Spousta malých skutků činí život velkým.

Rybí kuchařka-cejn

 

1. Curry z cejna

700 g cejnů, 2 lžičky karí koření, 5 lžic Vegetolu, sůl, 2 cibule

Naporcované cejny osolíme, posypeme silně karí kořením a necháme hodinu odležet. Dále ryby opečeme na oleji do měkka. Porce rozdělíme na talíře a obložíme kolečky na zbylém oleji opečené cibule. Podávám s dušenou rýží.

 

2. Cejn s křenovou šlehačkou

3 porce cejna, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 6 zrn pepře, bobkový list, 4 lžičky octa, 3/8 l šlehačky, 3 lžíce nastrouhaného křenu, zelená petržel

Asi litr vody svaříme s nakrájenou zeleninou a kořením, dobře povařenou zeleninu scedíme, do odvaru vložíme porce cejna a na mírném ohni zvolna vaříme asi 10 minut. Vařené porce vyndáme, rozdělíme na talíře, posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s ušlehanou smetanou promíchanou s nastrouhaným křenem. Přílohou jsou vařené brambory.

 

3. Cejn zapečený na žampiónech

3 porce cejna, 150 g žampiónů, 60 g másla, 2 žloutky, 2 dcl smetany, 60 g strouhaného ementálu, 100 g kořenové zeleniny, ocet, sůl

Zeleninu nakrájíme na slabé plátky a povaříme ji ve vodě s octem a solí. Pak přidáme porce cejna a zvolna vaříme asi 10 minut. Povařenou rybu vyjmeme, stáhneme kůži a porce narovnáme do zapékací misky, na jejíž dno jsme dali na slabé plátky nakrájené žámpióny podušené samostatně na malé části másla. Smetanu rozmícháme s nastrouhaným sýrem a žloutky, podle chuti osolíme a zalijeme jí porce cejna. Povrch pokrmu zalijeme zbytky másla a zapečeme v troubě. Podáváme s opečenými brambory.

4. Cejn smažený ve vinném těstíčku

Asi kilový cejn, 2 vejce, 1 dcl bílého vína, lžíce oleje, polohrubá mouka, citrón, ztužený pokrmový tuk, sůl

Cejna rozdělíme na porce asi po 200 g a dobře osolíme. Rozšleháním bílého vína , oleje, vajec, soli a mouky připravíme zahoustlé těstíčko jako na kapání. V připraveném těstíčku namáčíme dvakrát jednotlivé porce a osmažíme je ihned v rozpáleném tuku do zlatova. Osmažené porce ryby rozdělíme na talíře, poklademe plátky citrónu a podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.

 

5. Cejn po uhersku

1 velký nebo 2 menší cejni, 100 g jablečných křížal,  cibule, mletý pepř, zázvor, muškátový květ, 1/8 l bílého vína, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, sůl

Do větší nádoby dáme vodu okyselenou octem nebo citrónovou šťávou, přidáme víno, částečně vykostěné ryby, jablečné křížaly a nahrubo nakrájenou cibuli. Na mírném ohni uvaříme vše do měkka, před skončením varu opepříme, okořeníme špetkou zázvoru a muškátového květu. Podáváme s chlebem.

 

6. Cejn s houbami a zeleninou

1/2 kg cejna, 200 g hřibů, 4 rajčata, zelená paprika, olej, stroužek česneku, kmín, pažitka, sůl

Cejna opečeme na oleji, vyjmeme, nakrájíme na porce a vykostíme. Hřiby nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, přidáme sloupnutá rajčata, nakrájená na silnější plátky a na nudličky nakrájenou papriku. Přidáme porce cejna, česnek utřený se solí a nakrájenou pažitku. Prohřejeme a podáváme s vařenými brambory.

 

7. Cejn "Marengo"

Velký cejn, 300 g rajčat, 150 g žampiónů, 100 g másla, cibule, 1 dcl červeného vína, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, zelená petržel, citrón, sůl

Cejna rozporcujeme, osušíme, obalíme v hladké mouce a pečeme z obou stran na másle s drobně nakrájenou cibulí. Opečené porce vyjmeme, do zbylého základu přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce podusíme, přidáme víno a ještě jen velmi krátce podusíme. Před koncem dušení přidáme nakrájená oloupaná rajčata bez jader, mletý pepř, jemně nakrájený česnek a osolíme. Porce přelijeme omáčkou, na talířích ozdobíme zelenou petrželí a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

 

8. Cejn na hřibech po chorvatsku

6 porcí cejna, 250 g hřibů nebo žampiónů, 2 cibule, lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce másla, kmín, 10 kapek worchesterové omáčky, sůl

Hrubě nakrájenou cibuli velmi krátce osmahneme na másle, osolíme, přidáme kmín, a na plátky nakrájené houby. Houby krátce podusíme a teprve pak přidáme porce cejna. Na mírném ohni dusíme téměř do měkka. Nakonec přidáme rajčatový kečup, worchesterovou omáčku a dodusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží.

 

9. Pečený obložený cejn

1 kg cejna, 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky pepře, 50 g husího sádla, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 50 g zelených paprik, 2 dcl smetany

Celou rybu potřeme česnekem, osolíme, opepříme a necháme hodinu odležet. Pekáček vymažeme husím sádlem, vyložíme kolečky osolených brambor a cibule, na to položíme rybu, po jedné straně ji obložíme nakrájenými rajčaty, na druhé straně pokrájenými paprikami, zalijeme osolenou smetanou a 20 minut pečeme.

 

 

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

12.01.2010 10:31

Co jsou vůbes Vánoce?

CO JSOU VŮBEC VÁNOCE?   Vánoce jsou křesťanskými svátky spojenými s oslavou narození Ježíše Krista. Slovo „Vánoce“ pochází z německého „Weihnachten“ - svaté noci. Předzvěstí samotných Vánoc je doba adventní (z latinského slova „adventus“ nebo-li příchod). Advent je čtyřtýdenní předvánoční...
16.10.2009 10:57

Bohmerův vynález....

Solární pec za pět dolarů pomůže světu, věří její autor…….   Solární trouba s názvem Kjóto box od holandského vynálezce Jona Bohmera   Nairobi - Když si v Keni žijící Nor Jon Bohmer jednoho dne sedl se svými dcerami k jednoduchému projektu, netušil, že spolu objeví řešení hned několika...
14.10.2009 18:52

Adobe photoshop scela zdarma...

Adobe photoshop zdarma kdykoliv a kdekoliv   Adobe představil betaverzi svého velkolepého projektu, který se jmenuje Adobe Photoshop Express a nejde o nic jiného než o online nástroj s fantastickými možnostmi pro úpravu fotek ve stylu Adobe photoshop. Pokud máte přístup na internet a...
13.09.2009 10:38

Konec autorezervy v Čechách...

Konec rezervy? Od úterý u mnoha aut Součástí povinné výbavy většiny novějších aut již nebude od 15. září rezervní kolo. Vyplývá to z nové vyhlášky ministerstva dopravy (MD) číslo 283/2009, o schvalování technické způsobilosti a technických podmínkách provozu vozidel, která nabude účinnosti toto...
23.08.2009 13:55

VIRUS!!!!!!

Nový trojský kůň ohrožuje české a slovenské počítače V Česku a na Slovensku se v červnu objevil nový virus s názvem Bredolab, který se hned stal největší tuzemskou počítačovou hrozbou. V obou zemích měl tento trojský kůň mezi všemi viry podíl sedm procent. Překonal tak dokonce zákeřný červ...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode