Spousta malých skutků činí život velkým.

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

 

 

Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz svého plechového miláčka vhodně ušetřit, jak o něj správně pečovat a jaké zásady úsporné jízdy dodržovat, aby vaše spotřeba pohonných hmot byla co nejmenší.

Pojištění

-        Na pojištění vozu můžete ušetřit stovky, v některých případech i tisíce korun ročně. S výběrem vhodného pojištění pro Váš vůz byste neměli spěchat a v klidu si projít všechny nabídky pojišťoven, přičemž by se Váš výběr neměl řídit pouze samotnou cenou za pojištění. Informujte se na podmínky pojištění a doplňkové služby, některé pojišťovny mohou nabízet stejný rozsah služeb jako jiné, avšak za mnohem nižší cenu. Při zohledňování těchto asistenčních služeb také zapojte své zdravé uvažování – jestliže jezdíte jen málo a na krátké vzdálenosti, pak je pro Vás zbytečné platit dražší pojistku jen proto, že Vám pojišťovna v případě problémů nabízí bezplatný odtah vozidla až do vzdálenosti 500km. Naopak vhodně zvolené pojištění, byť třeba i trošičku dražší, Vám může ušetřit spoustu peněz v budoucnu, v případě nepříjemné pojistné události. Pokud nějaký Váš přítel či známý pracuje jako zaměstnanec u některé z pojišťoven, často Vám také může nabídnout různé slevy a výhody navíc, na které běžný pojistník nedosáhne anebo jen za příplatek.

Autodoplňky

-        Povinnou i nepovinnou výbavu každého vozu je třeba měnit. Ať už máte prošlou autolékarničku, potřebujete doplnit náhradní žárovky nebo se Vám prošoupaly potahy na sedadlech, vždy se jedná o další investici mnohdy nemalýc částek. Využívejte proto výhod, které Vám nabízejí přímo čerpací stanice. Mnoho z nich totiž nabízí věrnostní kartu, na kterou Vám za každé tankování budou připisovány body, za které pak můžete podle katalogu dárků nakoupit nejrůznější předměty nejen do auta. Většina z nich nabízí právě široké množství autodoplňků, jako jsou již zmiňované potahy na sedadla, koberečky, osvěžovače vzduchu a nejrůznější vůně, autokosmetika, stěrače na skla, autolékarničky a jiná povinná výbava vozidla, a mnoho dalších věcí. Výjimkou pak nebývá ani sleva na tankování nebo účast v nejrůznějších soutěžích, pořádaných sítí čerpacích stanic.

Údržba vozu

-        Pravidelná údržba Vašeho vozu se vyplatí nejen delší životností vozidla, ale v některých případech tak můžete snižovat i spotřebu paliva při jízdě. Mezi nejčastější problémy, způsobující výrazně větší spotřebu, patří znečistěné zapalovací svíčky (u benzinových motorů), špatný stav výfukového potrubí nebo nevhodně zvolený motorový olej. Zapalovací svíčky si proto nechávejte pravidelně kontrolovat a čistit (ti zručnější jistě tento úkol zvládnou i sami, nicméně i přesto doporučujeme, zejména u novějších vozů, svěřit tuto práci certifikovaným automechanikům), stejně tak jako výfukový systém. S výběrem správného druhu oleje Vám také zajisté rádi poradí v každém servisu. Obecně platí, že řidší oleje mají pozitivnější vliv na výkon motoru a tím pádem i spotřebu vozu, v zimě však použití takových olejů může přinášet určité problémy.

-          Ještě větší pozornost byste měli věnovat pneumatikám. Kvalitní vzorek pneumatik by měl být samozřejmostí, zkontrolujte ale také, jsou-li pneumatiky opotřebované rovnoměrně, tzn. jestli není jedna strana sjetá více než druhá – v tom případě odvezte Váš vůz do servisu pro nastavení geometrie nápravy a kontrolu tlumičů. Na spotřebu paliva má ale vliv mnohem více nahuštění pneumatik. Údaje o hodnotách správného nahuštění pneumatik pro Váš vůz najdete většinou na víčku palivové nádrže – vždy se snažte mít pneumatiky nahuštěny podle horní hranice těchto údajů. Čím více budou pneumatiky podhuštěny, tím více nejenom ničíte vzorek na běhounu pneumatiky, ale také více zatěžujete motor, což se projeví zvýšenou spotřebou paliva. Nahuštění pneumatik proto kontrolujte alespoň jednou za měsíc či před každou delší cestou.

Zátěž

-       Ačkoliv to tak nemusí vypadat, ale odborníci uvádějí, že každých 10kg zátěže ve vozidle znamená spotřebu přibližně 0,1litru na 100km. Tato hodnota se sice liší podle typu vozidla, ale určitě stojí za to vyhnout se vození zbytečného nákladu. Udělejte proto revizi zavazadlového prostoru a zadních sedaček svého vozu a veškeré těžší předměty, které tam nemají co dělat, bez milosti přemístěte do garáže nebo do sklepa.

1O pravidel správného stylu jízdy s ohledem na spotřebu

-       Špatný styl jízdy je pravděpodobně tím hlavním důvodem, proč spousta řidičů lamentuje nad vysokou spotřebou svého vozidla. Mezi základní zásady úsporné jízdy autem patří:

1. – rozjíždějte se pomalu a ihned po rozjetí zařaďte na vyšší rychlostní stupeň. V zimě je lépe nechat motor chvíli běžet na volnoběh, aby se trochu předehřál, a pak teprve vyjet.

2. – rozmyslete si jízdy na velmi krátké vzdálenosti – pokud opravdu nemusíte, snažte se nejkratším pojížďkám vyhnout. Během prvních tří až pěti kilometrů, než se zahřeje motor a olej se dostane do všech pohyblivých částí, má totiž Váš automobil nejvyšší spotřebu.

3. – v případě dojíždění ke koloně vozidel před vámi, nebo k červené na semaforu, začněte zpomalovat hned, jak to bude možné a zvolna dojíždějte.

4. – při rozjíždění v kolonách si nechejte dostatečný odstup od vozidla před Vámi, pak se teprve pomalu rozjíždějte i Vy. Mnohdy totiž kolona vozů popojede jen o metr či dva a pak se opět zastaví, v tom případě je úspornější zůstat stát na místě. Pojíždění stylem brzda-plyn je totiž na spotřebě paliva velmi projeví.

5. – při delším stání, ať už v nehybné koloně nebo při čekání na manželku před obchodem, raději vždy vypínejte motor. Je prokázáno, že pokud byste měli stát déle než 40 – 50 vteřin, pak je již výhodnější motor zcela vypnout.

6. – při každém zpomalování a zejména při jízdě z kopce brzděte motorem – nechte zařazený příslušný rychlostní stupeň a zcela sundejte nohu z plynu, pouze případně sem tam lehce dobrzděte, když se motor vyšplhá do vyšších otáček. Tento způsob brzdění nejen šetří vaše brzdové destičky, ale také má téměř nulové nároky na spotřebu paliva.

7. – předvídejte dopravní situaci před Vámi a vyvarujte se častého brzdění a opětovného rozjíždění. Nechávejte si dostatečné odstupy od vozu před Vámi, vyhýbejte se zacpaným jízdním pruhům a rozbitým cestám. Plynulou jízdou ušetříte zdaleka nejvíc paliva.

8. – nejezděte na příliš vysoké otáčky. Optimální hodnota z hlediska spotřeby je 2000 - 2500ot/min u benzinových motorů a 1500 - 2000 u naftových.

9. – tankujte s rozmyslem. Plná nádrž sice znamená další kila navíc pro Váš vůz - tím pádem i větší spotřebu, ale na druhou stranu v prázdné nádrži může docházet ke srážení par a jejich zkondenzování na stěnách nádrže, což vede ke znehodnocování paliva a tím pádem i vyšší spotřebě. Raději však vždy tankujte více, neboť zvýšená zátěž v podobě plné nádrže se zase až tak dramaticky na spotřebě běžného vozu neprojeví.

10. – na spotřebě vozu se také velmi projevuje aerodynamika. Nepřevážejte na střeše nic, co není bezpodmínečně nutné a co by se vám pohodlně vlezlo i dovnitř vozu. Stejně se snažte co nejvíce vyvarovat jízdy s otevřenými bočními okénky. Stejně tak i zapnutá klimatizace se projeví na spotřebě, nepoužívejte ji proto bezhlavě a zejména při jízdě na velmi krátké vzdálenosti je lepší klimatizaci vůbec nespouštět. Šetří to Vaše zdraví i peněženku.

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

25.12.2010 18:26

Pozor na úsporné zářivky

Úsporné žárovky představují zdravotní riziko, hlavně pro těhotné a děti Kompaktní zářivky, někdy označované jako úsporné žárovky, brzy jediný možný zdroj osvětlení, jaký bude možné v obchodní síti kvůli nařízení Evropské unie běžně koupit, představují podle odborníků značné zdravotní riziko,...
25.09.2010 23:11

...a zase si budem utahovat opasky!!!!!!

Přehled, jak se budou příští rok utahovat opasky…. Vláda po svém středečním jednání, které se protáhlo dlouho do noci, odsouhlasila řadu finančních omezení v rámci mohutného utahování opasků. To se dotkne v příštím roce obyvatel i firem. Pokud jde o stavební spoření, klesne státní podpora na...
24.05.2010 00:01

Programy od Microsoftu zdarma

Programy od Microsoftu zdarma Na speciálním portálu www.microsoft.cz se zájemci mohou s bezplatnými produkty podrobněji seznámit a rovnou je také vyzkoušet. Nabídka je to poměrně zajímavá a rozsáhlá. K dispozici je 150 programů. Společnost Microsoft dnes představila nový internetový portál s...
10.05.2010 20:03

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU

MOTORKÁŘSKÁ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU!!!!!!!                         Téměř každý desátý člověk, který v loňském roce zahynul při dopravní nehodě, byl motocyklista. Řidiči motocyklu by si měli uvědomit, že patří k...
03.03.2010 11:21

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?

JAK PŘEDCHÁZET NEJEN PRASEČÍ CHŘIPCE?     Jak se vyhnout nákaze virem nejen H1N1? Radí doktor Vinay Goyal, endokrinolog s 20letou praxí a vedoucí oddělení nukleární medicíny v jedné z velkých indických nemocnic. Jedinými možnými místy, kudy se chřipka může dostat do našeho těla, jsou...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode