Spousta malých skutků činí život velkým.

Co jsou vůbes Vánoce?

12.01.2010 10:31

CO JSOU VŮBEC VÁNOCE?

 

Vánoce jsou křesťanskými svátky spojenými s oslavou narození Ježíše Krista. Slovo „Vánoce“ pochází z německého „Weihnachten“ - svaté noci. Předzvěstí samotných Vánoc je doba adventní (z latinského slova „adventus“ nebo-li příchod). Advent je čtyřtýdenní předvánoční doba, během které si věřící připomínají blížící se oslavu Kristova narození, ale také začátek nového církevního roku. Rozděluje se na čtyři neděle před vánoci. První je železná, druhá stříbrná, třetí bronzová a poslední před Vánoci zlatá. V průběhu adventu mají svátek někteří důležití svatí, patří mezi ne například sv. Ondřej (30. listopad), sv. Barbora (4. prosinec), sv. Mikuláš (6. prosinec) a sv. Lucie (13. prosinec).

K symbolům Adventu patří zejména adventní věnec. Ten je již od nepaměti symbolem vítězství a královské důstojnosti. Bible mluví o věnci jako o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván, a kdo zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel: Ježíš Kristus.

Vrcholem oslav Vánoc je v Česku Štědrý den, resp. Štědrý večer. Ten však ve skutečnosti do křesťanských Vánoc nepatří. Štědrým večerem je zakončeno adventní a postní období. Štědrovečerní večeře má proto slavnostní ráz, ačkoli je ještě složena z postních jídel. Následující půlnoční mše je pak v podstatě pozůstatkem noční vigilie, která původně předcházela všem významným křesťanským svátkům (zdroj: Wikipedia). Zvyk předávat si na Štědrý večer dárky je poměrně nový. Jeho historie se datuje asi do 19. století.

Vánoční svátky začínají dnem narození Páně, tedy 25. prosince na Boží hod vánoční (v občanském kalendáři označený jako „1. svátek vánoční“). O den později, 26. prosince, se slaví svátek sv. Štěpána („2. svátek vánoční“), který byl prvním z mučedníků ukamenovaných pro víru v Krista.

Šestého ledna se slaví slavnost Zjevení Páně, svátek Tří králů. Dle tradic se toho dne přišli poklonit právě narozenému Ježíšovi do Betléma tři mudrci, kteří mu přinesli dary. Tradice postupem času udělala z mudrců krále. Neděli následující po slavnosti Zjevení Páně se slaví Křest Páně, kdy vánoční období v rámci církevního roku končí.

V současnosti se starobylý a původ Vánoc a jejich duchovní rozměr vytrácí. Do značné míry se stávají zkomercionalizovanými svátky konzumu. Ale jen pro ty, kteří těmto pozlátkům podlehnou.

 

TIP: kliknutím na slovo Vánoce“ si můžete přečíst,jak se slaví Vánoce v jiných státech,jaké mají tradice atd.

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

21.02.2013 22:51

RADA PŘI BODNUTÍ HMYZEM !!!!!!

  Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :)) Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!! Když vás bodne tento hmyz,...
27.03.2012 20:28

Zaručený odpuzovač klíšaťat.....

Klistata.pdf   klikni....
14.10.2011 15:32

ZIMNÍ PNEUMATIKY OD LISTOPADU 2011 POVINNÉ!!!!!!

Zimní pneumatiky jsou od listopadu 2011 povinné. Test poradí, kterou vybrat Od prvního listopadu jsou v České republice povinné zimní pneumatiky - za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Jaké pneumatiky vybrat? Napoví test Autoklubu ČR, který testoval v...
01.08.2011 02:52

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta

Jak ušetřit peníze za provoz svého auta     Ceny pohonných hmot se neustále zvyšují a podle mnoha odborníků budou v růstu dále pokračovat. Vlastní automobil se proto stává čím dál větší položkou v rozpočtu mnoha rodinných financí. V tomto článku se dozvíte kde všude můžete za provoz...
27.06.2011 19:04

POZOR NA KLÍŠŤATA

Klíšťata jsou v plné aktivitě, hrozí boreliózou a zánětem mozku Za poslední dva týdny dosáhla klíšťová aktivita opakovaně na nejvyšší stupně a v červených číslech by se měla pohybovat i během nejbližších dnů. Stoupá tak i hrozba nákazy. Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele klíšťový...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode