Spousta malých skutků činí život velkým.

...a zase si budem utahovat opasky!!!!!!

25.09.2010 23:11

Přehled, jak se budou příští rok utahovat opasky….

Vláda po svém středečním jednání, které se protáhlo dlouho do noci, odsouhlasila řadu finančních omezení v rámci mohutného utahování opasků. To se dotkne v příštím roce obyvatel i firem.

Pokud jde o stavební spoření, klesne státní podpora na polovinu a bude se týkat i již dříve uzavřených smluv. Navíc bude v příštím roce spořící příspěvek zdaněn 50 procenty. Na následující roky, kdy už zdanění sice nebude, lze ovšem i tak počítat s maximální sumou 2000 korun.

Změny dozná i porodné, a to konkrétně tak, že od roku 2011 se bude vyplácet pouze na první narozené dítě. Nárok na něj budou mít ale jen ty rodiny, které vykážou příjem do 2,4násobku životního minima. Státní kase by po tomto „zákroku“ mělo přibýt 1,3 miliardy korun.

Přílišné obavy by neměli mít pracující důchodci. Jejich důchod se bude danit jen v tom případě, jestliže si k důchodu vydělají za rok alespoň 840 000 korun, tedy 70 000 korun měsíčně. Už v současné době podléhají dani důchody, ovšem až od výše 24 000 korun měsíčně. Takovýchto „movitých“ důchodců však mohou být odhadem jen desítky tisíc, proto i odvody pro stát se pohybují řádově pouze v desítkách miliónů korun.

Méně staveb, více peněz z DPH

Příští rok se ponese i v omezení výdajů na stavby silnic a železnic, a to o 34 miliard korun. Do budoucna by se však tato situace měla změnit a například už na roky 2012 a 2013 by se suma měla zvednout o deset miliard korun.

Větší penzum peněz chce vláda vybrat na dani z přidané hodnoty (DPH), navíc vyhlásila boj proti daňovým únikům a podvodům s DPH. Daň z příjmu bude vyšší, protože se příští rok sníží sleva na dani o 1200 ročně. Stropy na sociální a zdravotní pojištění zůstanou na šestinásobku průměrné mzdy (142 000 korun měsíčně). Dlouhodobá nemocenská bude činit 60 procent mzdy. Předčasný výběr životního pojištění bude ve všech případech zdaněn.

Podnikatel, druh ohrožený?

Nově se nastaví podmínky na pojistném pro podnikatele tak, že už si nebudou moci levně nastavit čerpání maximální nemocenské nebo mateřské. Nemocenská bude připadat v úvahu až od 22. dne nemoci s tím, že dotyčný si bude muset minimálně čtvrt roku platit pojistné. Pokud by chtěl někdo podnikat v oblasti solárních elektráren, od příštího roku už nemůže počítat s téměř šestiletými daňovými prázdninami jako doposud.

Firmám se o týden prodlouží placení nemocenské u zaměstnanců. Pro ty z nich, které poskytují práci více než z poloviny zdravotně postiženým, se ruší poloviční sleva na dani.

Práce nad zlato

Práce si bude muset člověk od příštího roku vážit ještě o něco víc. Kdo dá totiž sám od sebe výpověď, bude mít nárok pouze na 45procentní podporu oproti 65procentní. Navíc na podporu vznikne nárok až po vyčerpání odstupného. Lehce zdravotně postiženým klesne příspěvek na péči z 2000 na 800 korun.

I když se na jednání vlády otázka platů státních zaměstnanců neobjevila, počítá se s jejich snížením o desetinu. Výjimku tvoří učitelé, ti by měli v příštím roce dostat dokonce přidáno. Na jejich platy je o 2,1 miliardy více než v tomto roce.

Zmenšit by se měly i platy soudcům a politikům. V obou případech to bude o pět procent. Soudci se však na platovou hladinu z roku 2009 vrátí hned v roce 2012, politici pak budou pobírat tolik co letos od roku 2015.

 

Kontakt

Tomáš Nádeníček

tomasnadenicek@seznam.cz

Vyhledávání

 

Novinky

12.01.2010 10:31

Co jsou vůbes Vánoce?

CO JSOU VŮBEC VÁNOCE?   Vánoce jsou křesťanskými svátky spojenými s oslavou narození Ježíše Krista. Slovo „Vánoce“ pochází z německého „Weihnachten“ - svaté noci. Předzvěstí samotných Vánoc je doba adventní (z latinského slova „adventus“ nebo-li příchod). Advent je čtyřtýdenní předvánoční...
16.10.2009 10:57

Bohmerův vynález....

Solární pec za pět dolarů pomůže světu, věří její autor…….   Solární trouba s názvem Kjóto box od holandského vynálezce Jona Bohmera   Nairobi - Když si v Keni žijící Nor Jon Bohmer jednoho dne sedl se svými dcerami k jednoduchému projektu, netušil, že spolu objeví řešení hned několika...
14.10.2009 18:52

Adobe photoshop scela zdarma...

Adobe photoshop zdarma kdykoliv a kdekoliv   Adobe představil betaverzi svého velkolepého projektu, který se jmenuje Adobe Photoshop Express a nejde o nic jiného než o online nástroj s fantastickými možnostmi pro úpravu fotek ve stylu Adobe photoshop. Pokud máte přístup na internet a...
13.09.2009 10:38

Konec autorezervy v Čechách...

Konec rezervy? Od úterý u mnoha aut Součástí povinné výbavy většiny novějších aut již nebude od 15. září rezervní kolo. Vyplývá to z nové vyhlášky ministerstva dopravy (MD) číslo 283/2009, o schvalování technické způsobilosti a technických podmínkách provozu vozidel, která nabude účinnosti toto...
23.08.2009 13:55

VIRUS!!!!!!

Nový trojský kůň ohrožuje české a slovenské počítače V Česku a na Slovensku se v červnu objevil nový virus s názvem Bredolab, který se hned stal největší tuzemskou počítačovou hrozbou. V obou zemích měl tento trojský kůň mezi všemi viry podíl sedm procent. Překonal tak dokonce zákeřný červ...

EMINA © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode