chladnu marinujeme. Pak osušíme utěrkou, obalíme v mouce, v připraveném těstíčku a nakonec ve strouhance a na oleji po obou stranách usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší. Těstíčko : na pánvi zpěníme 30 g másla se strouhanou cibulí, přidáme sardelovou pastu, pokrájenou petrželku a necháme vychladnout. Pak přidáme celé vejce a jeden žloutek a dobře ušleháme.

 

15. Lín na másle

Lín, menší cibule, mrkev, bobkový list, 10 kuliček pepře, máslo, 2 dcl mléka, lžíce octa, sůl, vařené brambory, petrželka

Lína zabalíme do organtýnu a vaříme asi 15 minut ve slané vodě se zeleninou, kořením, lžičkou másla, mlékem a octem. Pak ho vybalíme, dáme na mísu, obložíme malými brambory, ozdobíme petrželkou a pokapeme máslem.

 

16. Hroboňovský lín

Lín, lžíce hrozinek, lžíce mletých mandlí, lžíce citrónové šťávy, špetka citrónové kůry, 2 hřebíčky, lžička cukru, sůl, lžička oleje, 2 dcl vody

Lína dáme do kastrolu a zalijeme vroucím nálevem ze všech přísad, rybu v něm udusíme a podáváme studenou.

 

17. Lín po cikánsku

1 kg lína, 1/2 dcl oleje, 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g vařeného vepřového bůčku, půl lžičky soli, půl lžičky mleté papriky, lžička hladké mouky, 150 g sterilovaného leča, 150 g strilovaných kapií

Na oleji zpěníme nastrouhanou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájený bůček. Přidáme podélně rozpůleného lína zaprášeného moukou, solí a paprikou. Pečeme 15 minut a pak přimícháme lečo, rozkrájené kapie a prohřejeme.

 

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

19.04.2009 22:24

Vědci určili v cigaretovém kouři ldvě látky,které vyvolávají rakovinu plic......

Vědci určili v cigaretovém kouři dvě látky, které vyvolávají rakovinu plic Američtí vědci odhalili dvě látky v tabákovém kouři, které jsou přímo spojeny s výskytem rakoviny plic. Toto zjištění podle nich může pomoci předvídat, u kterých kuřáků se tato nemoc rozvine. Zjistili, že rakovina je...
08.03.2009 18:40

Viry zaútočí na mobily.....

Viry zaútočí i na mobily, varují odborníci Pozor na telefony. Na ty „chytré“ vybavené operačním systémem možná už příští rok zaútočí nové sofistikované viry. Čím by škodily? Zavirovaný přístroj by mohl napadat určité webové stránky, sám nakupovat vyzváněcí melodie z internetu nebo vytáčet...
05.03.2009 23:26

Pozor na nealko pivo........

TEST: I po nealko pivu NADÝCHÁTE Je čím dál populárnější, zároveň jej ale opřádá spousta mýtů a pomluv. Řeč je o nealkoholickém pivu. V našem testu jsme vyzkoušeli, jestli po vypití nealkoholického piva skutečně policistům nenadýcháte. Princip testu byl jednoduchý. Po každém vypitém...
02.03.2009 22:12

BATERKA KTERÁ FUNGUJE NA COCA-COLU...

Baterku od Sony dobíjí Coca-Cola   Pravděpodobně nejpopulárnější slazený nápoj na světě má najednou nové využití. Postarala se o to společnost Sony, která představila baterku, která "běží" na Coca Colu. Bude napájet Walkmany? Občas to vypadá, že je tolik způsobů nabíjení, kolik je...
02.03.2009 22:05

NEJLEVNĚJŠÍ AUTO SVĚTA.....

Nejlevnější auto světa se začne prodávat koncem března   ¨¨Indická automobilka Tata Motors zahájí 23. března v Bombaji prodej svého modelu Nano, který je při ceně 100 000 rupií (přes 44 500 korun) nejlevnějším vozem světa. V Evropě se zatím prodávat nebude. Na začátku dubna...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode