Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí kuchařka-cejn

 

1. Curry z cejna

700 g cejnů, 2 lžičky karí koření, 5 lžic Vegetolu, sůl, 2 cibule

Naporcované cejny osolíme, posypeme silně karí kořením a necháme hodinu odležet. Dále ryby opečeme na oleji do měkka. Porce rozdělíme na talíře a obložíme kolečky na zbylém oleji opečené cibule. Podávám s dušenou rýží.

 

2. Cejn s křenovou šlehačkou

3 porce cejna, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 6 zrn pepře, bobkový list, 4 lžičky octa, 3/8 l šlehačky, 3 lžíce nastrouhaného křenu, zelená petržel

Asi litr vody svaříme s nakrájenou zeleninou a kořením, dobře povařenou zeleninu scedíme, do odvaru vložíme porce cejna a na mírném ohni zvolna vaříme asi 10 minut. Vařené porce vyndáme, rozdělíme na talíře, posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s ušlehanou smetanou promíchanou s nastrouhaným křenem. Přílohou jsou vařené brambory.

 

3. Cejn zapečený na žampiónech

3 porce cejna, 150 g žampiónů, 60 g másla, 2 žloutky, 2 dcl smetany, 60 g strouhaného ementálu, 100 g kořenové zeleniny, ocet, sůl

Zeleninu nakrájíme na slabé plátky a povaříme ji ve vodě s octem a solí. Pak přidáme porce cejna a zvolna vaříme asi 10 minut. Povařenou rybu vyjmeme, stáhneme kůži a porce narovnáme do zapékací misky, na jejíž dno jsme dali na slabé plátky nakrájené žámpióny podušené samostatně na malé části másla. Smetanu rozmícháme s nastrouhaným sýrem a žloutky, podle chuti osolíme a zalijeme jí porce cejna. Povrch pokrmu zalijeme zbytky másla a zapečeme v troubě. Podáváme s opečenými brambory.

4. Cejn smažený ve vinném těstíčku

Asi kilový cejn, 2 vejce, 1 dcl bílého vína, lžíce oleje, polohrubá mouka, citrón, ztužený pokrmový tuk, sůl

Cejna rozdělíme na porce asi po 200 g a dobře osolíme. Rozšleháním bílého vína , oleje, vajec, soli a mouky připravíme zahoustlé těstíčko jako na kapání. V připraveném těstíčku namáčíme dvakrát jednotlivé porce a osmažíme je ihned v rozpáleném tuku do zlatova. Osmažené porce ryby rozdělíme na talíře, poklademe plátky citrónu a podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.

 

5. Cejn po uhersku

1 velký nebo 2 menší cejni, 100 g jablečných křížal,  cibule, mletý pepř, zázvor, muškátový květ, 1/8 l bílého vína, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, sůl

Do větší nádoby dáme vodu okyselenou octem nebo citrónovou šťávou, přidáme víno, částečně vykostěné ryby, jablečné křížaly a nahrubo nakrájenou cibuli. Na mírném ohni uvaříme vše do měkka, před skončením varu opepříme, okořeníme špetkou zázvoru a muškátového květu. Podáváme s chlebem.

 

6. Cejn s houbami a zeleninou

1/2 kg cejna, 200 g hřibů, 4 rajčata, zelená paprika, olej, stroužek česneku, kmín, pažitka, sůl

Cejna opečeme na oleji, vyjmeme, nakrájíme na porce a vykostíme. Hřiby nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, přidáme sloupnutá rajčata, nakrájená na silnější plátky a na nudličky nakrájenou papriku. Přidáme porce cejna, česnek utřený se solí a nakrájenou pažitku. Prohřejeme a podáváme s vařenými brambory.

 

7. Cejn "Marengo"

Velký cejn, 300 g rajčat, 150 g žampiónů, 100 g másla, cibule, 1 dcl červeného vína, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, zelená petržel, citrón, sůl

Cejna rozporcujeme, osušíme, obalíme v hladké mouce a pečeme z obou stran na másle s drobně nakrájenou cibulí. Opečené porce vyjmeme, do zbylého základu přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce podusíme, přidáme víno a ještě jen velmi krátce podusíme. Před koncem dušení přidáme nakrájená oloupaná rajčata bez jader, mletý pepř, jemně nakrájený česnek a osolíme. Porce přelijeme omáčkou, na talířích ozdobíme zelenou petrželí a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

 

8. Cejn na hřibech po chorvatsku

6 porcí cejna, 250 g hřibů nebo žampiónů, 2 cibule, lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce másla, kmín, 10 kapek worchesterové omáčky, sůl

Hrubě nakrájenou cibuli velmi krátce osmahneme na másle, osolíme, přidáme kmín, a na plátky nakrájené houby. Houby krátce podusíme a teprve pak přidáme porce cejna. Na mírném ohni dusíme téměř do měkka. Nakonec přidáme rajčatový kečup, worchesterovou omáčku a dodusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží.

 

9. Pečený obložený cejn

1 kg cejna, 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky pepře, 50 g husího sádla, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 50 g zelených paprik, 2 dcl smetany

Celou rybu potřeme česnekem, osolíme, opepříme a necháme hodinu odležet. Pekáček vymažeme husím sádlem, vyložíme kolečky osolených brambor a cibule, na to položíme rybu, po jedné straně ji obložíme nakrájenými rajčaty, na druhé straně pokrájenými paprikami, zalijeme osolenou smetanou a 20 minut pečeme.

 

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

25.12.2010 18:26

Pozor na úsporné zářivky

Úsporné žárovky představují zdravotní riziko, hlavně pro těhotné a děti Kompaktní zářivky, někdy označované jako úsporné žárovky, brzy jediný možný zdroj osvětlení, jaký bude možné v obchodní síti kvůli nařízení Evropské unie běžně koupit, představují podle odborníků značné zdravotní riziko,...
25.09.2010 23:11

...a zase si budem utahovat opasky!!!!!!

Přehled, jak se budou příští rok utahovat opasky…. Vláda po svém středečním jednání, které se protáhlo dlouho do noci, odsouhlasila řadu finančních omezení v rámci mohutného utahování opasků. To se dotkne v příštím roce obyvatel i firem. Pokud jde o stavební spoření, klesne státní podpora na...
24.05.2010 00:01

Programy od Microsoftu zdarma

Programy od Microsoftu zdarma Na speciálním portálu www.microsoft.cz se zájemci mohou s bezplatnými produkty podrobněji seznámit a rovnou je také vyzkoušet. Nabídka je to poměrně zajímavá a rozsáhlá. K dispozici je 150 programů. Společnost Microsoft dnes představila nový internetový portál s...
10.05.2010 20:03

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU!!!!!!!                         Téměř každý desátý člověk, který v loňském roce zahynul při dopravní nehodě, byl motocyklista. Řidiči motocyklu by si měli uvědomit, že patří k...
03.03.2010 11:21

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?     Jak se vyhnout nákaze virem nejen H1N1? Radí doktor Vinay Goyal, endokrinolog s 20letou praxí a vedoucí oddělení nukleární medicíny v jedné z velkých indických nemocnic. Jedinými možnými místy, kudy se chřipka může dostat do našeho těla, jsou...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode